Skocz do zawartości

rafg

Użytkownik
  • Zawartość

    13
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. To raczej bedzie wlasnie to.Dzieki serdeczne
  2. Oczywiscie, ze narzeczona/narzeczony Wiesz moze jak ten dokument sie nazywa lub jego konkretne oznaczenie?
  3. Orientuje sie ktos czy w formie I-134 (Affidavit of Support) jako sponsora (np. kogos z bliskiej rodziny) mozna podac kogos innego niz narzyczonego/narzyczona? Co jesli narzyczony/narzyczona jest obecnie bez pracy lub ma maly dochod?
  4. Witam wszystkich. Staralem sie wyszukac gdzies informacje na pytanie j/w ale nie potrafilem znalezc konkretnej odpowiedzi. Mamy zlozone papiery i byc moze uda nam sie wszystko zalatwic jeszcze w tym roku, ale nie wiemy w jakim czasie bedziemy mogli pojechac do PL juz po slubie w USA na rodzinna impreze okolicznosciowa a potem wrocic do US bez przeszkod.Obowiazuje jakis okres przejsciowy, ze nie mozna opuscic granicy do momentu az do nadejscia jakichs konkretnych papierow ?
  5. Drodzy forumowicze. Szukam i czytam i w sumie cos tam sie dowiaduje ale nie do konca mam odpowiedz na moj temat. Czy ktos byl w podobnej sytuacji do mojej i transferowal srodki zarobione przez kilka lat w USA (wszystko oczywiscie legalnie z odprowadzanymi taxami)? Podczas powrotu nie chce brac praktycznie nic ze soba po za jakimis drobnymi na poczatkowe wydatki. Calosc mam zamiar przelac droga bankowa na swoje konto walutowe w PL. Co dalej w PL? Do kogo i z czym sie zglaszac aby uniknac podowjnego opodatkowania? Jak cala procedura powinna wygladac ?
  6. Jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz to w tym momencie leżę i kwiczę.Obawiam się, że masz rację. Dziekuje wszystkim aktywnym w tym watku za udzielenie pomocy.
  7. Z tego przylatywania tylko na wakacje moge sie zaslonic tym, ze chcialem ukonczyc szkole srednia i studia.W rzeczywistosci faktycznie tak bylo i to wlasciwie moge udowodnic.Prace mam, podatki place wiec w tej kwestii nie powinno byc tak zle.Tylko czy to bedzie wystarczajace dla urzednika. Dobrze niech resetuje sie ten zegar z ciagloscia pobytu.W moim przypadku na nowo wystartowal w lipcu 2011 roku, a w styczniu 2014 zegar wskaze 30 miesiecy ciaglego pobytu. "Physically present in the U.S. for thirty months within the five year period before applying." Zalozmy ze jest styczen; 30 miesiecy ciaglego pobytu jest? - jest 5 lat zielona karta ma? - ma Teraz sie zastanawiam skad Ci wyszlo, ze dopiero po 4 latach i 9 miesiacach (czyli 2016?) moglbym sie ubiegac o obywatelstwo.
  8. W styczniu bede mial rowne nieprzerwane 30 miesiecy.Tak jak pisalem posiadaczem zielonej karty jestem od 2001 roku.Dalej nie wiem czy sie kwalifikuje na to. Moze ktos wyjasnic abym nie mial watpliwosci?
  9. Widzialem to wczesniej dlatego stworzylem tego posta. Tego zdania nie rozumiem do konca; Physically present in the U.S. for thirty months within the five year period before applying.
  10. Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z wymaganiami aby ubiegac sie o obywatelstwo amerykanskie. W moim przypadku wyglada to tak: Jestem w posiadaniu zielonej karty od 2001 roku.Teraz uwaga poniewaz moj pobyt opieral sie tylko na tym, ze przylatywalem tylko na wakacje co roku az do 2011.Od lipca 2011 do dnia dzisiejszego mam ciaglosc pobytu na terytorium USA. Widzialem artykul w gazecie z jakims mecenasem i wyczytalem, ze minimalne wymagania to bycie posiadaczem zielonej karty przez minimum 5lat (oczywiscie spelniam ten warunek) oraz bycie na terytorium USA przez 30 miesiecy zachowujac ciaglosc pobytu (w styczniu rowniez spelnilbym ten warunek). Moje pytanie brzmi czy to co wypisalem pokrywa sie z rzeczywistoscia czy tez sprawa wyglada nieco inaczej. pozdrawiam rafg
×