Skocz do zawartości

allende

Użytkownik
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0
  1. okej, a gdyby się okazało, że tam gdzie wysłałam te moje zapytania, nic mi nie odpowiedzieli, to czy w takiej sytuacji mogę wyrobić sobie wizę B2 i już na miejscu iść do tych placówek i zapytać o wolontariat? Czy jeśli chodzi o stronę prawną, to już nie jest jakieś "naruszenie"?
  2. Hej, dzięki za odpowiedź, ech.. Ja na razie nie mam jeszcze wizy. Po prostu mój chłopak jedzie na wymianę J-1 na pół roku do Kalifornii od września i ja chciałabym też na tym skorzystać i pojechać z nim i może przy okazji zrobić jakiś wolontariat, żeby mieć zajęcie a przy okazji język podszkolić i coś do CV móc później wpisać.. I właśnie teraz rozesłałam kilka zapytać o wolontariaty/staże do muzeów, centrum historii itd no i zobaczę co odpowiedzą. Wątpię , żeby chciało im się bawić w załatwianie mi J-1 czy czegoś podobnego, więc zastanawiałam się czy ewentualnie na zwykłej wizie B2 mogłabym zrobić jakiś wolontariat... Wtedy starałabym się o zwykłą wizę turystyczną, to by było chyba najprostsze jak chodzi o formalności...
  3. Witam wszystkich, Jak w temacie, chciałabym się dowiedzieć czy będąc na wizie turystycznej w USA, można zostać wolontariuszem? Ja mam zamiar być na kilka miesięcy w Kalifornii i chciałabym w tym czasie zrobić jakiś mały staż albo wolontariat (bezpłatny oczywiście) w placówce kulturalnej/historycznej. Czy mogę robić takie rzeczy mając jedynie wizę turystyczną? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki
  4. Oh, dzięki za szybką odpowiedż! okej, czyli od strony "formalnej" to jest możliwe dostac wizę J-1 bez uczestnictwa w konkretnym programie typu au pair czy W&T? Trochę mnie pocieszyłeś!
  5. Witam serdecznie! Jeśli ktoś mógłby udzielić mi jakichś przydatnych wskazówek/porad/informacji byłabym niezmiernie wdzięczna! Moja sytuacja jest następująca: Mój chłopak dostał pracę (płatny staż) na Uniwersytecie w San Diego w Kalifornii na okres 6 miesięcy. Przysługuje mu wiza J-1. Bardzo chcielibyśmy pojechać tam razem, ale trochę się nam nie uśmiecha organizowanie szybkiego ślubu, tylko po to, żebym ja otrzymała wizę J-2... No i szukamy alternatyw... czy macie jakieś pomysły jak mogłabym zdobyć wizę, żeby być legalnie 6 miesięcy w San Diego? Pomyślałam, że chętnie odbyłabym bezpłatny staż na przykład w jakiejś instytucji kulturalnej (właśnie kończę studia związane z kulturą, więc to by się trzymało kupy), tylko się zastanawiam, czy od strony formalnej to jest możliwe do zrealizowania... Czy poszczególne instytucje mają prawo przyjmować kogoś z UE na praktyki i dać mu formularz DS-2019? Bardzo proszę o pomoc albo o informację co mogłabym zrobić, żeby pojechać w to miejsce na 6 miesięcy.... Pozdrawiam Was, Allende
×