Skocz do zawartości

Martacz

Użytkownik
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Krakow, docelowo Texas

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Martacz

    Wiza K1 po J-1 i two-year residence rule

    !!! Dziękuję!!!! O rany, jaka ulga...!!
  2. Cześć Wam, Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć na to pytanie. Ciśnienie mi skoczyło maksymalnie, bo za około miesiąc mam mieć interview o K1 w ambasadzie.W 2017 roku wzięłam udział w programie Camp America i moja wiza J-1 straciła ważność 14ego września 2017 roku. Obecnie jestem w trakcie ubiegania się o wizę narzeczeńską K1, gdzie jednym z pytań jest: "Are you a former exchange visitor (J) who has not yet fulfilled the two-year foreign residence requirement?" Na stronie travel.state.gov znalazłam poniższą informację: "Some exchange visitors (with J-1 visas) are subject to the two-year home-country physical presence requirement. This includes current and former exchange visitors. You are subject if one or more of the following applies to you: Government funded Exchange Program - You participated in a program funded in whole or in part by a U.S. government agency, your home country’s government, or an international organization that received funding from the U.S. government or your home country’s government. Specialized Knowledge or Skill – You participated in a program involving an area of study or field of specialized knowledge designated as necessary for further development of your home country and appears on the Exchange Visitor Skills List for your home country. Graduate Medical Education/Training - You participated in a program to receive graduate medical education or training." Czy ktokolwiek z Was brał udział w programie Camp America i wie, czy ta zasada obowiązuje? Będę mega wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam, Marta
  3. Cześć wszystkim, mam następujące pytanie: nasz case z NVC trafił do ambasady 30ego listopada. Z tego co widziałam, większość osób czeka na P3 od 3 tygodni do miesiąca czasu... Za radą innej osoby ubiegającej się o wizę, napisałam prosbę o wysyłkę pakietu emailem (zresztą do mnie poczta dochodzi jak chce...). Natomiast, żeby nie tracić czasu, zapisałam się do lekarza na 19ego grudnia (badania jutro, 7 grudnia), w Krakowie. Lekarz przyjmuje raz w tygodniu, w środy. Czy to jakiś problem, biorąc pod uwagę, że nie mam pakietu 3 w ręce jeszcze, tylku numer naszej sprawy? Z góry dzięki za odpowiedź, Marta
  4. Hej dziewczyny! Chwilowo razem z narzeczonym wypatrujemy naszego NOA2, dużo osób z kwietnia dostało już approval albo RFE, więc przebieramy nogami. W międzyczasie przygotowujemy dokumenty, które można załatwić z wyprzedzeniem i moje pytanie brzmi: które z nich muszą być w języku angielskim? Jest tego sporo do ogarnięcia, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy wszystko musi być przetłumaczone u tłumacza przysięgłego? Np. zaświadczenie z pracy? Pomożecie? Z góry dzięki!!
  5. Cześć Dziewczyny! Dobrze wiedzieć, że na świecie są osoby, które brną przez to samo. Dana089 - gratulacje! Cieszę się prawie tak bardzo jak gdyby to mój wniosek został zaakceptowany! Nasz submittion date to 24 kwietnia. Z tego co widzę, w grę wchodzi najwcześniej końcówka listopada, albo początek grudnia. Tak dla upewnienia - czy NOA1 to potwierdzenie, że wniosek l-129F został przyjęty, a NOA2 to list "We approved your case"? Orientujecie się jak długo się czeka od momentu otrzymania listu z info, że zatwierdzili wniosek, do spotkania w ambasadzie? I ostatnie pytanie: widzieliśmy się z narzeczonym tydzień temu (odwiedził mnie w Polsce) i już tęsknimy. Skoro na samo potwierdzenie o akceptacji wniosku poczekam jeszcze przynajmniej 3 msc, to kiedy optymistycznie będę miała gotową wizę, żeby wyjechać do Stanów? Chyba w międzyczasie będę musiała polecieć, bo nie wytrzymam.. Z góry dzięki za informacje! Marta
×