amkacz Napisano 24 Maja 2007 Zgłoś Napisano 24 Maja 2007 Znalazłem i zostałem zaakceptowany na praktyki w Amerykańskiej firmie, dodatkowo mam najbliższą rodzinę w tym samym stanie co firma, która mnie na te (płątne 16$ - dobrze? bo sie nie znam) praktyki przyjęła. Czy wystarczy, że zadzwonię i umówię się na rozmowę w sprawie wizy j-1 i pokaże zaproszenie od firmy? Da się wszystko załatwić bez udziału firm-zdzierców od w&t i programów internship? Ostatni mail: "Hello Mateusz, We have looked the internship question and it appears that we can send you an invitation letter which should allow you to obtain a visa for your internship. I have not heard back yet regarding the process we need follow to employ you for the internship period. I Should have answers by the end of the week. Best Regards, Rudy Schalk Flextronics Program Manager"
Szeli Napisano 25 Maja 2007 Zgłoś Napisano 25 Maja 2007 Niestety to nie jest takie proste... Aby wylecieć na praktykę Internship musisz uzyskać pozwolenie na prace - DS od organizacji sponsorującej. Dopiero po otrzymaniu DSa idziesz z nim do ambasady celem uzyskania wizy J-1. Możesz załatwiać Internshipa na własna rękę bez pośrednictwa biura w PL, które oczywiście na tobie będzie chciało zarobić. A wygląda to tak: Aby dostać DSa od agencji sponsorującej twoja firma goszcząca musi stworzyć ci trening plan, który firma sponsorująca zatwierdza... wierz mi - to nie jest łatwe. Kiedy już zatwierdzi przesyła go tobie do podpisania, Ty podpisujesz i odsyłasz z powrotem. Następnie ten sam podpisany trening plan wysyłany jest do twojej firmy goszczącej i oni po podpisaniu odsyłają go do organizacji sponsorującej. I wtedy organizacja sponsorująca wystawia ci pozwolenia na pracę: DSa. No i twoje min. 2 letnie doświadczenie w pracy lub ukończone studia muszą sie zgadzać z tym co będziesz robił na praktyce... Powodzenia.
Wojtek-J Napisano 28 Maja 2007 Zgłoś Napisano 28 Maja 2007 Znalazłem i zostałem zaakceptowany na praktyki w Amerykańskiej firmie, dodatkowo mam najbliższą rodzinę w tym samym stanie co firma, która mnie na te (płątne 16$ - dobrze? bo sie nie znam) praktyki przyjęła.Czy wystarczy, że zadzwonię i umówię się na rozmowę w sprawie wizy j-1 i pokaże zaproszenie od firmy? Da się wszystko załatwić bez udziału firm-zdzierców od w&t i programów internship? Napisz przede wszystkim na jak dlugo chcesz jechac ... Jezeli maja to byc tylko wakacje - na Twoim miejscu staralbym sie o wize J1 i jechal na Work and Travel. Stawka godzinowa jest bardzo przyzwoita jak na W&T, jesli to praca w Twoim zawodzie, zdobedziesz dodatkowe doswiadczenie - ale czy zarobisz duzo zalezy w glownej mierze od ilosci przepracowanych godzin. Napisz czy jestes studentem - pewnie tak, skoro myslisz o J1, ale nie wiem jak dobrze orientujesz sie w temacie i moze nie wziales tego pod uwage (jesli nie studiujesz, nie mozesz otrzymac tego typu wizy). Generalnie napisz cos wiecej - przy tej ilosci informacji ciezko Ci pomoc. Wize J1 jest latwiej uzyskac - cenowo tez czesto wyglada to lepiej.
gari Napisano 29 Maja 2007 Zgłoś Napisano 29 Maja 2007 wiem jak dobrze orientujesz sie w temacie i moze nie wziales tego pod uwage (jesli nie studiujesz, nie mozesz otrzymac tego typu wizy). To akurat nie jest prawda :wink: bo do dwoch lat po skonczeniu studiow mozna wyjechac na wizie J1 biorac udzial w programie Personal Career Training
Wojtek-J Napisano 29 Maja 2007 Zgłoś Napisano 29 Maja 2007 wiem jak dobrze orientujesz sie w temacie i moze nie wziales tego pod uwage (jesli nie studiujesz, nie mozesz otrzymac tego typu wizy). To akurat nie jest prawda :wink: bo do dwoch lat po skonczeniu studiow mozna wyjechac na wizie J1 biorac udzial w programie Personal Carieer Training Mozesz napisac cos wiecej na temat "Personal Career Training", podac jakies zrodla? Nie slyszalem jeszcze o takim rozwiazaniu, przegladajac szybko strony ambasady USA nie znalazlem takich informacji w dziale o wizie J1 ( http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...e_visitors.html ) , a rzecz wydaje sie interesujaca ( koncze wlasnie studia i jest to dla mnie nowa mozliwosc ... ).
gari Napisano 29 Maja 2007 Zgłoś Napisano 29 Maja 2007 a o google slyszales http://www.google.com/search?hl=en&q=perso...usa&btnG=Search
amkacz Napisano 31 Maja 2007 Autor Zgłoś Napisano 31 Maja 2007 Aby dostać DSa od agencji sponsorującej twoja firma goszcząca musi stworzyć ci trening plan, który firma sponsorująca zatwierdza... wierz mi - to nie jest łatwe. Kiedy już zatwierdzi przesyła go tobie do podpisania, Ty podpisujesz i odsyłasz z powrotem. Czy istnieje opcja podpisu elektronicznego? Mam na 25 czerwca umowione spotkanie z konsulem i nie wiem czy zdąży przyjść i wrócić. Kolega niżej proponuje Work&Travel i J1 - ale przecież tam też jest motyw ze sponsorem. Moge być przyjęty tam do pracy w tej firmie według W&T? I proszę, czy mógłby mi ktośwytłumaczyć co powiniene zrobić by na programie W&T tam pracować? Mam kogoś "swojego" w tej firmie i im na mnie zależy więc można brać pod uwagę nawet takie ściemy jak podrobienie mojego podpisu i w ogóle pominięcie wysyłąnia czegoś do mnie poza ostatecznymi dokumetnami potrzebnymi do pokazania za miesiąc w ambasadzie. Widze, że chyab jednak W&T łatwiej będzie zalatwić, tyle że nie wiem jak poinstruować ludzi w tej firmie co mają zrobić by mi umożliwić to... No i twoje min. 2 letnie doświadczenie w pracy lub ukończone studia muszą sie zgadzać z tym co będziesz robił na praktyce... Powodzenia. Są to praktyki w dziale IT badań rynkowch i reklamy w internecie oraz mialyby trwać 2 miesiące (te wakacje). Studiuję na 3 roku Zarządzanie i Markting na Wydziale Informatyki i Zarządzania Politechniki Poznańskiej (specjalizacja Inżynieria Komunikacji Interpersonalnej & PR, druga specjalizacja: Gospodarka Elektroniczna) i byłem już 4x w usa na wizie turystycznej. Troche źle, że tyle trzeba robić :/ Typowo chodzi mi o TĄ właśnie praktykę, bo IDEALNIE pasuje do tego co chcę w życiu robić. Jeżeli chodzi o pieniądze, to wolę zarabiać na reklamach google siedząc na tyłku w Polsce niż jechać do kraju grubasów sprzedawać im hamburgery za grosze Ogólnie jestem bardzo źle nastawiony do tego kraju i nie podoba mi się tego jak makabrycznie dużo formalności trzeba załatwiać (szczególnie, że moja matka jest obywatelem USA a ja nie, i mam 21 lat więc po rybach;/)...
Szeli Napisano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2007 Jeśli chcesz jechać na W&T to nie ma problemu... musisz zapisać sie na program W&T z opcją WŁASNY PRACODAWCA... wypełniasz dokumenty, które już teraz będą wysłane do USA i po ok 2-3tyg. dostaniesz DSa z którym idziesz do ambasady... w międzyczasie twój pracodawca musi przesłać umowę o prace tobie do podpisana - może to zrobić faxem a ty tą umowę podpiszesz i przekazujesz swojej organizacji z której wylatujesz... W&T można załatwić w miesiąc czasu łącznie z datą wylotu. To chyba wszystko.Powodzenia. 8)
amkacz Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2007 Jeśli chcesz jechać na W&T to nie ma problemu... musisz zapisać sie na program W&T z opcją WŁASNY PRACODAWCA... Gdzie zapisać? W jakiejś z firm zdzierających za to kase czy można to zrobić bezpośrednio? Bo w sumie po co mi ta firma. Zakwaterowanie mam, język umiem, obrotny jestem, rodzine na miejscu mam, kolesia z działu HR firmy znam. Wlasciwie jedyną przeszkodą jest prawo imigracyjne usa wypełniasz dokumenty, które już teraz będą wysłane do USA i po ok 2-3tyg. dostaniesz DSa z którym idziesz do ambasady... w międzyczasie twój pracodawca musi przesłać umowę o prace tobie do podpisana - może to zrobić faxem a ty tą umowę podpiszesz i przekazujesz swojej organizacji z której wylatujesz... J.w. - skąd te dokumenty? I tą umowę przekazuję do tej firmy "praca w usa" ? W&T można załatwić w miesiąc czasu łącznie z datą wylotu. To chyba wszystko.Powodzenia. 8) Z czy bez firmy w polsce która na tym zarabia?W sumie sorry, że ja ciągle o tym samym, ale jestem osobą niezwykle samodzielną i w obliczu mojej niemocy w tej sytuacji czuję się dosyć źle i chciałbym to zrekompensować chociażby sam reszte załatwiając a nie powierzająć w ręce ludzi którzy pewnie zrobiliby to nie lepiej niż ja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.