Daro B. Napisano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2008 Witam, chcialbym sie dowiedziec czy wyjazd do USA na W&T na warunkach freestyle jest w ogole warty rozwazenia? Bylem w zeszlym roku na W&T na normalnych warunkach z umowa z biura, ale w tym chcialbym zaoszczedzic troche kasy - opcja freestyle jest okolo 1000 zl tansza -. Ale mam pewien problem - nie wiem dokladnie jak to dziala, czy ktos z was bral udzial w takim W&T? Nie ma problemu z dostaniem wizy? Jak często trzeba sie logowac i aktualizowac dane o zatrudnieniu w systemie sevis? Jesli warto, to z jakim biurem? Bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje. Pozdro
Hania Napisano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2008 Ja bralam udzial w takiej opcji, w 2005 r. kiedy to byl chyba pierwszy rok, w ktorym biura zaczely wprowadzac opcje typu freestyle. Ja jechalam z Columbus Club, nie wiem czy wtedy jeszcze jakies inne biura taka opcje oferowalo, chyba nie. Z CC nie mialam problemow, ale generalnie jak sie samemu pilnuje swoich spraw i biura zeby sie wywiazywalo z terminow, to wtedy decydujaca sprawa co do wyboru biura jest tylko cena. Z wiza nie ma problemow - wpisany masz adres organizacji sponsorujacej, z reszta w ambasadzie wiedza ze jest taka opcja freestyle i sie nie przyczepiaja do tego. Pytaja sie tylko np.czy juz wiesz w jakim miescie bedziesz pracowac itp. Czas na uzupelnienie danych w sevisie to standardowo 2-3 tygodnie. Nie wiem jak jest w innych biurach,ale ja musialam przefaksowac do BUNACA (org.sponsorujaca wspolpracujaca z Columbuc Club) umowe z amerykanskim pracodawca, wlasnie w przeciagu 2-3 tygodni (tyle jest czasu na znalezienie sobie pracy). Jak juz sie bylo na W&T i ma sie SSN to opcja jak najbardziej godna polecenia, przynajmniej nie trzeba sie pakowac w jakiej oferty pracy, ktore na miejscu moga okazac sie lipa .
ju_ulka Napisano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2008 wiec freestyle, independent, opcja D i job hunting, to jedno i to samo a co biuro to inna nazwa :/ __________________ 2006, 2007 -> w&t California maj 2008 -> Illinois
Hania Napisano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2008 Co do opcji D to nie wiem, ale freestyle i job hunting to to samo (job hunting to wlasnie z CC, zapomnialam jak to sie dokladnie nazywalo). Natomiast independent to jak juz w PL masz oferte pracy od swojego pracodawcy. Freestyle i job hunting - jedziesz w ciemno, bez zadnej oferty.
ju_ulka Napisano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2008 a no to, freestyle i job hunting to, to samo co opcja D, w BTC maja opcje D wiec faktycznie co biuro to inna nazwa _______________________________ 2006, 2007 -> w&t California 2008 -> Illinois
Daro B. Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2008 Ja bralam udzial w takiej opcji, w 2005 r. kiedy to byl chyba pierwszy rok, w ktorym biura zaczely wprowadzac opcje typu freestyle. Ja jechalam z Columbus Club, nie wiem czy wtedy jeszcze jakies inne biura taka opcje oferowalo, chyba nie. Z CC nie mialam problemow, ale generalnie jak sie samemu pilnuje swoich spraw i biura zeby sie wywiazywalo z terminow, to wtedy decydujaca sprawa co do wyboru biura jest tylko cena. Z wiza nie ma problemow - wpisany masz adres organizacji sponsorujacej, z reszta w ambasadzie wiedza ze jest taka opcja freestyle i sie nie przyczepiaja do tego. Pytaja sie tylko np.czy juz wiesz w jakim miescie bedziesz pracowac itp. Czas na uzupelnienie danych w sevisie to standardowo 2-3 tygodnie. Nie wiem jak jest w innych biurach,ale ja musialam przefaksowac do BUNACA (org.sponsorujaca wspolpracujaca z Columbuc Club) umowe z amerykanskim pracodawca, wlasnie w przeciagu 2-3 tygodni (tyle jest czasu na znalezienie sobie pracy). Jak juz sie bylo na W&T i ma sie SSN to opcja jak najbardziej godna polecenia, przynajmniej nie trzeba sie pakowac w jakiej oferty pracy, ktore na miejscu moga okazac sie lipa . Dzieki wielkie za opinie, tak sklaniam sie ku tej opcji freestyle od dluzszego czasu i wydaje mi sie ze bedzie to optymalne rozwiazanie. A wiesz moze co jesli zrezygnuje z jednej pracy? Znow bede mial 2 tygodnie na znalezienie kolejnej pracy i wpis do SEVIS? Z tego co wiem to opcja freestyle mozliwa jest w Guliwerze, Go2Usa, Columbus Club. Mysle nad Guliwerem ale z tego co mowisz wybor biura nie ma znaczenia (jedynie cena) bo kazde oferuje podobna usluge.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.