Skocz do zawartości

Prawko i kupno samochodu [California]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybieram sie do kaliforni na worka i prosiłbym o wszelkie porady co i jak z wyrobieniem prawa jazdy i kupnem samochodu w kaliforni.

Wiem ze na forum istnieje kilka podobnych tematow ale chcialbym uzyskac informacje wlasnie w kontekscie kaliforni.

Posiadam polskie i miedzynarodowe prawo jazdy ale z tego co wyczytalem na stronach 'California Department of Motor Vehicles' jesli zamierzam tam pracowac to koniecznie musze wyrobic 'ichniejsze' prawko. Moze macie jakies porady, informacje, wlasne doswiadczenia w tym temacie?

Zupelnie inna sprawa to kupno samochodu. Nigdy (nawet w Polsce) nie kupowalem samochodu wiec prosze o wszelkie porady. Przede wszystkim w kwestiach 'papierkowo-urzedowych'. Jakie papiery musi posiadac samochod aby byl dopuszczony do ruchu, czy gdzie i jak go rejestrowac itp.

A takze gdzie szukac ofert, na co zwracac uwage (pod katem stanu ogolnego samochodu) itp, itd. Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny!

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

z tymi samochodami to tak jest ze kupisz za $500 i bedziesz smigał a kupisz za $1000 i bedzie się sypał. My kupilismy za $750 i tak na m się sypał ze dołozylismy do nei go $2000 w ciągu dwóch sezonów... zaczeło się od pęknięcai pasaka rozrządu... na konic oddalismy go za darmo... znajomym kupiłem fure za $1000 to wymiatacz byl taki ze głowa mała robilismy nim trasy po 800 mil. wkaliforni jezdziłęm na prawku polskim ale policja mnie nei zartrzymywała... raczej powiino byś ok. bo chyb apół roku mozna jezdzic na mocy międzynarodowych umów

pozdro

Napisano

Kiedys pisalem o prawie jazdy w Californi - wyszukaj posty wg mojego nicka i sprawdz tematy zwiazane z prawkiem ...

Z tego co pamietam - masz obowiazek wyrobienia prawa jazdy jesli pracujesz na J1 i miedzynarodowe prawo jazdy nie wystarczy (bo nie jestes na wizie turystycznej).

Co do samochodu - tak jak napisal Karus nie ma reguly, moze trafic sie fajny sprzet, moze trafic sie smiec - kwestia szczescia i odpowiedniego sprawdzenia ...

Z tym ostatnim bywa roznie - znam osoby, ktore kupowaly sprzet w ciemno, a potem bardzo zalowaly.

Wez z soba miedzynarodowe prawo jazdy jesli masz zamiar kupic auto na siebie - bez miedzynarodowego prawka w niektorych stanach bywa kiepsko ...

Nie zapominaj o ubezpieczeniu - mozna sie ostro naciac jezdzac bez niego.

--

Pozdrawiam.

Wojtek

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakie prawo jazdy jest wymagane w Virgini?? A czy są jakieś stany w których wystarczy mieć polskie prawko?

Napisano
Jakie prawo jazdy jest wymagane w Virgini?? A czy są jakieś stany w których wystarczy mieć polskie prawko?

W Virginii kombinacja : miedzynarodowe + polskie (bo samo miedzynarodowe bez polskiego nie jest wazne).

Nie slyszalem, zeby mozna bylo jezdzic w ktoryms ze stanow tylko na polskim prawku, ale moze gdzies tak jest - nie wiem ...

--

Pozdrawiam.

Wojtek

Napisano

Jesli bedziesz szukal auta to sprawdz na craigslist.org w okolicy w ktorej bedziesz. DO tego warto przejechac sie do lokalnego collegeu...czesto studenci jadac na wakacje lub preprowadzajac sie spredaja tanio swoje auta i mozna cos fajnego trafic.

Co do dokumentow..wlasciciel musi ci dac Title na ktorym musi zlozyc podpis z data sprzedazy i stanem licznika. Ty natychmiast po kupnie auta musisz je ubezpieczyc a nastepnie z dowodem ubezpieczenia i tytulem wlasnosci idz do DMV i zarejestruj na swoje nazwosko. Pamietaj tez ze przed rejestracja auto musi przejsc Smog test.

Napisano

Dzieki za rady. Szczegolnie tobie Rubikon dziekuje,o takie rady mi wlasnie chodzilo. Czyli jeszcze raz:

1.Poprzedni wlasciciel daje mi Title (ze swoim podpisem, data sprzedazy i stanem licznika) czyli to jest taki odpowiednik naszej umowy kupna/sprzedazy?

2.Ubezpieczam maszyne (no wlasnie gdzie i jak? a takze za ile? moge to gdzies sprawdzic przed kupnem auta? bo nie wiem czy cala zabawa w kupno auta nie okaże sie dla mnie za drogim interesem?

3.Przed rejestracja samochod musi przejsc smog test, czy to cos w stylu naszego testu na emisje spalin? Czy zawsze musze go robic osobiscie po zakupie czy moze zdazyc sie ze samochod bedzie mial juz te testy zrobione przez poprzedniego wlasciciela? Gdzie robic te testy? za ile?

4.Ide z tym wszystkim do DMV i rejestruje. Czy to tez kosztuje, ile?

5. Sprawa ostatnia. Na stronie http://www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#2500 kalifornijskiego DMV napisano:

If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license from your home state or country, you may drive in this state without getting a California driver license as long as your home state license remains valid.

If you take a job here or become a resident, you must get a California driver license within 10 days. Residency is established by voting in a California election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to nonresidents.

Czy to oznacza ze musze robic 'ichniejsze' prawko jesli bede tam pracowal gdziekolwiek czy tylko gdy bede pracowal na stanowisku kierowcy? Mam polskie i miedzynarodowe prawo jazdy.

Napisano
1.Poprzedni wlasciciel daje mi Title (ze swoim podpisem, data sprzedazy  i stanem licznika) czyli to jest taki odpowiednik naszej umowy kupna/sprzedazy?

Hej.

Title to cos innego niz nasza umowa kupna-sprzedazy - jest to rodzaj dokumentu pojazdu, jezdzac autem, musisz miec ten papier przy sobie.

Na title poza danymi pojazdu zapisane sa Twoje dane, a z tylu tego dokumentu jest miejsce na wpisanie nowego wlasciciela auta - na wypadek jego sprzedazy.

Wez z soba miedzynarodowe prawo jazdy - w niektorych stanach jest problem z kupnem auta bez niego (przekonali sie o tym znajomi) ...

2.Ubezpieczam maszyne (no wlasnie gdzie i jak? a takze za ile? moge to gdzies sprawdzic przed kupnem auta? bo nie wiem czy cala zabawa w kupno auta nie okaże sie dla mnie za drogim interesem?

Cena ubezpieczenia zalezna jest od typu Twojego prawa jazdy, ilosci osob, ktore beda korzystac z auta jako kierowcy, wieku najmlodszej z tych osob, samochodu, jego rocznika, itp., itd. - czynnikow jest wiele i nie da sie w tej chwili powiedziec nic konkretnego - musialbys podac wiecej szczegolow, a i tak specjalnie nie pomoglibysmy.

Firmy ubezpieczeniowe oferuje najrozniejsze rozwiazania - przykladowo w jednej z firm wystarczylo ubezpieczyc auto na jednego kierowce, a ubezpieczenie dzialalo nawet, gdy autem rozbil sie ktos inny, ale nie mieszkajacy z kierowca z dokumentow w jednym mieszkaniu - zdarzaja sie naprawde nietypowe kombinacje ...

Zwykle warto wyrobic sobie amerykanskie prawo jazdy - nie zajmuje to duzo czasu, a bardzo duzo mozna oszczedzic na ubezpieczeniu.

Generalnie jazde bez ubezpieczenia odradzam, a nawet bardzo na nia uczulam. Nigdy nie wiesz co Ci sie przytrafi.

Kilkoro moich znajomych mialo wypadki ubezpieczonymi i nieubezpieczonymi furami, konczylo sie to nieciekawie - musieli zostac miesiac dluzej w USA (mniej wiecej do listopada), a to z wielu powodow nie jest przyjemna sprawa.

Sam tez mialem przykra sytuacje (akurat nie w USA, a w Hiszpanii) - pozostawiony przeze mnie na parkingu samochod zainteresowal dzieciaki, ktore zabawialy sie rzucaniem ceglowkami w auta - w takim przypadku bez ubezpieczenia lezysz, bo koszty naprawy sa spore ...

Zwroc tez uwage na to, ze ubezpieczenie zwykle w wersji standardowej nie pokrywa lub pokrywa jedynie w czesci koszty leczenia osob poszkodowanych w spowodowanym przez Ciebie wypadku - jesli wbijesz sie w kogos i ta osoba np. zlamie sobie noge - musisz placic za jej leczenie! Pechowa sprawa, bo koszty leczenia w USA moga byc olbrzymie ...

Drobna uwaga - znajdziesz byc moze w swoim miescie firmy, ktore za symboliczne pieniadze (jesli zdecydujesz sie na wykupienie ubezpieczenia za ich posrednictwem) wyszukuja najlepsze oferty dla zadanych przez Ciebie kryteriow. Idziesz do biura, podajesz dane wozu, dane kierowcow - oni wstukuja to w komputer i gotowe ...

Maja w swojej bazie wszystkie wazniejsze firmy i nie musisz tracic czasu na analize dziesiatek czy setek ofert ...

Co do ceny - ubezpieczenie kosztowalo mnie ok. 210 dolcow miesiecznie (auto z 92 roku, silnik 3.0, 5 osob wpisanych jako kierowcy, najmlodsza z nich miala 20 lat). Ubezpieczenie oplacilismy tylko za jeden miesiac - potem jeden ze wspolwlascicieli rozwalil samochod i stwierdzil, ze nie bedzie placil za ubezpieczenie, bo nie wiadomo ile auto pojezdzi (jezdzilismy uszkodzonym), dolaczyla do niego druga osoba i na tym skonczylo sie nasze ubezpieczenie ...

Jezeli kupujesz auto na kilka osob - wez pod uwage jedna rzecz - jesli dojdzie do wypadku i kierowca nie przyzna sie do jego spowodowania, cala odpowiedzialnosc spada na osobe, na ktora auto jest zarejestrowane, mozesz sie z nim co najwyzej sadzic. Sytuacja bardzo nieciekawa, ale warto wziac ja czasem pod uwage ...

Znajomy, ktory rozwalil auto, nie wylozyl nawet centa na naprawe, wszyscy pozostali stracili na tym pieniadze - ciekawe co staloby sie, gdyby spowodowal wypadek z udzialem innego samochodu? Nie sadze, zeby przyznal sie do winy. Takie sytuacje sie zdarzaja i musisz to przemyslec ...

3.Przed rejestracja samochod musi przejsc smog test, czy to cos w stylu naszego testu na emisje spalin? Czy zawsze musze go robic osobiscie po zakupie czy moze zdazyc sie ze samochod bedzie mial juz te testy zrobione przez poprzedniego wlasciciela? Gdzie robic te testy? za ile?

Nie musialem tego robic, bo w kupionym u dealera (w komisie) aucie mialem wazny tag (nalepka z przegladem technicznym wazna jeszcze pol roku od momentu mojego wyjazdu z USA) ...

Z tego co pamietam taka zabawa kosztowala znajomych 20 dolarow - sprawdzaja tam dzialanie migaczy, swiatel, itp. ...

To mniej wiecej to samo co przeglad w Polsce - jesli kupisz auto z waznym przegladem - nie musisz sie nim przejmowac ...

4.Ide z tym wszystkim do DMV i rejestruje. Czy to tez kosztuje, ile?

Tak, placisz tam za tablice rejestracyjne i papierek - jesli mnie pamiec nie myli, kosztowalo mnie to 70 dolcow, ale moze ktos mnie poprawi, nie jestem w 100% pewien. Wiele zalezy od stanu, ja rejestrowalem auto w Virginii.

Wazna uwaga - w Virginii ubezpieczenie samochodu bylo obowiazkowe (nie we wszystkich stanach jest).

Podczas rejestracji dostawales do wypelnienia papierek, w ktorym do zaznaczenia byly 2 rubryki:

[] posiadam ubezpieczenie

[] nie posiadam ubezpieczenia

Jesli zaznaczyles "posiadam ...", a tak naprawde nie wykupiles go - w momencie wykrycia tego faktu grozila kara 300 dolarow ...

Samego ubezpieczenia nie trzeba bylo wtedy pokazywac, ale podobno sporadycznie sprawdzali to w swojej bazie danych ...

5. Sprawa ostatnia. Na stronie http://www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#2500  kalifornijskiego DMV napisano:  

If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license from your home state or country, you may drive in this state without getting a California driver license as long as your home state license remains valid.

If you take a job here or become a resident, you must get a California driver license within 10 days. Residency is established by voting in a California election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to nonresidents.  

Czy to oznacza ze musze robic 'ichniejsze' prawko jesli bede tam pracowal gdziekolwiek czy tylko gdy bede pracowal na stanowisku kierowcy? Mam polskie i miedzynarodowe prawo jazdy.

Musisz wyrobic amerykanskie prawo jazdy niezaleznie od stanowiska, na ktorym bedziesz pracowal, jesli jako student pracujesz na J1 - trzymajac sie przepisow nie mozesz jezdzic na miedzynarodowym prawie jazdy.

--

Pozdrawiam.

Wojtek

Napisano

Dzieki Wojtek! Takiej pomocy wlasnie oczekiwalem, a tak po za tym coraz bardziej zastanawiam sie nad tym samochodem...narazie wychodzi ze rejestrowalbym i jezdzil nim sam wiec koszty wychodza raczej spore i jesli sytuacja mnie nie zmusi chyba dam sobie z tym spokoj....

Napisano
Title to cos innego niz nasza umowa kupna-sprzedazy - jest to rodzaj dokumentu pojazdu, jezdzac autem, musisz miec ten papier przy sobie.

Na title poza danymi pojazdu zapisane sa Twoje dane, a z tylu tego dokumentu jest miejsce na wpisanie nowego wlasciciela auta - na wypadek jego sprzedazy.

[

Nie mylic pojec. Title to jest akt wlasnosci samochodu i tego nie potrzeba wozic ze soba. Wozi sie registration co jest dowodem rejestracyjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...