Skocz do zawartości

Hawaje F.a.q

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1) bilety

Bilet jest - z wiadomych przyczyn - drozszy niz na mainland, ale czy cena miesci sie w 3000 zl? Wiem, ze w zeszlym roku w tej kwocie mozna bylo sie zmiescic, ale pozniej zaczely sie podwyzki i doplaty do biletow zwiazane ze wzrostem ceny ropy etc. Kiedy najlepiej kupowac taki bilet? Jakie linie wychodza najtaniej?

2) Praca

temat rzeka :)

Jak szukac pracy? i czy jest sposob znalezienia jej bedac jeszcze w Polsce? Planuje opcje independent, bo nie chcialbym opierac sie na ofertach proponowanych przez biura (ktorych i tak zreszta nie ma za duzo jezeli chodzi o Hawaje) Tylko prosze nie piszcie o craigslist.org bo to juz walkowalem w zeszlym roku i z autopsji wiem, ze nie jest to najefektywniejsza metoda :) Czy w przypadku pojechania tam bez pracy, sa jakies szanse szybkiego jej zlapania?

3) Mieszkanie

Czy mozna znalezc cos do 500$/mc i do tego miec cos tylko dla siebie, czy w gre wchodzi tylko bycie roommate'em? i znowu - ma ktos jakies przydatne linki?

4) koszty zycia na Hawajach

W tym roku bylem w LA i w sumie tanio raczej nie bylo, czy ceny na hawajach sa w miare porownywalne czy o wieeele wyzsze?

5) transport

chodzi glownie o transport publiczny - znosny czy raczej bez samochodu ani rusz? pomijam np honolulu gdzie domniemuje, ze jakos ta komunikacja chodzi :) Jak to wyglada na pozostalych wyspach?

1. Sprawdzalem ostatnio ceny biletow na stronach orbtizu, priceline, expedii etc. i najtanszy jaki znalazlem na trasie Wawa-Honolulu i z powrotem to bylo 1000$ z groszami, Air France, lot w terminie mniej-wiecej w polowie maja i pworot pod koniec sierpnia. Z tym, ze zostaly tylko 2 bilety w tej cenie i jakies 1/2 pozniej juz ich nie bylo. W wiekszosci ceny ksztaltuja sie w okolicach 1500$. Najlepiej jak sam sobie sprawdzisz na stronach. Watpie zeby linie mialy tu znacznie, raczej termin w jakim kupujesz bilety i promocje na jakie trafisz.

2. Pracy szukac do skutku. Jezeli wiesz jak szukac pracy to ja znajdziesz na pewno, jednak przyjezdzanie w opcji Independent jest bardzo ryzykowne, bo moze Ci nie starczyc kasy do momentu kiedy znajdziesz cos na wlasna reke. Na ogol znalezienie pracy zajmuje jakies 2 tygodnie.

3. Craigslist jest bardo popularny na Hawajach i tam najlepiej szukac mieszkania, a na poczatku mozesz zamieszkac w hostelu, jezeli zamierzasz pracowac na Oahu. Polecam Seaside Hawaiian Hostel.

4. Koszty sa porownywalne do tych w Kaliforni.

5. Transport publiczny funkcjonuje tylko na Oahu i w/g powszechnej opinii jest bardzo dobry i swietnie zorganizowany, w/g mnie jest przecietny. Obejmuje nie tylko Honolulu ale cale Oahu.

• 4 tygodnie później...

Napisano

Fugazi, dziekuje za odpowiedz. Na chwile obecna biletow tanszych niz 3400 nie widzialem ( wylot z poznania/warszawy na Oahu/Maui od polowy czerwca do konca wrzesnia)

przyjezdzanie w opcji Independent jest bardzo ryzykowne, bo moze Ci nie starczyc kasy do momentu kiedy znajdziesz cos na wlasna reke. Na ogol znalezienie pracy zajmuje jakies 2 tygodnie.

ja szukalem prawie 3 tyg!

Ktos chetny na Wat Hawaje 2009? :)

• 2 miesiące później...
Napisano

Nie byłem na Hawajach jako pracownik ale jako lumpiarz i powiem tylko tyle taniocha tam jak cholera mówię tu o wyspie Oahu. Wszystko było tanie od benzyny po hotele i zarcie naprawdę najpięknijsze wakacje jak na razie. Fakt że w Oregonie było jeszcze taniej. Na Hawajach na same zakupy poszło mi 600 baksiorków, a ile pakalolo się wypaliło Ho'opalo. Jest tanio chyba że zarabiasz na Hawajach 7.5$/H wtedy wszystko jest drogo ale jakie wrażenia!?

Najlepiej jest sie zarobić na Alasce a potem poopierdalać nie koniecznie na Hawajach z Alaski wszędzie jest blisko:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...