Jump to content

Cichy133

Użytkownik
  • Content Count

    1
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Witam wszystkich forumowiczów. Założyłem tu konto, ponieważ chciałbym zasięgnąć porady w mojej sprawie. Mianowicie, moja dziewczyna jest amerykanką i odwiedziła mnie w tym roku, w okresie 24.04 - 21.07 czyli łącznie spędziła w Polsce 88 dni. Na stronie: https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/najczesciej-zadawane-py/5012,15-Jestem-obywatelem-Stanow-Zjednoczonych-Ameryki-USA-jak-mam-obliczyc-dlugosc-d.html dowiedziałem się, że nasz kraj ma specjalną umowę z USA, dzięki której moja dziewczyna będzie mogła legalnie odwiedzić mnie na czas dłuższy niż 90 dni, jeżeli tylko przed upływem trzech miesięcy polecimy na przynajmniej jeden dzień do UK i wrócimy z powrotem do Polski. Pozwala nam to na "ominięcie" zasady 90/180 dni w strefie Schengen. I tutaj moje pytanie - czy skoro ona nie wykorzystała jeszcze tych pełnych 90 dni w strefie Schengen, to czy może legalnie przylecieć do mnie w grudniu i zostać tu na 3 + 3 miesiące, czy musimy z jakiegoś powodu jednak czekać na "reset" jej 180 dni poza Schengen i czekać aż do końca stycznia, żeby uzbierał się okres sześciu miesięcy od daty jej powrotu z pierwszej wycieczki [21.07]? Chcę robić wszystko w 100% legalnie, ponieważ w przyszłości planujemy wspólne zamieszkanie na stałe w Polsce i nie chcemy spalić jej żadnych mostów. Czy może zupełnie źle interpretuję zasadę 90/180 i powinienem te 180 dni liczyć nie od końca jej wizyty, ale od początku? Czyli w moim przypadku liczyć 180 dni od 24.04? Czy ktoś może sprecyzować w jaki sposób się to wylicza? Z góry dziękuję za pomoc.
×
×
  • Create New...