bigguy Napisano 23 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2007 w sumie mnie to rybka i fajnie ze polacy przyjezdzaja na w&t do usa ale przeciez teraz to sie zupelnie juz nie oplaca tak jak w 2003 czy 2004 jedynie chyba dla przygody i zobaczenia co nie co ameryki bo finansowo to w ogole nie ma sensu jak wy na tym wychodzicie ????
juszal Napisano 23 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2007 Generalnie te wieksze biura maja dobra opinie. Moi znajomi wyjezdzali z Almatura i byli zadowoleni, ja 3 razy korzystalam z uslug BTC i mam nadzieje ze skorzystam jeszcze raz Jedyne biuro przed ktorym przestrzegam to YTP ! Zdecydowanie odradzam!! To naciagacze i oszusci!
Rademedes Napisano 23 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2007 ja w Alma z biletem powinienem sie zamknac w tym roku 4500 (w tym koszty wyjazdowe, wizowe itp itd.) nie licze kieszonkowego, bo to tak czy tak miec trzeba, w Polsce tez czlowiek musi miec co wydawac :-)
wiwol Napisano 26 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2007 czesc, ja rowniez jestem zainteresowana wyjazdem do USA na program work&travel.mam wobec tego wiele pytan...ale zaczne od tego podstawowego:czy jest ktos z Krakowa kto wybiera sie w tym roku wlasciwie 2008 roku?jezeli tak to moze podpowie mi jakie biuro jest godne uwagi.tutaj wyzej wspomniane zostalo:CCUSA...owszem sprawdzalam ich oferty.sa dosyc ciekawe,ale i tak mimo wszystko mam watpliwosci.
Kasia876 Napisano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Hej! Ja się zapoznałam z sugerowaną ofertą Almaturu. Byłam u nich w biurze na spotkaniu i cóż , decyzję chyba juz podjęłam. Faktycznie dużo się dowiedziałam na temat samego programu, ceny maja konkurencyjne w porównaniu do innych i co najważniejsze wszytsko jasno jest okreslone. A jeżeli chodzi o bilet lotniczy, to fakt , że trzeba u nich kupić, ale jeżeli ktoś znajdzie bilet tanśzy niz proponowany przez biuro, to można wybrać swoja ofertę. To wg mnie jest dobre, bo z tego co słyszałam inne biura sporą prowizję sobie przycinają na biletach. To tyle, powodzenia. pozdrawiam
Duszek Napisano 27 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 ...Jedyne biuro przed ktorym przestrzegam to YTP ! Zdecydowanie odradzam!! To naciagacze i oszusci! A jak tylko niesmialo zapytam - w czym to biuro oszukalo? Ze bilety byly drogie - w umowie wyraznie napisano, ze mozna je kupic za posrednictwem biura po cenie zaoferowanej przez biuro, lub samemu za odpowiednia doplata do programu. Wiec umowa byla jak najbardziej przestrzegana. Ze praca byla do bani, lub jej nie bylo? A czytaliscie umowe? Tam jest wszystko dokladnie napisane - zaczynajac od najwazniejszego czyli roznicy pomiedzy terminem 'oferta pracy' a 'umowa o prace' - a konczac na procedurze znajdywania nowej pracy w usa jesli pierwotny pracodawca was zostawi. Ze program byl drogi? W umowie wszystko bylo wyraznie napisane. Czy wy czytac nie umiecie? Czy tez liczycie na to, ze jak pisze w umowie, ze pracy moze nie byc to pisze to tak dla picu? Ze 'oferta pracy' niczego nie gwarantuje to pisze tak dla picu? Ze jak nie jest okreslona maksymalna cena biletu to pisze tak dla picu i nikt nie bedzie na tyle bezczelny zeby zadac kosmicznej sumy? Ze jak pisze, ze wszystko robicie na wlasna odpowiedzialnosc itd. to pisze tak dla picu? Jesli tak uwazacie to ja was oswiece - otoz zaden punkt nie jest podany w umowie bez celu, tylko po to, zeby go zastosowac. Ludzie - czytajcie umowy! A najlepiej przed podpisaniem czegos takiego idzcie do jakiegos prawnika, zeby wam ja przetlumaczyl z 'polskiego na nasz'.
peaceania Napisano 28 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 A jeżeli chodzi o bilet lotniczy, to fakt , że trzeba u nich kupić, ale jeżeli ktoś znajdzie bilet tanśzy niz proponowany przez biuro, to można wybrać swoja ofertę. To wg mnie jest dobre, bo z tego co słyszałam inne biura sporą prowizję sobie przycinają na biletach. To fakt, strasznie jest jest to irrytujace jak nie mozna samemu kupic biletu...ale trzeba zaplacic cos biurze jesli chce sie kupic wlasny bilet bo to jest nie zgodne z umowa. Ja w te wakacje wyjechalam z Foster'a i tam naszczescie mozna bez problemu kupic bilet samodzielnie.
MRozycki Napisano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2007 A jeżeli chodzi o bilet lotniczy, to fakt , że trzeba u nich kupić, ale jeżeli ktoś znajdzie bilet tanśzy niz proponowany przez biuro, to można wybrać swoja ofertę. To wg mnie jest dobre, bo z tego co słyszałam inne biura sporą prowizję sobie przycinają na biletach. To tyle, powodzenia. pozdrawiam Pewnie, są firmy, które przycinają niesamowite pieniądze na biletach lotniczych, czy to poprzez pobieranie dodatkowych opłat, gdy uczestnik chce na własną rękę kupić bilet, czy przez brak gwarancji stałej ceny bilety, gdy to firma kupuje bilet. Później się okazuje, że firma bierze za bilet 150% jego rzeczywistej ceny... Dlatego w tej kwestii należy być bardzo ostrożnym i przezornym. Od początku trzeba szukać w regulaminie puntków dotyczących zakupu biletu, żeby później nie pluć sobie w brodę. Ja wiem, że są też firmy, które dają ludziom dowolność w kwestii zakupu biletu (bez żadnych dodatkowych opłat), a gdy ktoś zdecyduje się kupić bilet przez firmę to podpisuje oddzielną umowę gwarantującą stałą cenę biletu i bardzo często okazuje się, że bilet kupiony w ten sposób jest tańszy i ma dodatkowe bonusy w postaci np. bezpłatnej zmiany rezerwacji biletu powrotnego.
karus Napisano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2007 w sumie mnie to rybka i fajnie ze polacy przyjezdzaja na w&t do usa ale przeciez teraz to sie zupelnie juz nie oplaca tak jak w 2003 czy 2004 jedynie chyba dla przygody i zobaczenia co nie co ameryki bo finansowo to w ogole nie ma sensu jak wy na tym wychodzicie ???? wiadomo ze zarobkowo to rewelacji nie ma, po 3 razaach w usa w tym roku byłem w anglii i tez ciezko o jakieś dobre pieniadze w wakacje, bardzo duzo polaków, pozatym poziom zycia w stanach duzo wyzszy niż w anglii i klimat lepszy o cenach nie wspomne pozdro
Duszek Napisano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2007 Chyba mowisz o England w stanie Arkansas? Wlasciwie to nie zgadzam sie z zadnym z punktow twojej wypowiedzi oprocz jednego, czyli: w tym roku byłem w anglii i tez ciezko o jakieś dobre pieniadze w wakacje Z mojego punktu widzenia jest dokladnie odwrotnie - dokladnie to 2 razy odwrotnie, bo uk dostaniesz pratycznie 2 razy tyle za taka sama prace. Przyklad restauracja kucharz: +/-7dolarow w usa, +/-7funtow w uk.bardzo duzo polakówTo jest ten punkt z ktorym sie zgadzam.pozatym poziom zycia w stanach duzo wyzszy niż w angliiTu by dlugo pisac ale powiem tyle, ze dla osob pracujacych legalnie na najnizszych stanowiskach lepsze jest uk - wyzsza placa godzinowa oraz kosmiczna jak na polskie warunki miesieczna placa minimalna, wszystkie socjalne przywileje jak ubezpieczenia itp. juz odliczone od wyplaty wiec dostajesz niejako wyplate na czysto, jedzenie o niebo lepsze i zdrowsze niz w usa itp. klimat lepszyMowisz o klimacie w klimatyzowanych pomieszczeniach chyba? Nie bez powodu w usa jest ona wszechobecna.o cenach nie wspomneA ja wspomne - za wyplate jaka otrzymujesz w uk - czyli +/- 2 razy tyle niz w usa mozesz sobie kupic wiecej niz w usa - nawet jesli masz kaprys kupowania towarow importowanych z usa (objetych clem i wszelakimi podatkami).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.