Jump to content

jaco0403

Użytkownik
  • Content Count

    34
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0

About jaco0403

  • Birthday 03/04/1981

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Lublin

Recent Profile Visitors

499 profile views
  1. Takie moje przemyslenia jeszcze: Byłem w Stanach raz, 3 tygodnie, pozwiedzać, odwiedzic kuzynów i kolegę. Wizualnie i ogólnie podobało mi się bardzo - poza tym to było lato wakacje. Przejechałem na wschodnim wybrzeżu przez 12 stanów w tą i z powrotem, ale miałem mieszane uczucia (podatek katastralny od nieruchomości, służba zdrowia i tam też nie wszyscy mają kolorowo) - ale mimo wszystko jak raz się tam było to ciągnie strasznie przynajmniej spróbować
  2. Ciesze się, że w koncu sobie wszystko wyjasnilismy. Mojemu koledze się to udało, ale mial rzyczywisie duzo szczescia głownie przez to, że jego sprawą zainteresowała się ta kobieta z urzędu imigracyjnego i mu pomogła.
  3. Nie słyszałem - tylko rozmawiałem z tym kolegą osobiście w Polsce we wrzesniu 2010 roku, gdy przyjechał na urlop chwile przed tym jak 1 pazdziernika 2010 roku szedł już do wojska i dostał od tego dnia obywatelstwo. I kolehny raz z nim rozmawiałem w zeszłym roku osobiście u niego w domu w stanie North Carolinam gdzie mieści się Fort Bragg, w którym on nadal pracuje. Więc nie jest to żaden mit, tylko konkretny przypadek mojego kolegi. Wierze że nie jest to łatwe, ale jak widzicie zdarzają się takie przypadki
  4. Nie po kilku miesiacach - w sumie przeciez przebywał 2 lata legalnie na work and travel i wizie pracowniczej i wtedy złożył dokumenty o zieloną kartę i rzeczywiscie dostał zieloną kartę po kilku miesiącach od złożenia papierów o zieloną kartę. Mówił mi też że może złożyć papiery o zieloną kartę dla rodziców i że zabiera to również około 6 miesięcy na wydanie zielonej karty w tym przypadku. Aż nie wierzyłem i zacząłem o tym czytać i okazało się że to prawda. WIem że wydaje się bez sensu, że tak szybko dla rodziców, bo np jeżeli się wystąpi o zieloną kartę dla współmałonka lub dzieci do 21 lat, i jest się również na zielonej karcie w USA, to trwa to przewaznie 2 - 3 lat
  5. Mogę tylko jeszcze dopisać, że ten kolega mi mówił, że to jest bardzo trudny proces i jemu się udało dzięki temu, że zainteresowała się jego sprawą ta kobieta z urzędu imigracyjnego i mu pomogła. Nie wiem, dokładnie dlaczego, ponieważ ten sposób mnie zbytnio nie interesował. Inne przypadki - to mój kolega z klasy ze szkoły średniej i ze studiów - na początku pierwszej klasy szkoły średniej jego mama - któa w Stanach już miałą obywatelstwo - złozyła dla niego papiery o zieloną kartę - i proces ten trwał troszke ponad 10 lat, ale udało się i otrzymał ją, a w między czasie w ciągu tych 10 lat starał się 2 razy o wizę turystyczną i miał odmowy. Obecnie jest policjantem w Chicago, gdyż rok temu po ponad 5 latach dostał obywatelstwo (trzeba mieć obywatelstwo żeby pracować tam w Policji). Znam też inne przypadki w mojej rodzinie, ale to już normalne - po 5 latach na zielonej karcie występowali o obywatelstwa lub małżeństwo.
  6. Pelasia dlaczego piszesz, że sobie jaja robię skoro to jest prawda. Tez myślałem, żeby w ten sposob starac się o zieloną kartę, ale ja mam żonę i dziecko, więc brak czasu, żeby 2 lata się bawić w to. Temu mojemu koledze pomogła kobieta z imigracyjnego w Stanach - głownie przez rady i pomaganie w wypisywaniu wszelkich dokumentów pod kątem urzędu imigracyjnego. Jeszcze raz w skrócie - wyjazd na work and travel - wiza pracownicza - kilka miesięcy po przekroczeniu 2 lat i wystąpieniu o zieloną kartę - przyznana zielona karta - kilka miesięcy pozniej rozpoczęcie służby wojskowej w USA i obywatelstwo od tego dnia Nie mogę więcej szczegółów podawać, bo pewnie nie życzył by sobie tego mój kolega, a i tak sporo napisałem
  7. Mogę opisać to bardziej szczegółowo, ale nie chcę spamować. Kolega wyjechał na studenckiej wizie J1 - Work and travel dokładniej, ale znał wcześniej przypadki z B1/B2 podobne. Po kilku miesiącach pracy na Work and travel znalazł sobię pracodawcę - właściciela hotelu, który sponsorował mu wizę pracowniczą i na tej zasadzie pracując w tym hotelu już pozniej na wizie pracowniczej przesiedział w Stanach 2 lata i wystąpił o zieloną kartę. Gdy już po kilku miesiącach otrzymał zieloną kartę dosłownie miesiąc pozniej złożył papiery do wojska i został przyjęty. Pierwszego dnia gdy rozpoczynał służbę, a dokładniej 1 pazdziernika 2010 roku otrzymał z tego powodu obywatelstwo.
  8. A widzisz mam takie informacje i są one sprawdzone na miejscu w Stanach. Mój dobry kolega, którego odwiedziłem właśnie w lipcu w zeszłym roku dostał na tej zasadzie 4 lata temu zieloną kartę, a obecnie ma już obywatelstwo
  9. B1/B2 nie gwarantuje pobytu stałego, ale jeżeli wjedziesz do Stanów na B1/B2 i jakoś legalnie przeciągniesz swój pobyt do 2 lat, np poprzez postaranie się o wizę pracowniczą (potwierdzam słowa Roelki - ze trzeba znalezc pracodawcę, który o nią wystąpi itd) lub pojdziesz do szkoły - ale tym się nie interesowałem lub jeszcze inne sposoby - to wtedy mozesz wystąpić o pobyt stały czyli o zieloną kartę
  10. Ja mam B1/B2. W zeszłym roku w lipcu byłem w Stanach 3 tygodnie - od Nowego Jorku do Miami i z powrotem. Ogólnie bardzo polecam na wakacje - szczególnie objazdowe. Ja tak zrobiłem i zwiedziłem 12 Stanów - z żoną i 2,5 letnią córeczką. 4 tysiące mil, automatem z cruise control (tempomat) oczywiście - prawie zero zmęczenia - rewelacyjne drogi i sama przyjemność z jazdy - no może poza płatnymi bramkami w niektórych Stanach i poza jazdą po Nowym Jorku - tu tragedia Jeżeli chodzi o pracę na B1/B2 - to oczywiście łatwiej można znaleźć będąc na miejscu i wystąpić wtedy o wizę pracowniczą, ale zabiera to trochę czasu, lecz nie jest to niemożliwe. Pozdrawiam i gratulacje dla kolejnych szczęściarzy
×
×
  • Create New...