Skocz do zawartości

pytanie do tych co zostali w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc mam pytanie gdzie realizujecie czeki ze zwrotem podatku? podobno federalne sa realizowane od reki w PKO BP i tylko 1% prowizji, a co ze stanowymi? dowiadywalam sie w PKO BP ale niestety trzeba czekac 12 tyg, do tego trzeba placic jakies dodatkowe prowizje, czy wiecie moze gdzie w innym banku mozna latwiej i szybciej je zrealizowac? z gory dziekuje za odp

Napisano

ja realizoałem w BPH i czekałem jakiś miesiac, koszt ok 20 zł, nie trzeba mieć tam konta jak to ma miejsce w przyapdku PKO BP

Napisano

ja realizowalam na razie federalny w ING Bank Slaski prowizje smieszna zaplacilam i od reki wszystko ale nie wydaje mi sie zeby w przypadku stanowego mieli jakies inne procedury (nie zrealizowalam go jescze bo dostalam go juz po moim wyjezdzie do Stanow)

2 maj - 16 wrzesien CALIFORNIA

Napisano
ja realizowalam na razie federalny w  ING Bank Slaski prowizje smieszna zaplacilam i od reki wszystko ale nie wydaje mi sie zeby w przypadku stanowego mieli jakies inne procedury (nie zrealizowalam go jescze bo dostalam go juz po moim wyjezdzie do Stanow)

Witam,

A masz konto w ING?? Nie wiesz czy bez konta też mi zrealizują od ręki? Może orientujesz się czy oni mają przypadkiem jakieś limity na realizowanie czeków, tzn np do 1000$ albo 2000$, a powyżej tej kwoty muszę czekać??

Za odpowiedź z góry dzięki!!

cegreg

Napisano

Ja realizowałam w PKO SA, ale mialam konto walutowe i przelali mi od reki, jesli nie masz konta to obawiam się że od ręki ci nie zrealizują.

Napisano
Wszystkie czeki ze zwrotem podatku można zrealizować w TAX Consulting. Na przelew czeka się 5 dni a koszt to 30zł od czeku. Szczegóły: http://www.zwrotpodatku.pl/czek.php

Pewnie bym skorzystał z ich oferty, tylko że mi są potrzebne $ na wjazd do USA, a oni wypłacają w złotówkach :) - szkoda bo to jest fajna opcja. A może ktoś zna jakąś inną szybką drogę realizacji czeku bez konta walutowego w danym banku? Awaryjnie mogę założyć konto walutowe, ale jest może jakieś szybsze rozwiązanie??

Dzięki za odpowiedź!

cegreg

Napisano

czesc wszystkim

wczoraj zwiedzilam kilka bankow i tak:

PKO BP- obowiazek konta walutowego- za darmo prowadzone i prowizja 1% min. 10zl czeka sie 3- 12 tyg

MILLENIUM BANK- konto studenckie zlotowkowe i walutowe za darmo- prowizja 0,2% min. 15zl, czas realizacji 2-4 tyg

BPH - trzeba miec konto walutowe, prowizja 1 czy 2 % min. 20zl i tez trzeba czekac

KREDYT BANK- szkoda wogole gadac- nie mila obsluga

BRE BANK i mBANK- konto walutowe internetowe ale nie mozna wyplacac w $ takze sie traci na wymianie,

a co do tej oferty z Tax Consulting to czy ktos korzystal z tego? bo w sumie sie zastanawialam nad nia, tyle za ja mam maly czek stanowy (88$) to chyba taniej mi wyjdzie realizacja w banku PKO BP tyle ze bede musiala poczekac troche. to jest dobra propozycja jak ma sie czek na duza sume :)

Napisano

Do cedreg:

Na Twoim miejscu zabralabym czek do USA i tam go zrealizowała, za darmo rzecz jasna i od ręki w dowolnym banku :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...