Jump to content

gronostaj

Użytkownik
  • Content Count

    7
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

4

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. To raczej nie ma znaczenia jakiej przeglądarki się używa, ani u jakiego providera. Próbowałem kilku przeglądarek, na różnych laptopach i to dodatkowo przez różne VPNy. Strona jest po prostu przeciążona i żadne czary tu nie pomogą. Ostatecznie przeszło w chromie po bardzo dużej ilości kliknięć przycisku "odśwież".
  2. Musisz zejść na dół strony, tam masz sekcję "Job Zone". W title jest napisane jaki to jest numer "Job Zone". Dla spawacza jest to 3, tak więc nie spełni kryteriów DV Dodatkowo SVP (drugi konieczny warunek) też nie jest spełniony bo powienien być powyżej 7.0, a jest "6.0 to <7.0"
  3. Spawacz (welder) nie kwalifikuje się. Dokładna instrukcja jak sprawdzić jest na strotnie loterii: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-if-you-are-selected/diversity-visa-confirm-your-qualifications.html Zgodnie z instrukcją na stronie DV jest napisane, że musi to być zawód w "strefie" 4 albo 5: Jeśli wejdzie się na stronę dla zawodu spawacza https://www.onetonline.org/link/summary/51-4121.06 To jest tam napisane że jest to Job Zone Three, SVP Range 6.0 to < 7.0
  4. Przecież pisze dokładnie, że trzeba mieć ważny paszport i wpisać jego numer do formularza przy rejestracji do loterii: Dlaczego wprowadzają taką zmianę? Wystarczy poczytać akapit "Why is the Department promulgating this rule?". W niektórych krajach niezłe przekręty robią na loterii wizowej i wpisują dane osób bez ich wiedzy i zgody.
  5. Nigdy nie miałem problemów z wjazdem do USA na B1/B2 pomimo brania udziału w loterii co roku. A latam kilka razy w roku do USA na różne lotniska. Rozmowa z oficerem trwa zawsze max 30 sekund. W międzyczasie wygasła mi 10-letnia wiza B1/B2 i z wyrobieniem nowej też nie było problemu, tak więc nie przejmowałbym się loterią.
  6. Nie wiem czy może mieć wpływ, ale znam osobiście kilka osób, które brały udział w loterii i potem bez problemu dostawały B1 lub B2.
  7. Mam podobny problem. Moja żona jest lekarzem w trakcie robienia specjalizacji i zastanawiamy się co wpisać. Wydaje mi się, że najsensowniej wpisać "Master's degree". Lekarz to jednak uczelniany odpowiednik magistra. Wpisywanie czegoś innego, nawet jeśli ma się specjalizację chyba nie jest poprawne. Zauważ, że można zrobić doktorat bez robienia specjalizacji i wtedy odrazu masz "tytuł doktora nauk". Przekładając to na inne zawody: Weźmy architekta z "mgr inż." który po kilku latach zrobił uprawnienia. Powinien wpisać "Master's degree" bo taki ma stopień naukowy.
×
×
  • Create New...