Vinnie Napisano 9 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2007 Witam, jestem studentem, uczestnikiem programu WORK AND TRAVEL, posiadam vise J1. Obecnie pracuje jako ratownik na basenie w okolicach Waszyngtonu. Moj pracodawca (Community Pool) niestety leci w kulki - jestem tu od pierwszego lipca - przez pierwsze 2 dni mialem dzien wolny, potem 3 dni pracy, dzis znowu dzien wolny. Nikt nie raczy mnie informowac o tym czy bede mial wolne danego dnia czy tez nie. Dowiaduje sie dopiero rano kiedy dzwonie do biura z pytaniem czemu nikt nie przyjechal dkoro jak pytalem wczoraj to mialem pracowac. Kolejnym problemem jest to ze nie dali mi stalego miejsca zamieszkania i ciagle kazdego dnia mowia co innego. Jednym slowem kicha. Oto moje pytania: 1. place 80$ tygpodniowo za miejsce w 3osobowym pokoju (warunki ogolnie dobre jest livingroom i kuchnia lazienka) - czy to drogo czy powinienem szukac innego zakwaterowania nie od pracodawcy? 2. Chcialbymposzukac jakiejs pracy na noc - w calym waszyngtonie d.c. wiec oobaszar spory - gdzie powinienem szukac czy sa jakies urzedy pracy czy inne jak to sie nazywa - ewentualnie ogloszenia, czy potrzebne mi CV czy wypelniam jakies papiery na bierzaco u pracodawcy, jakiego rodzaju prace proponujecie? 3. Ewentualnie moglbym pokusic sie o zmiane pracy rowniez w dzien ale musialbym wiedziec jak to wyglada w kwestii zakwaterowania - czy trudno tu o pokoj gdzie powinienem szukac itp. 4. Chcialbym wyslac jakas elektronike do Polski - podobno lepiej nie uzywac do tego poczty USA - w innych postach ludzie polecaja Polamer niestety nie ma biura w waszyngtonie - znacie moze jakie inne firmy ktore sie tym zajmuja, jak uniknac cla? 5. Jak wyglada komunikacja podmiejska czy jest droga? i czy jest w miasteczkach dookola waszyngtonu - obecnie jestem w reston pod waszyngtonem ale to sie pewnie zmieni bo pracodawca robi co chce. 6. Kwestia prawojazdy czy moje jest wazne czy potzrbuje miedzynarodowe - czy amerykanskie trudno wyrobic czy jest drogie i gdzie? 7. Jesli kupowac elektronike - mp3 player, laptop, aparaty cyfrowe to gdzie najtaniej? Najwazniejsze jest tutaj dla mnie pytanie o prace i prosze aby na to odpowiadac w pierwzej kolejnosci. Wiem ze moje pytania moga wydawac sie dziecinne ale prawda taka ze nie znam systemu USA jestem tu pierwszy raz dopiero kilka dni i za bardzo nie wiem jak to tu wyglada a nie ma mi kto doradzic bardzo prosze o pomoc. Jesli chodzi o prace w zasadzie moge robic wszystko. Moj angielski jest dobry a napewno na poziomie komunikatywnym, znam obsluge komputera na bardzo dobrym poziomie (student informatyki II roku politechniki wroclawskiej) nie wiem co wiecej o kwalifikacjach - prawojazdy kategorii A i B. Z gory dziekuje za rade bo ciezko tu na pierwszy raz samemu
Rubicon Napisano 16 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2007 1. $80 to tanio jesli masz wlasny pokoj. 2. Najlepiej przejzyj ogloszenia w gazetach. To czy musisz miec CV czy na miejscu wypelniasz papiery zalezy od pracodawcy. Na noc to proponuje jaks ochrone albo cos w tym stylu. 3. To juz musisz sie sam rozejzec po okolicy...masz dni wolen to sprawdz co i jak. 4. Mozesz wyslac poczta do siedziby Polameru...instrukcje sa na ich stronie internetowej. 5. na komunikacje podmiejska bym nie liczyl..odluz troche i kup jakies auto...albo znajdz prace w zasiegu roweru. 6. DMV...sprawdz na ich stronie! 7. Bylo juz o tym na forum...poszukaj! Powodzenia!
natasha07va Napisano 25 Lipca 2007 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2007 hej, jesli Twoja sytuacja jest taka jak ja opisujesz to na Twoim miejscu zaczelabym juz sie rozgladac za inna praca...mysle ze najlatwiej jest sie zaczepic w jakiejs restauracji etc ale musisz miec security number, co do komunikacji podmiejskiej to jest bardzo ciezko jezeli nie masz wlasnego auta chociaz w Reston sa autobusy ktorym mozesz sie dostac na metro station ceny sa w zaleznosci od kierunku etc Co do sumy ktora placisz za mieszkanie to nie jest duzo jezeli tak jak piszesz masz przyzwoite warunki mysle ze pokoj mozna znalezc juz od $300. Jeli masz jakies pytania to pisz: moj meil natasha07va@gmail.com pozdrawiam i powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.