Skocz do zawartości

dudek36

Użytkownik
  • Zawartość

    16
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0
  1. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    Ok, dzieki wielkie i powodzenia
  2. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    A i jeszcze jedno. jezeli chodzi o CP (to moga byc podstawowe pytania, ale do tej pory sporo czytalem o AOS).Apropo CP- jezeli moj numer jest current i DS260 zaakceptowane, to tego samego miesiaca mam rozmowe? czy znowu sie na cos czeka?
  3. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    ano wlasnie widze ze jest osoba z portland w tym roku. postaram sie do niego zagadac, moze udzieli jakichs porad. Moze nie do konca jak moj case, bo ta osoba miala bardzo niski numerek w jego przypadku to bym sie nie zastanawial czy robic AOS apropo DS-260 to faktycznie glowny powod wstrzymania. wracajac, rozumiem ze ta osoba wyslala dokumenty wczesniej jak powinna a i tak jej tego nie odrzucili? czyli mozna powiedziec ze od momentu wyslania dokumentow do interview minelo ok. 4-5 mscy? czyli jak moj numerek wypadnie czerwiec/lipiec/sierpien to i tak za pozno, dobrze rozumuje? A jakbym robil CP to juz by te dokumenty rozpatrywali i moze na lipiec bylyby rozpatrzone? Cos omijam?
  4. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    Wlasnie widzisz, mieszkam w stanie ktory jest dosc maly (Oregon) to samo jezeli chodzi o tutejsze biuro USCIS. Boje sie, ze oni mogli nawet nigdy nie miec takiej sprawy. Jezeli chodzi o prawnika, to kontaktowalem sie z 3ma, nikt nigdy nie mial takiego przypadku, natomiast zdecydowalem sie na jednego z tego wzgledu ze to byla jedyna osoba ktora sie do spotkania przygotowala, poczytala o tym i miala o tym jakiekolwiek pojecie. Jezeli chodzi o pytanie 5. Niby nie mam nic do ukrycia, ale o zielona karte aplikuje razem ze swoja narzeona (slub bierzemy tutaj za kilka dni wesele w Polsce w 2019.). Jezeli chodzi o nasz zwiazek to jestesmy razem prawie poltora roku, czyli oczywiscie bylismy ze soba przed tym jak dowiedzielismy sie ze sie udalo zakwalfikowac do kolejnego etapu loterii. Oczywiscie oboje wiemy ze zwiazek jest szczery, nie mamy nic do ukrycia, mieszkamy razem itp itd ale jezeli chodzi o urzednika to oczywiscie spodziewamy sie ze mozemy byc troche bardziej "trzepani" jak normalni ludzie. Dlatego tego sie troszke obawiam
  5. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    Wiadomo, szczerze mowiac tez tak mysle. Zdecydowalbym sie odrazu na CP ale boje sie ze jakby cos nie poszlo to utrace F1 :/ a wiesz ile trwa weryfikacja DS260?
  6. DV 2018 AOS czy CP? student na F-1

    Numer 25XXX. Wiec jeszcze sporo czasu do tego zeby byl aktywny. A apropo Ds260, do AOSu nie jest potrzebne wysylanie ds260, dopiero moge wyslac papiery do KCC jezeli moj numer bedzie aktywny. A ile trwa zweryfikowanie DS260 przez usa? czy jak wysle to teraz, to do lipca sie wyrobia? Jest w ogole cos takiego jak weryfikacja ds260? czy to jest automatyczny formularz online i jak moj numerek pojawi sie current to wtedy mam rozmowe?
  7. Witam, Otoz zostalem wylosowany do DV-2018. Jestem obecnie w 100% legalnie na terenie USA na wizie F-1. Zastanawiam sie jak podejsc do sprawy. Otoz bardzo zalezy mi na tym zeby bez konfilktu zakonczyc moje studia tutaj ale rowniez chcialbym sprobowac aplikowac o GC. Wiem, ze jezeli zrobie to przez adjustment of status, to moze to zejsc troche dluzej. Spodziewam sie, ze moj numerek bedzie wazny moze kolo lipiec/sierpien a jezeli chodzi o AOS to dopiero wtedy moge zaczac wysylac dokumenty do KCC. Zanim oni to zweryfikuja, przetworza itp to troche moze im to zajac. Wiem (bo rozmawialem z prawniczka) ze mozna to troche przyspieszyc, dzwoniac tam i ponaglajac, ale w dalszym ciagu moze im to troche zejsc. (niewiadomo ile). Jezeli chodzi o konsulat w warszawie, to wiem ze DS 260 moge wysylac teraz. (wiem ze i tak pozno o tym zaczynam myslec). Boje sie tylko tego, ze jak wroce do Polski, pojde na rozmowe i jakims cudem odmowiac GC, to rowniez strace wize F1(bo jest to wiza nieimigracyjna). Czy dobrze rozumuje? Jezeli zdecyduje sie aplikowac przez Warszawe, to wiece moze ile trwa przetworzenie DS-260? Bo slyszalem ze jak wysle ta aplikacje i jak oni ja potwierdza, to tez trzeba czekac kilka miesiecy? Takze mam troche dylemat. Dziekuje bardzo za wszelka pomoc.
  8. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Wszystko rozumiem. A jeszcze jedno pytanie, czy jakbym zdecydowal sie na kontynuowanie procesu przez ambasade w Polsce, to czy na ten czas musialbym opuscic USA? Czy jest jakis przepis w regulaminie mowiacy o tym ze przez caly proces musze byc na terenie Polski? Czy moge zalatwiac wszystko z USA a pozniej przyjechac do Polski tylko na rozmowe? Dziekuje wszystkim za dotychczasowa pomoc
  9. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Wiem o co chodzi. problem jest taki, ze tak jak pisalem jestem na wizie F-1 co znaczy ze sie tu ucze , poszlo juz na to bardzo duzo kasy i nie moge od tak opuscic USA, stracic wize F-1 i zaryzykowac wszystkiego po to ze MOZE uda mi sie zdobyc zielona karte w kazdym razie dzieki wielkie wszystkim za pomoc, jeszcze oczywiscie wszystko przemysle, doczytam ale dzieki za wyjasnienie z tym cut-off number!
  10. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Dzieki wielkie za link! Faktycznie, z tego co widze to ten cut-off number to 2300... a moj to 26XXX z tego co popatrzylem z poprzednich lat to rok temu skonczylo sie na 22XXX takze dobrze rozumiem ze nie mam za bardzo szans?
  11. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Dzieki bardzo za informacje i link do tematu! Na pewno go przesledze dokladniej. Jezeli chodzi o ds-260 to nie wysylalem go bo tak jak mowilem wyzej, znajduje sie na terenie USA i z tego co wiem nie obowiazuje mnie ta procedura tylko inna. Ja mam wyslac wniosek do USCIS o adjustment of status A jezeli chodzi o biuletyn na pazdziernik to mozesz mi podac link? Z tego co ja widze to upcoming jest na wrzesien a tam nie ma podanego numeru dla europy jeszcze. Czy jak na pazdziernik jest podany ten numer to znaczy ze w pazdzierniku mam wyslac dokumenty?
  12. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Jezeli mozecie mnie sprawdzic czy dobrze to rozumiem to bylbym bardzo wdzieczny. Obecny biuletyn to august 2017. Numer dla europy w tym biuletynie to : 13 300 a moj numer na liscie to 2XXXX. Czyli musze czekac az ten numer w biuletynie bedzie wyzszy od mojego i wtedy moge wyslac dokumenty? Dziekuje za pomoc.
  13. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Ok, legalny status mam. Wiem ze musze zlozyc wniosek o AOS ale nie za bardzo rozumiem co masz na mysli o sprawdzenie mojego numeru w biuletynie. Sorki ze pytam, dla was pewnie, o podstawy ale czy nie moge tych wszystkich dokumentow wyslac np. teraz? wiem ze na rozmowe w USCIS czeka sie ok. 8 mscy.
  14. DV-2018 a obecnie na terenie USA.

    Hej, wize studencka, F-1 dokladniej z tego co wiem to musze zlozyc wniosek do USCIS i ubiegac sie o tzw. adjustment of status. Ale i tak mam kilka pytan takze jakby byla jakas osoba z takim doswiadczeniem to bylbym bardzo wdzieczny!
  15. Witam, Czy znajduje sie moze na forum osoba ktora zostala wybrana do kolejnego etapu DV 2018 (albo wczesniej) i znajdowala sie w momencie wylosowania na terenie USA? np. wiza studencka, pracownicza itp. Dziekuje i pozdrawiam.
×