Wojtek-J Napisano 8 Września 2007 Zgłoś Napisano 8 Września 2007 Witam! Sezon Work&Travel-owy powoli sie konczy i zaczna sie za chwile pytania o realizacje czekow amerykanskich w polskich bankach. Wrzucam wiec info o 2 bankach: WBK i BPH. Realizacja czeku w WBK trwa w teorii 10-12 tygodni i kosztuje 25 zl niezaleznie od kwoty na czeku. Realizacja czeku w BPH trwa w teorii 8-10 tygodni i kosztuje 1% kwoty na czeku, minimum 20 zl. Informacja na dzien 7 wrzesnia 2007. EDYCJA: 16 stycznia 2009 realizowalem czek ze zwrotem podatku federalnego - zgodnie z radami Acid_1981 i Defi84 zrealizowalem go w PKO BP. Czek zostal zrealizowany natychmiast (podpisalem dokumenty i poszedlem do kasy po odbior dolarow), prowizja to 1,5% minimum 10 zl. Dokladnie ten sam czek w WBK mial byc realizowany od 3 do 12 tygodni. Czek ze zwrotem podatku stanowego nie jest w PKO BP realizowany od reki, a brany w inkaso - odzyskanie pieniedzy trwa wtedy do 12 tygodni. W PKO BP odmowiono mi realizacji czeku, na ktorym widnieje moj amerykanski adres zamieszkania (dane na czeku musza zgadzac sie z danymi w dowodzie) - przyjeto go natomiast bez zadnych problemow w WBK. Nie wiem czy zasady w PKO BP i w WBK sa rozne, czy zalezne jest to od konkretnego pracownika banku (podejrzewam, ze prawdziwa jest jednak ta druga opcja).
Marek Napisano 10 Września 2007 Zgłoś Napisano 10 Września 2007 http://www.zwrotpodatku.pl/czek.php - koszt 30zł, realizacja w ciągu 5 dni roboczych
izabela-karabela Napisano 24 Września 2007 Zgłoś Napisano 24 Września 2007 czesc MAREK- stronke ktora podales www.zwrotpodatku.pl tyczy sie TYLKO realizacji czekow ze zwrotem podatku, a ten otrzymasz dopiero kolo marca nastepnego roku, natomiast zwyklych czekow z wyplata- paycheckow oni nie realizuja. takowe nalezy zlozyc w wybranym banku do incaso i przewaznie czeka sie jak napisal WOJTEK ok 8-12 tygodni. ja od siebie polecam takze Bank PKO BP gdzie prowadzenie konta walutowego jest bezplatne i oplaty to: 1% wartosci czeku min. 20zl, badz MILLENIUM gdzie rowniez walutowe konto za darmo i oplata coz kolo 15zl.
marcin_pl Napisano 16 Października 2007 Zgłoś Napisano 16 Października 2007 Jest jeszcze Citibank. Pierwsza opcja oferowana przez nich jest podobna jak wszędzie indziej. Ale jest jeszcze druga i ta przedstawia się już bardziej różowo. Mianowicie 7 dni i 1% od kwoty. Oczywiście pokrycie czeku i inne pierdoły wymagane. Najlepiej udać się do placówki obsługującej CitiGold. Ja używałem tej metody do ściągnięcia kasy z konta w stanach przy użyciu książeczki czekowej którą od nich dostałem (PNC konkretnie) Acha różne placówki mają różne limity. Warto się najpierw dowiedzieć.
Gość alik Napisano 9 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2008 no wlasnie, a jak to zalatwic, dostalam poczta ten list od pracodawcy i gdzie mam teraz z tym isc? pomocy
Acid_1981 Napisano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam.Czeki ze zwrotem podatku mozna realizowac od reki w banku PKO BP przy czym bank pobiera za ta operacje prowizje 1,5% od wartosci kwoty na czeku.Ja zrealizowalem bez zadnego problemu i trwalo to moze z 15 minut:)
sdfo11 Napisano 17 Maja 2008 Zgłoś Napisano 17 Maja 2008 a czy trzeba mieć tam u nich konto zeby kaske wyplacili? edit: ok juz wiem ze nie trzeba
Lupus85 Napisano 24 Maja 2008 Zgłoś Napisano 24 Maja 2008 To tylko PKO BP jest? A czy ktoś korzystał z BZ WBK? Ja w tym banku za 25zł zrealizowałem swój paycheck, ale czekałem z 2 miechy. Czy czeki federalne (już ze zwrotem podatku) zawsze są wypłacane od ręki? Bo jeśli tak, to teraz tylko znaleźć bank, który zrobi to za najmniejszą cenę, mam rację ?
Defi84 Napisano 18 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2008 polecam PKO BP dzis w ok 30 min zalatwili mi zwrot wszystkich dolarow z federalnego. szybko, bezproblemowo i od reki:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.