sylwia_k Napisano 25 Września 2007 Zgłoś Napisano 25 Września 2007 Mam bardzo skomplikowana sytuacje i prosze o fachowa rade. Jestem w USA od 4 lat. Przyjechalam na J-1, ktora po kilku miesiacach zmienilam na F-1. W tym roku zlozylam papiery na H-1B. Ostatni rok bylam na OPT, ktory konczyl sie w maju plus 60 dni pobytu konczylo sie 21 lipca. W maju, przed zakonczeniem OPT zapisalam sie na nowo do szkoly,zeby podczas oczekiwania na status H-1B caly czas miec tu legalny pobyt. W lipcu dostalam odpowiedz ze moja petycja o H-1B zostala rozpatrzona pozytywnie ale nie moge zmienic statusu w USA poniewaz moge byc tu tylko do 21-go lipca a nowy status zaczyna sie w pazdzierniku i mam luke. W liscie od USCIS bylo napisane ze powinnam wyjechac do Polski i wrocic na wizie H-1B w pazdzierniku i ze moje dokumenty z pozytywnym rozaptrzeniem wniosku juz zostaly wyslane do Warszawy zeby przyspieszyc proces. Wraz z moim prawnikiem zlozylismy wniosek o otwarcie sprawy na nowo zalaczajac moj nowy formularz I-20 z uczelni (jest to community college, w ktorym juz sie wczesniej uczylam). Chcielismy pokazac, ze nie mialam zamiaru pozostawac tu nielegalnie podczas oczekiwania na wize i ze caly czas trzymalam status F-1. Do dzis nie mam zadnej odpowiedzi co dalej. W polowie sierpnia zostal do mnie wyslany list z nowym numerem sprawy ale zaginal gdzies po drodze i ani ja ani prawnik ani firma sponsorujaca go nie dostala. Mamy jednak numer sprawy ale dowiedzialam sie tylko tyle ze moze to jeszcze potrwac ale nikt nie wie ile. Moja znajoma, ktora pracowala w urzedzie imigracyjnym probowala dowiedziec sie cos bezposrednio z Vermont ale tez nie byla w stanie uzyskac informacji na temat czasu trawnia nowej sprawy. Powaznie zastanawiam sie nad pojechaniem do Polski po te wize gdyz boje sie ze tu moze to potrwac jeszcze kilka miesiecy a chcialabym miec mozliwosc rozpoczecia pracy jak najszybciej. Moj prawnik mowi ze teoretycznie nie powinnam miec problemu gdyz nigdy nie zlamalam tu prawa, nie bylam bez statusu a w SEVIS dalej istnieje jako student. Boje sie jednak z drugiej strony gdyz juz tu zmienialam status wczesniej a przez ten czas nie bylam ani razu w Polsce. Jakie sa moje szanse na to ze moge nie dostac wizy w Polsce, mimo ze tutaj zostalam zaakceptowana.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.