FUGAZI Napisano 3 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2008 1) biletyBilet jest - z wiadomych przyczyn - drozszy niz na mainland, ale czy cena miesci sie w 3000 zl? Wiem, ze w zeszlym roku w tej kwocie mozna bylo sie zmiescic, ale pozniej zaczely sie podwyzki i doplaty do biletow zwiazane ze wzrostem ceny ropy etc. Kiedy najlepiej kupowac taki bilet? Jakie linie wychodza najtaniej? 2) Praca temat rzeka Jak szukac pracy? i czy jest sposob znalezienia jej bedac jeszcze w Polsce? Planuje opcje independent, bo nie chcialbym opierac sie na ofertach proponowanych przez biura (ktorych i tak zreszta nie ma za duzo jezeli chodzi o Hawaje) Tylko prosze nie piszcie o craigslist.org bo to juz walkowalem w zeszlym roku i z autopsji wiem, ze nie jest to najefektywniejsza metoda Czy w przypadku pojechania tam bez pracy, sa jakies szanse szybkiego jej zlapania? 3) Mieszkanie Czy mozna znalezc cos do 500$/mc i do tego miec cos tylko dla siebie, czy w gre wchodzi tylko bycie roommate'em? i znowu - ma ktos jakies przydatne linki? 4) koszty zycia na Hawajach W tym roku bylem w LA i w sumie tanio raczej nie bylo, czy ceny na hawajach sa w miare porownywalne czy o wieeele wyzsze? 5) transport chodzi glownie o transport publiczny - znosny czy raczej bez samochodu ani rusz? pomijam np honolulu gdzie domniemuje, ze jakos ta komunikacja chodzi Jak to wyglada na pozostalych wyspach? 1. Sprawdzalem ostatnio ceny biletow na stronach orbtizu, priceline, expedii etc. i najtanszy jaki znalazlem na trasie Wawa-Honolulu i z powrotem to bylo 1000$ z groszami, Air France, lot w terminie mniej-wiecej w polowie maja i pworot pod koniec sierpnia. Z tym, ze zostaly tylko 2 bilety w tej cenie i jakies 1/2 pozniej juz ich nie bylo. W wiekszosci ceny ksztaltuja sie w okolicach 1500$. Najlepiej jak sam sobie sprawdzisz na stronach. Watpie zeby linie mialy tu znacznie, raczej termin w jakim kupujesz bilety i promocje na jakie trafisz. 2. Pracy szukac do skutku. Jezeli wiesz jak szukac pracy to ja znajdziesz na pewno, jednak przyjezdzanie w opcji Independent jest bardzo ryzykowne, bo moze Ci nie starczyc kasy do momentu kiedy znajdziesz cos na wlasna reke. Na ogol znalezienie pracy zajmuje jakies 2 tygodnie. 3. Craigslist jest bardo popularny na Hawajach i tam najlepiej szukac mieszkania, a na poczatku mozesz zamieszkac w hostelu, jezeli zamierzasz pracowac na Oahu. Polecam Seaside Hawaiian Hostel. 4. Koszty sa porownywalne do tych w Kaliforni. 5. Transport publiczny funkcjonuje tylko na Oahu i w/g powszechnej opinii jest bardzo dobry i swietnie zorganizowany, w/g mnie jest przecietny. Obejmuje nie tylko Honolulu ale cale Oahu.
Adamos Napisano 30 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2008 Fugazi, dziekuje za odpowiedz. Na chwile obecna biletow tanszych niz 3400 nie widzialem ( wylot z poznania/warszawy na Oahu/Maui od polowy czerwca do konca wrzesnia) przyjezdzanie w opcji Independent jest bardzo ryzykowne, bo moze Ci nie starczyc kasy do momentu kiedy znajdziesz cos na wlasna reke. Na ogol znalezienie pracy zajmuje jakies 2 tygodnie. ja szukalem prawie 3 tyg! Ktos chetny na Wat Hawaje 2009?
Kasai Napisano 23 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2009 Nie byłem na Hawajach jako pracownik ale jako lumpiarz i powiem tylko tyle taniocha tam jak cholera mówię tu o wyspie Oahu. Wszystko było tanie od benzyny po hotele i zarcie naprawdę najpięknijsze wakacje jak na razie. Fakt że w Oregonie było jeszcze taniej. Na Hawajach na same zakupy poszło mi 600 baksiorków, a ile pakalolo się wypaliło Ho'opalo. Jest tanio chyba że zarabiasz na Hawajach 7.5$/H wtedy wszystko jest drogo ale jakie wrażenia!? Najlepiej jest sie zarobić na Alasce a potem poopierdalać nie koniecznie na Hawajach z Alaski wszędzie jest blisko:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.