Skocz do zawartości

Wyjazd na 5-tym roku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanko… ponieważ J1 to wiza dla studentow jak pojechac na Work&Travel na piatym roku studiow??? Czy żeby dostac wize trzeba przesuwac termin obrony pracy mgr (raz konsul patrzyl mi w indeks czy jeszcze studiuje)

Napisano

slyszalam, ze w tym roku nie trzeba bylo nawet przesuwac obrony na po wakacjach... ale co bedzie za rok, to sie dopiero okaze... z doswiadczenia wiem, ze co roku jest inaczej i najlepiej sie dowiadywac w firmach, przez ktore bedziesz zalatwiac sobie wyjazd

Napisano

W tym roku na 100% nie trzeba nic przesuwac, sam jestem teraz na 5-tym roku i jestem w Stanach na W&T, obrone przesunalem na wrzesien bo po prostu nie zdarzylem. Tak ze sie nie przejmuj tylko jedz:)

Napisano
to super bo nie mam zbyt fajnego promotora ktory jest chetny to przesuwania pracy obrony

no tak - bo jeszcze by można było pomyśleć że on tam jest dla Ciebie a nie odwrotnie..

trzymam kciuki za przyszłoroczne wyjazdy bo sam będę w takiej sytuacji :)

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja wlasnie w tym roku skonczylam studia i pojechalam sobie na WT. Firma przekonywala mnie ze zmienily sie przepisy i ze spokojnie mozna jechac po obronie. jakos im nie uwierzylam i wpisalam ze zostalo mi jeszcze pol roku studiow po powrocie, choc bronilam sie przed wyjazdem. I dobrze zrobilam - spotkania o wize sa w maju wiec przed obronami. konsul zajrzal na kazda strone indeksu i i sprawdzal legitymacje poniewaz uznal ze jestem ... stara - chcial sie upewnic ze studiuje i bede. dlatego niezaleznie od terminu obrony proponuje nie ryzykowac.

powodzenia.

Napisano

Hej, jestem na 5 roku, bylam juz na W&T jednak chce jeszcze wybrac sie w przyszle wakaacje, rowniez dla pewnosci chce sie bronic po powrocie ale za bardzo nie rozumiem Cie Island girl:) bo piszesz ze wpisalas sobie ze masz pol roku studiow po powrocie a i tak sie bronilas przed? czyli wpisalas tak poprostu zeby sie nie czepiali, czy oni tego nie spradzaja? bo na dobra sprawe to wiadomo ze wizyty w konsulacie sa nawet w kwietniu-maju wiec mozna nasciemniac ze sie broni np w listopadzie a i tak obronic sie przed wyjazdem, chodzi mi o to czy to jest jakies ryzyko, czy moga zmienic swoja decyzje odnosnie wizy? czy wogole moga sie dowiedziec ze jednak skonczylas studia

pzdr:)

Napisano

Zrozumialas mnie dobrze. Wpisalam tak zeby sie mnie nie czepiali mimo ze bronilam sie przed wyjazdem. Nie slyszalam o przypadku cofniecia wizy ani o tym zeby sie dowiedzieli ze ktos sie jednak obronil. Musieli by dzwonic na kazda uczelnie i sprawdzac - mysle ze sie nie pofatyguja. NIe wiem jak zostaly potraktowane osoby ktore wpisaly ze studia koncza przed wyjazdem co teoretycznie jest juz teraz dozwolone - byc moze nie mialy problemow ale ja wolalam nie ryzykowac jako ze byly to pierwsze wakacje po wprowadzeniu tego przepisu. A obrone chcialam miec z glowy przed. Do tego wyjezdzalam bardzo pozno bo dopiero w lipcu - tez sie nikt nie zapytal po co tak dlugo zostaje skoro mam sie bronic przed... prawda taka ze wnioski wizowe kazdy wypelnia jak chce. moja kolezanka od 4 lat jezdzi do USA w ktorej nie do konca legalnie zostala jej siostra, za kazdym razem wpisuje ze nikogo tam nie zna - nikt nigdy sie nie przyczepil. Kolega zas co roku wpisuje ze ma tam brata (wiec niby ma u kogo zostac ) - rowniez sie nikt nie przyczepil. oni sie w przypadku w&t nie zajmuja takimi rzeczami. choc wiadomo ze sytuacje odrzucenia wniosku co roku sie zdarzaja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...