Skocz do zawartości

Jaki pracodawca pobieral Wam podatek i ile?

don pedro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

15.10 byl ostatnim dniem legalnej pracy na wizie J-1. Jestem ciekawy jak pracodawcy (a wlasciwie Payroll) roznie interpretowali status tej wizy. Wiadomo, ze payroll powinien zciagac tylko podatek federalny (i stanowy+lokalny jesli taki jest, w Teksasie nie ma). Ja mialem rozne przypadki. W McDonaldzie i Papeyu zamiast federalnego pobrali mi social i medicare (w sumie 5%). W pewnej myjni samochodowej przy checku $240 pobrali tylko 1,5 dolara federalnego i w ogole sociala i medicare. Natomiast u pracodawcy gdzie zarabialem duzo wiecej w ciagu 2 tyg (ok 1040 brutto) zostalem pozbawiony ok 10% mojego zarobku i byl to wylacznie podatek federalny. Mysle, ze to zalezy od wysokosci czeku. Jesli sa male zarobki pobieraja nikly federalny, jesli wysokie sciagaja tak jak powinni - 10%. A jak Wy myslicie? Na cale szczescie mozna te sumy odzyskac. Jaka polecacie firme?Slyszalem ze dobra jest www.zwrotpodatku.pl. Pozdrowienia!!!

Napisano

z tego co mi wiadomo na J-1 nie powinni pobierac medicare i social jedynie federalny + ewentulanie stanowy jesli takowy jest ale oczywiscie moge sie mylic... co do zwrotu podatku to polecam za posrednictwem biura BTC ja przynajmiej nie mialam zadnego problemu z nimi i podatek bardzo szybko odzyskalam w calosci.

_______

2006, 2007 --> w&t California

2008 --> ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...