marta_s-c Napisano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 Hej Pytanie kieruje do osób wyjezdzajacycch ze student pointa głownie z opcji Full Service albo raczej Arranged-Full service. Jak sie rozwinela wasza sytuacja w sprawie wyjazdu, jakie opinie o znalzenionych pracodawcach itp? Slyszalam o paru "niezadowolonych" osobach. A jak jest z wami ? No i jakie opinie o naszym kochanym Studentpoincie ?
mapix Napisano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2007 hej, ja dostałam oferte pracy miesiąc przed wyjazdem, w całkiem innym miejscu niż chciałam, musiałam wymieniać bilet i troche do tego dopłacić. mimo wszystko mam nadzieje, że będzie ok. a opinie o student point? nikomu tego nie polecam, mówią co innego niż jest w rzeczywistości, mają problemy w szukaniem ofert i traktują studentów jak kogoś komu można wszystko wmówić, o wszytko trzeba ich długo prosić i nic nie robią z własnej inicjatywy, oferte pracy dostałam dopiero jak zaczęłam do nich wysyłać maile. gdybym wiedziała wcześniej jaka jest współpraca z nimi to na pewno zdecydowałabym sie na inne biuro. a jak u Ciebie, Marta? zadowolona z oferty?
franek123 Napisano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 co myślicie o biurze student point. w tamtym roku jezdzilo z nimi kilkoro moich znjomych i wszyscy byli zadowoleni. w tym roku zapisalem sie u nich na opcję job fair. w marcu dostalem od nich oferte pracy. mialem jechac do parku rozrywki przy czym odrazu zastrzegalem ze nie chce jechac do zadnego parku rozrywki, wysylalem maile do tego typa w wawie, ale z niego jakas du.. bo nic nie potrafil zalatwic i do tego nie dawal zadnej odpowiedzi, a z parku rozrywki przychodzily caly czas maile ze bede u nich pracowac, no poprostu szlak człowieka trafia. wkurzylem sie i napisalem do tego parku rozrywki ze nie chce u nich pracowac a do interexchange napislem co mam zrobic zeby nie jechac do tego parku. odpisali mi trzy tygodnie przed wylotem ze skreslają mnie z listy uczestników. i co teraz mi zostaje? mam wize, mam DS-a i grozbe ze mnie deportuja jak sprobóje wjechac do usa. poprosu jedna wielka kloaka
Isabela83 Napisano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 Ja radziłabym Ci jednak napisac do tego parku rozrywki, ze bedziesz u nich pracowac... Tyle kasy wpakowales w ten wyjazd i szkoda zeby to przepadlo... A moze w tym parku wcale nie bedzie tak zle? Ja jade w tym roku pracowac do jednego (nie pierwszy raz na w&t, ale pierwszy do parku), ale byl to moj swiadomy wybor, wiem ze niektorzy odradzaja parki rozrywki jako prace na w&t, ale jest tez sporo osob zadowolonych wiec mysle, ze warto sprobowac. A co do Student Point, to powinni jak najbardziej Twoje preferencje wziasc pod uwage, jednak w ich przypadku to oni (w sumie to nie ludzie z W-wy, ale fundacja InterExchange..) dobieraja uczestnikowi oftere pracy (w innych zazwyczaj to student aplikuje do konkretnego, wybranego przez siebie pracodawcy) i chyba ciezko Ci bedzie w tym momencie wywalczyc cos lepszego... Zawsze jest tez mozliwosc rezygnacji z pracy u pracodawcy, najlepiej za porozumieniem, a w parkach wiadomo, ze zatrudniaja wiele osob wiec moze pracodawca nie bedzie robic problemu. Powodzenia!
franek123 Napisano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 ja swojego zdania nie zmienie. nie chcialem jechac do parku rozrywki i nie jade. najsmieszniejsze bylo to ze to oni skreslili mnie z programu i napisali ze przysluguje mi standardowy zwrot kosztów - smieszni sa- ale naszczescie zwracaja mi calosc z potraceniem tylko wpisowego. w przyszlym roku wybieram sie ze swoim starym biurem, mimo ze sa o 1000zlotych drożsi to przynajmniej robia tak aby uczestnik byl zadowolony. a w tym roku zrobie sobie eurotrip:)
Isabela83 Napisano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 ja swojego zdania nie zmienie. nie chcialem jechac do parku rozrywki i nie jade. najsmieszniejsze bylo to ze to oni skreslili mnie z programu i napisali ze przysluguje mi standardowy zwrot kosztów - smieszni sa- ale naszczescie zwracaja mi calosc z potraceniem tylko wpisowego. w przyszlym roku wybieram sie ze swoim starym biurem, mimo ze sa o 1000zlotych drożsi to przynajmniej robia tak aby uczestnik byl zadowolony. a w tym roku zrobie sobie eurotrip:) To gratuluje uporu i odwagi walki, bo wiadomo ze z tymi biurami latwo nie jest, jesli jednak mialbys byc od poczatku niezadowolony z wyjazdu to przepadek wpisowego nie jest az tak duzo strata, chociaz powinni miec honor i zwrocic cala kase... Ja w zeszlym roku bylam w dosc podobnej sytuacji, ale z innym biurem i na szczescie udalo mi sie odzyskac wszytskie wplacone pieniadze (oczywiscie po wielu mailach, rozmowach tel. i po rozmowie z dyrektorka firmy), ale nie mialam jeszcze nawet wystawionego ds-a, nie mowiac juz o wizie.
franek123 Napisano 28 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2007 popisuje sie pod powyzszym. studentpoint to najgorsze co moze Cie spotkac jesli chodzi o opcje full serwis. niby w aplikacji wybierasz pracodawce do ktorego chcesz jechac a pozniej sie okazuje ze jednak tam nie mozesz i wciskaja ci cos czego wogole nie chcesz. w tamtym roku jezdzilem z biurem Btc z Lublina, i to biuro jest bez porownania. w tym roku wybralem studentpointa gdyz mieli tego samego pracodawce u ktorego pracowałem rok temu a było tańsze i mieli również zniżkę dla grupy i w ramach programu opłacone 2 noclegi w Nowym Jorku. Jednak okazało się że tanie mięso to psy jedzą. Mi i moim znajomym dali właśnie taką ofertę pracy jaką zastrzegaliśmy przy zapisywaniu na program że nie chcemy dostać. chodziliśmy do ich przedstawiciela w Lublinie, ale ten nic nigdy nie wiedzial i kazal dzwonić do koordynatora w Warszawie, niejakiego Rafała Huby(O losie cóż to za człowiek, myślalem że ten z Lublina jest ciemny i z ADHD ale w porównaniu z Hubą to przynajmniej pisac maile potrafił) Do Huby pisaliśmy, dzwoniliśmy a on tylko kazał czekać, że wyjasniają sprawę(szczerze to wątpię żeby cokolwiek robili w naszej sprawie) wkoncu wkurzylismy sie ze znajomumi i ja w imieniu calej grupy napisalem do interexchange(amerykański przdstawiciel z którymi współpracuje studentpoint, tęz są nie lepsi) odpisali nie mi tylko do studentpointa ze skreslają mnie z programu. no spoko. ale jeszcze ciekawsze ze studentpoint nie zabardzo chcial oddac pieniadze. ostatecznie piszac maile z wspołwlascicielem napisali ze zwrócą całosć ale z potrąceniem wpisowego 350 zł ) wiec jesli chceszjechac z nimi na W&T z opcja fullserwis to odradzam. taksamo jak wybierzesz opcje targi pracy równiez. wogóle to tylko sie nazywa Targi pracy, z targami to nie ma nic wspólnego. zajezdzasz do Warszawy, wydajesz kase na bilet i okazuje sie ze przedstawiciel studentointa ma kartke z ofertami i Ci mówi że: niestety do tego pracodawcy nie ma już miejsc, albo: ojejku ale pozno pan wyjezdza, niestety nie mamy dla pana oferty pracy, jedynie park rozrywki (gdzie w aplikacji zastrzegłęś ze Parki rozrywki odpadają). Co roku BTC i inne biura organizuja w wawie Targi pracy gdzie przyjezdzaja przedstawiciele amerykanskich pracodawcow, a dop tego jest 1-2 osoby które rok wczesniej pracowały u tego pracodawcy, więc możesz się konkretnie wszystkiego dowiedziec. JESZCZE RAZ MÓWIE STANOWCZE NIE DLA STUDENTPOINTA POZDRAWIAM I ZYCZE TRAFNYCH WYBORÓW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.