Skocz do zawartości

Prawko i kupno samochodu [California]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Title to cos innego niz nasza umowa kupna-sprzedazy - jest to rodzaj dokumentu pojazdu, jezdzac autem, musisz miec ten papier przy sobie.

Na title poza danymi pojazdu zapisane sa Twoje dane, a z tylu tego dokumentu jest miejsce na wpisanie nowego wlasciciela auta - na wypadek jego sprzedazy.

[

Nie mylic pojec. Title to jest akt wlasnosci samochodu i tego nie potrzeba wozic ze soba. Wozi sie registration co jest dowodem rejestracyjnym.

Co stan to obyczaj. W niektorych stanach oddzielne "registration" nie istnieje, Title jest aktem wlasnosci i jednoczesnie dowodem rejestracyjnym i wymagane jest wozenie go w aucie.

Tak orzy okazji - Wszystkiego najlepszego z okazji Memorial Day sierzancie. Dzieki za Twoja sluzbe.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Title to cos innego niz nasza umowa kupna-sprzedazy - jest to rodzaj dokumentu pojazdu, jezdzac autem, musisz miec ten papier przy sobie.

Na title poza danymi pojazdu zapisane sa Twoje dane, a z tylu tego dokumentu jest miejsce na wpisanie nowego wlasciciela auta - na wypadek jego sprzedazy.

[

Nie mylic pojec. Title to jest akt wlasnosci samochodu i tego nie potrzeba wozic ze soba. Wozi sie registration co jest dowodem rejestracyjnym.

Co stan to obyczaj. W niektorych stanach oddzielne "registration" nie istnieje, Title jest aktem wlasnosci i jednoczesnie dowodem rejestracyjnym i wymagane jest wozenie go w aucie.

Tak orzy okazji - Wszystkiego najlepszego z okazji Memorial Day sierzancie. Dzieki za Twoja sluzbe.

Pozdrawiam.

Dzieki :)

Co do tego title/registration to cos nie bardzo mi pasuje. Co prawda samochody mialem rejestrowane w 3 roznych stanach i w kazdym title (zreszta nie widzialem go na oczy bo samochody byly zawsze finansowane i troche sie ich zmienialo, taka glupota mlodocianego ktory mial wiecej kasy niz rozumu :) ) i registration byly oddzielne. W wiekszosci stanow registration trzeba odnawic co roku (niektore stany maja inne zasdy, np. w Lousianie odnawia sie registration na samochod co 4 lata a na truck/pickup czy SUV co 2 lata). Zreszta title jest aktem wlasnosci i jak samochod jest finansowany to bank trzyma go u siebie. Jako ze wiekszosc samochodow w USA jest finansowanych przez banki nie widze mozliwosci aby bank nie mial usiebie title do momentu splaty pozyczki.

Napisano

No to jeszcze w celu wyjasnienia.

Jesli auto ma wazny Smog to nie musisz go robic...smog jest wazny przez rok od daty wystawienia.

Auto mozesz ubezpieczyc na necie www.geico.com, www.progresive.com, www.allstate.com to sa trzy chyba najpopularniejsze firmy. Mozesz na ich stronach sprawdzic ile cie bedzie kosztowalo ubezpieczenie.

W kaliforni nie musisz wozic ze soba Title( akt wlasnosci auta) musisz za to miec registration...czyli taki kwitek z twoim nazwiskiem i numerem rejestracyjnym samochodu...dostajesz go razem z tablicami podczas rejestracji.

Koszt rejestracji jest rozny i zalezy od kilku czynninow..miedzy innymi od wartosci i wieku auta.

Jesli bedziesz pracowal to powinienes zrobic prawko....zreszta ubezpieczenie powinno byc tansze z amerykanskim prawikem. Samo zrobienie prawka to pestka i kosztuje jakies grosze...nawet testy mozesz pisac po polaku ale nie polecam bo sa bledy gramatyczne i mozna przez to nie zrozumiec pytania i zrobic blad.

Napisano
Co do tego title/registration to cos nie bardzo mi pasuje. Co prawda samochody mialem rejestrowane w 3 roznych stanach i w kazdym title [...] i registration byly oddzielne.  

Masz racje, podalem niesprawdzone, zaslyszane informacje, dzis sprawdzilem strone DMV tego stanu (chodzilo o Texas) i maja oczywiscie oddzielne Title i Registration. Przepraszam zainteresowanych za zamieszanie. Odszczekuje, hau,hau,hau.

Dodam, ze w "moim " stanie -Connecticut- tez sa te papiery oddzielnie, Title leza spokojnie w domu, Reg. mam zawsze w autach.

Pozdrawiam

JB

Napisano

A czy do egzaminu z jazdy trzeba mieć własny samochód ?? tak gdzies czytalem. Jeśli tak to jak nie majac jeszcze tamtejszego prawka mam go kupić i prowadzić ??

Napisano

Nie trzeba miec wlasnego...mozna zdawac autem z wypozyczalni z pelnym ubezpieczeniem lub pozyczyc od znajmego...tylko tez musi byc z waznym ubezpieczeniem...twoje nazwisko nie musi byc na ubezpieczeniu jesli pozyczasz auto od kumpla.

Napisano
Nie trzeba miec wlasnego...mozna zdawac autem z wypozyczalni z pelnym ubezpieczeniem lub pozyczyc od znajmego...tylko tez musi byc z waznym ubezpieczeniem...twoje nazwisko nie musi byc na ubezpieczeniu jesli pozyczasz auto od kumpla.

Prawko z Polski jest ważne w Kaliforni przez 10 dni od przyjazdu tak ?? czy po tym czasie jakby chcial zdawac prawko, wypożyczalnie nie beda robic problemow ?? dojechac na miejsce egzaminu tez jakos trzeba :(

Napisano

Tak naprawdę tylko od gliniarza zależy, czy uzna Twoje polskie prawko, czy da Ci mandat i wyśle na egzamin na amerykańskie prawko. Aha - międzynarodowe prawo jazdy to ściema, ale lepiej je mieć na wszelki wypadek, ale posługujcie się polskim prawkiem (plastikowym), a nie międzynarodowym. Ja na polskie zarejestrowałem auto, ubezpieczyłem i wypożyczałem samochód w Nevadzie, Californi, Arizonie i Hawajach.

UWAGA - patrzcie, czy na title widnieje nazwisko gościa, który wam sprzedaje auto, bo nam próbowano raz opchnąć auto "znajomego kolegi wujka". Poza tym na title jest rubryka pt. lien, albo lienholder - upewnijcie się, że nie ma tam nic wpisane, bo jeśli jest to znaczy, że auto jest zastawione jako np. kaucja za więzienie.

Generalnie, jeśli jest taka możliwość, weźcie ze sobą znajomego amerykańca, który zna się na autach i poproście, żeby je obejrzał i oczywiście przejedźcie się, żeby sprawdzić, czy nic nie puka, stuka, czy działają wszystkie biegi, światła, klimatyzacja (dosyć ważne w Californi, zwłaszcza na południu), jak odpala, jak się prowadzi itp. Targujcie się o cenę - jak płacisz gotówką, możesz ztargować trochę! Sprzedawca musi wam dać Bill of Sale, czyli może to być nawet ręcznie spisany dokument sprzedaży (wasze nazwiska, data, kwota, nr VIN samochodu, jego marka i model) oraz Title (czyli dowód własności) podpisany przez sprzedawcę.

Z prawkiem i nr VIN idziecie do ubezpieczalni, gdzie dostajecie Insurance Identification Card, a z tym, z titlem i prawkiem idziecie do DMV w celu rejestracji. Tam dostajecie tablice, naklejki na tablice i registration card (razem z insurance id card musicie mieć ten dokument w aucie non-stop!). Wasz title przyjdzie pocztą za pare tygodni. Co do smog test to parę osób już o tym pisało, ja z doświadczenia niestety nie wiem za dużo na ten temat. Auto - inwestycja dobra na 12 i dłużej miesięcy, kiepska na work and travel raczej. Tak jak ktoś napisał - można kupić za $3000 i dokładać non-stop, a można kupić za $1000 i jeździć niemal bezawaryjnie - nie ma zasada. Pamiętajcie o zmianie oleju co 3000 mil, bo latem w ciepłym klimacie, to ma duże znaczenie. Wydatek zaledwie 20$.

Pozdro!

Napisano

Ja wypozyczalam auto na miedzynarodowe, nikt mnie nie pytal w wypozyczalni ile jestem w stanach, w ogole sie nie zastanawiali czy to jest wazny dokument. Byle karta kredytowa byla wazna ;-))

Wydaje mi sie, ze jest jeszcze opcja samochodu ze szkoly nauki jazdy, ale niech to ktos potwierdzi bo nie jestem pewna.

A poza tym w niektorych stanach (np. NJ) wystarczy zdac teorie jesli sie ma miedzynarodowe prawko. Wiec nie trzeba sie martwic o samochod.

Agata

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zrobienie prawka w USA jest bardzo latwe. Przed egzaminem musisz tylko okazac jakies ID (np. paszport) i jakis rachunek (np. za prad, albo bank statement z twoim adresem). Tak jest w Georgii. Mysle ze podobnie w innych stanach.

Wypozyczyc auto mozna tez na karte debetowa. Ja tak zrobilem i przjechalem ponad 7000 mil w 3 tygodnie ze wschodu na zachod.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...