Ptysiu2006 Napisano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam mam pytanko… ponieważ J1 to wiza dla studentow jak pojechac na Work&Travel na piatym roku studiow??? Czy żeby dostac wize trzeba przesuwac termin obrony pracy mgr (raz konsul patrzyl mi w indeks czy jeszcze studiuje)
ankam Napisano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2007 slyszalam, ze w tym roku nie trzeba bylo nawet przesuwac obrony na po wakacjach... ale co bedzie za rok, to sie dopiero okaze... z doswiadczenia wiem, ze co roku jest inaczej i najlepiej sie dowiadywac w firmach, przez ktore bedziesz zalatwiac sobie wyjazd
seguar Napisano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2007 W tym roku na 100% nie trzeba nic przesuwac, sam jestem teraz na 5-tym roku i jestem w Stanach na W&T, obrone przesunalem na wrzesien bo po prostu nie zdarzylem. Tak ze sie nie przejmuj tylko jedz:)
Ptysiu2006 Napisano 22 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2007 to super bo nie mam zbyt fajnego promotora ktory jest chetny to przesuwania pracy obrony
t0d Napisano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2007 to super bo nie mam zbyt fajnego promotora ktory jest chetny to przesuwania pracy obrony no tak - bo jeszcze by można było pomyśleć że on tam jest dla Ciebie a nie odwrotnie.. trzymam kciuki za przyszłoroczne wyjazdy bo sam będę w takiej sytuacji
island_girl Napisano 28 Października 2007 Zgłoś Napisano 28 Października 2007 Ja wlasnie w tym roku skonczylam studia i pojechalam sobie na WT. Firma przekonywala mnie ze zmienily sie przepisy i ze spokojnie mozna jechac po obronie. jakos im nie uwierzylam i wpisalam ze zostalo mi jeszcze pol roku studiow po powrocie, choc bronilam sie przed wyjazdem. I dobrze zrobilam - spotkania o wize sa w maju wiec przed obronami. konsul zajrzal na kazda strone indeksu i i sprawdzal legitymacje poniewaz uznal ze jestem ... stara - chcial sie upewnic ze studiuje i bede. dlatego niezaleznie od terminu obrony proponuje nie ryzykowac. powodzenia.
Jagoda Napisano 28 Października 2007 Zgłoś Napisano 28 Października 2007 Hej, jestem na 5 roku, bylam juz na W&T jednak chce jeszcze wybrac sie w przyszle wakaacje, rowniez dla pewnosci chce sie bronic po powrocie ale za bardzo nie rozumiem Cie Island girl:) bo piszesz ze wpisalas sobie ze masz pol roku studiow po powrocie a i tak sie bronilas przed? czyli wpisalas tak poprostu zeby sie nie czepiali, czy oni tego nie spradzaja? bo na dobra sprawe to wiadomo ze wizyty w konsulacie sa nawet w kwietniu-maju wiec mozna nasciemniac ze sie broni np w listopadzie a i tak obronic sie przed wyjazdem, chodzi mi o to czy to jest jakies ryzyko, czy moga zmienic swoja decyzje odnosnie wizy? czy wogole moga sie dowiedziec ze jednak skonczylas studia pzdr:)
island_girl Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Zrozumialas mnie dobrze. Wpisalam tak zeby sie mnie nie czepiali mimo ze bronilam sie przed wyjazdem. Nie slyszalam o przypadku cofniecia wizy ani o tym zeby sie dowiedzieli ze ktos sie jednak obronil. Musieli by dzwonic na kazda uczelnie i sprawdzac - mysle ze sie nie pofatyguja. NIe wiem jak zostaly potraktowane osoby ktore wpisaly ze studia koncza przed wyjazdem co teoretycznie jest juz teraz dozwolone - byc moze nie mialy problemow ale ja wolalam nie ryzykowac jako ze byly to pierwsze wakacje po wprowadzeniu tego przepisu. A obrone chcialam miec z glowy przed. Do tego wyjezdzalam bardzo pozno bo dopiero w lipcu - tez sie nikt nie zapytal po co tak dlugo zostaje skoro mam sie bronic przed... prawda taka ze wnioski wizowe kazdy wypelnia jak chce. moja kolezanka od 4 lat jezdzi do USA w ktorej nie do konca legalnie zostala jej siostra, za kazdym razem wpisuje ze nikogo tam nie zna - nikt nigdy sie nie przyczepil. Kolega zas co roku wpisuje ze ma tam brata (wiec niby ma u kogo zostac ) - rowniez sie nikt nie przyczepil. oni sie w przypadku w&t nie zajmuja takimi rzeczami. choc wiadomo ze sytuacje odrzucenia wniosku co roku sie zdarzaja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.