Widget Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Witam, mam pytanie dotyczące płatności w USA, chcę sie dowiedzieć mianowicie jaki w obecnej chwili jest najlepszy sposób na wzięcie ze sobą pieniędzy..?? Jeżeli będę chciał zrobić zakupy np. w supermarkecie to jak to będzie wyglądać gdy wyrobie sobie kartę kredytową w jakimś banku(Citi Bank), w jakim aby były jak najniższe koszty<jak wogóle wygląda taka sprawa> Czy jest możliwe wybranie pieniędzy z bankomatu w USA jeśli będę miał kartę z Polskiego banku i jaka prowizje zapłacę<mam na myśli zabranie ze sobą pieniędzy w bezpieczny sposób>??Czy lepiej może wyrobić sobie kartę w jakimś banku w dolarach..?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaudek Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 zaloz sobie konto walutowe w PL, np w BZ WBK albo Multibanku, majac karte mozesz tam nia placic i pobierac pieniadze z bankomatow. A w USA otworz sobie konto np. w Bank Of America. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fisher Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 MultiBanku nie polecam. Bo co Ci z konta walutowego, do ktorego nie jest wydawana karta. Polecam jak przedmowca rachunek walutowy USD w BZWBK + do tego karta tloczona MasterCard. Wszystko za free. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaudek Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 Po roku 10 $ za karte, warto o tym pamietac poniewaz oni zalegle oplaty wrzucaja na kredyt ktorego nawet u nich nie zamawiales, poniewaz te konto walutowe jest laczone z kontem zwyklym w WBK. Ale i tak warto, tylko trzeba pamietac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widget Posted April 2, 2008 Author Report Share Posted April 2, 2008 Dzisiaj byłem w banku śląskim i powiedzieli że wystarczy mieć kartę VISA do prowadzonego rachunku w zł i będąc w USA można robić swobodnie zakupy i nie ma prowizji od transakcji, pieniądze są automatycznie przewalutowywane na złotówki w danym dniu po kursie bankowym. Natomiast przy wypłacie z bankomatu jest pobierana prowizja 3%. Czy jest jakiś bank w którym można założyć konto i wypłacać z bankomatu bez prowizji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marty_McFly Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Deutsche Bank -> o ile pamietam, że nie ma prowizji jezeli wypłacasz z bankomatów Bank of America Link to comment Share on other sites More sharing options...
szelmagda Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Ja mam konto zlotowkowe w inteligo (PKO BP) Zakupy karta Visa bez prowizji a za wyplaty z bankomatu 4% nie mniej niz 8 zl. Korzystam z tego i jestem zadowolona. I oczywiscie wszystkie rachunki, przelewy przez internet. Polecam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek-J Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 Polecam bank WBK - warunki sa wg mnie znacznie lepsze niz w wymienionych powyzej bankach. Zalozyc mozesz konto walutowe w dolarach / euro / funtach oraz konto w zlotowkach - bez oplat za prowadzenie i bez oplat za pierwszy rok uzywania kart, z obsluga przez Internet. Wyplaty z bankomatow przy uzyciu kart z rachunku walutowego kosztuja Cie 1,50 euro/ 1,50 dolara /1,50 funta (niezaleznie od kwoty wyplaty - nie ma prowizji procentowej jak w przypadku innych bankow, a to zmniejsza koszty wyplaty - stala prowizja jest na poziomie prowizji minimalnych w wielu innych bankach). Przed zalozeniem jakiegokolwiek konta zorientuj sie jednak jaka waluta uzywana jest do rozliczania transakcji zagranicznych w danym banku. O co chodzi... W 2007 roku VISA rozliczana byla w dolarach - nie wiem czy cos sie zmienilo (a zmiany zdarzaja sie od czasu do czasu). Mastercard rozliczany byl w dolarach lub w euro (wybor waluty zalezny jest od banku, ktory podpisal z MasterCard umowe - do konwersji wybrac mogl jedna z dwoch walut). Przy wyplacie z konta w zlotowkach nastepuja wiec przewalutowania : "zlotowka->dolar "lub "zlotowka->euro->dolar". W tym drugim wariancie niepotrzebnie tracisz pieniadze na dodatkowym przewalutowaniu - a zalezy to tylko od wybranej przez Ciebie karty. Moze dojsc w ten sposob do pozornie bezsensownych sytuacji - na przyklad przy wyplacie z konta walutowego w dolarach moze zajsc konwersja : "dolar->euro->dolar" (wariant drugi MasterCard-a) czy tez "euro->dolar->euro" w przypadku wyplacania euro przy uzyciu karty Visa z rachunku walutowego w euro. W VISA zdarzaja sie tez oplaty za przewalutowanie (np. ze zlotowek na dolary), musisz wiec dobrze zastanowic sie jaki wariant bedzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Moim zdaniem najlepszy wariant wyglada tak: Zalozenie konta walutowego w dolarach (z darmowa karta VISA) i konta zlotowkowego - wszystko w WBK. Nie placisz nic za otwarcie i prowadzenie rachunkow, pierwszy rok utrzymywania karty nie kosztuje Cie nic (mozesz zrezygnowac z karty po 10 miesiacach i nie zaplacisz w ten sposob za kolejny rok jej prowadzenia). Jezeli potrzebujesz w USA pieniedzy - dokonujesz przez Internet przelewu z konta zlotowkowego na konto w dolarach (natychmiastowy przelew z automatyczna konwersja walut wg kursu WBK z danego dnia) i wyplacasz pieniadze z bankomatu z niewielka, stala prowizja (w wakacje 2006 roku WBK zrezygnowal z pobierania oplat za wyplaty gotowki w USA, moze pojawi sie taka promocja w tym roku?). Jeszcze lepszy wariant - przelewasz pieniadze z rachunku zlotowkowego na konto czlonka rodziny, prosisz o wyplacenie tych pieniedzy i wymiane na euro w kantorze (kantory maja praktycnzie zawsze kursy korzystniejsze od bankow, dodatkowo mozna negocjowac cene w przypadku wiekszych kwot) i wplacenie otrzymanych w kantorze dolarow na Twoje konto walutowe. Wyplacasz jak w powyzszym wariancie pieniadze w USA, wg kurs wymiany najkorzystniejszego z mozliwych. Strata na calej operacji to wspomniana stala prowizja pobierana przy wyplacie z bankomatu. Jezeli chcesz tylko przewiezc pieniadze - zakladasz konto w dolarach, wplacasz tam dolary wymienione ze zlotowek w kantorze, w USA wyplacasz pieniadze w dowolnym bankomacie i cala operacja kosztuje Cie 1,50$. Tanio, szybko i bezpiecznie. Zwroc tylko uwage na limity wyplat z konta walutowego - jesli chcialbys przewozic naprawde duza sume. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widget Posted May 26, 2008 Author Report Share Posted May 26, 2008 Ja jakichs pare dni temu sobie wlasnie tez zalozylem powyzej wspomniane 2 konta Chyba na dzien dzisiejszy jest to najkorzystniejsza mozliwosc Link to comment Share on other sites More sharing options...
lonely rider Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 Ja ostatnio zalozylem konto w Citibank. Karta kredytowa Visa za free do 26 roku zycia + konto walutowe. Wyplacanie z bankomatow Citi w Statach za free. Mysle ze to jedna z najlepszych opcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.