Wiktor Napisano 12 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2008 Sposoruje mnie matka - obywatel USA. W 2005 dostałem informację że mój I130 został zaaprobowany, a wg biuletynu zbliża sie termin załatwienia sprawy. Mieszkam w Polsce, spodziewam się, że wkrótce przyślą papiery, choć niepokoi mnie, że jeszcze nic nie ma. Próbuję połapać się w tym wszystkim. Będąc w NY poszedłem do znanego adwokata z nadzieją, że to poprowadzi i pomoże, ale stwierdził tylko , że trzeba czekać. Pogubiłem się w tym wszystkim. Zależy mi by szybko wyjechać. Może ktoś mi podpowie co robić. Jaka jest procedura? Konkretne pytania: 1) Na co mam czekać, co powinno przyjść? 2) Mam zamiar wyjechać sam, sprawa była na rodzinę, czy mogę załatwiać sprawę tylko dla siebie, pomijając żonę i dziecko? 3) Mam legalny SSN dokument, pracowałem nielegalnie ale rozliczałem się z podatków, czy ujawnić fakt że mam ssn i czy ujawniając go ryzykuję odmowę GC za nielegalną pracę? PS. Skierowano mnie na to forum z innego "ewiza" i konkretnie do Pani Kariny ale liczę na pomoc wszystkich którzy wiedzą jak się uporać z moim tematem, z góry dziękuję za pomoc. http://www.ewiza.com/forum2/tematy13/9054....a7e10987d989ac9
max321 Napisano 12 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2008 Masz kolego niezy metlik, bo po pierwsze masz SSN, ktorego nie powinienes potrzebowac bedac na wizie turystycznej i ktory nie upowaznial cie w zadnym wypadku do pracy, po drugie placiles na niego podatki, co w twoim przypadku nie jest i nie byl najlepszym pomyslem. Teraz, najlepiej byloby napisac ze nie masz i nigdy nie miales SSN, miec nadzieje ze INS tego nie sprawdzi i zniesc restiction z tego co masz albo wyrobic nowy jak juz dostaniesz GC. Problem w tym ze nie wiadomo co tak napradwe INS sprawdza, albo jest w stanie sprawdzic. Karina ma na pewno lepsze rozeznanie w tym, ale teraz jest coraz wiecej polaczonych baz danych, np, w oregonie weszlo nowe prawo dotyczace wydawania praw jazdy, sprawdzaja legalnosc SSN, zabiera to podobno 5 minut, wiec jakies tam bazy sa, tylko pytanie jest czy INS z nich korzysta. Jak sklamiesz i cie zlapia, zegnaj GC. Jak napizesz ze masz SSN i pracowales na turystyczniej , zegnaj GC, jak napiszesz tylko ze masz SSN, to sie moga zainteresowac po co ci on byl i go sprawdzic (jeszcze raz, ja nie wiem czy moga) i zegnaj GC. Cokolwiek zrobisz to nie za dobrze.... Moje doswiadczenie z INS jest ze maja burdel ale jak im sie chce to moga wszystko znalezc. Twoja nadzieja teraz to Karina
Wiktor Napisano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2008 Dzięki za zainteresowanie Max321, sam wiem, że to problemowe, może Pani Karina coś doradzi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.