Skocz do zawartości

I-20 I Wiza F1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc mam pytanko.

Studiuje w szkole jezykowej, jestem w NYC na wizie studenckiej F1. Po zakonczeniu szkoly mam 60 dni na opuszczenie USA. Czy jezeli w tym czasie zdobede nowe I-20 powiedzmy 40 dni po skonczeniu szkoly moge dalej legalnie przebywac w USA? Jak to wyglada? jaka moze byc maksymalna przerwa pomiedzy zakonczeniem jednej szkoly, a rozpoczeciem nastepnej?

Pozdrawiam Lukasz

• 1 miesiąc później...

• 8 miesięcy później...
Napisano

Siedzę od dłuższego czasu i nie mogę nigdzie znaleźć informacji, która mnie interesuje... Mianowicie mam taki problem, że wizę w paszporcie miałam ważną do 29 sierpnia, czyli do momentu skończenia nauki w szkole... Niestety czasu możliwości pobytu z formularza I-94 nie pamiętam, a kopii nie posiadam, bo nawet nie wiedziałam, że takie coś powinno się zrobić... Wyleciałam z USA 30 sierpnia, bo tak akurat miałam samolot :/...

I teraz się zastanawiam czy przekroczyłam długość legalnego pobytu czy też nie... Niby jest napisane, że na wizie F-1 ma się 60 dni na wyjazd po skończeniu nauki. No i tutaj zaczynają się schody... Jeśli miałam ważną wizę do 29 sierpnia czyli do momentu kiedy trwa moja nauka w szkole, to do 29 października mogłam legalnie przebywać w USA? Nawet jak wiza straci swoją ważność?, czy urzędnik na lotnisku wydając I-94 bierze to pod uwagę? Nie rozumiem tego (oczywiście jestem na siebie wściekła za to, że nie zrobiłam kopii I-94, bo bym nie miała tych nerwów, no ale teraz to już za późno)... :/ I się zastanawiam czy powinnam się teraz martwić :/, bo znowu wybieram się do szkoły w USA, ale wyczytałam na stronie ambasady, że osoby, które przekroczyły okres pobytu z ważną wizą mają praktycznie 0 szans na ponowny wjazd...

Napisano

przyznam szczerze, ze nie wiem jak sprawa ma sie z F1, ale skoro na J1 na WAT jest 30 dni na podrozowanie i jest to juz po terminie waznosci wizy, wiec z F1 powinno byc analogicznie

jak to jest z tym F1 tam tez w gre wchodzi jakis DS okreslajacy dlugosc pobytu ?

Zachowaj swoje karty pokladowe z powrotu i wez ze soba przy kolejnej wizycie po wize lub wyjazdu do USA (bo nie sprecyzowalas czy masz juz nowa wize czy nie)

Napisano
  Rademedes napisał:
przyznam szczerze, ze nie wiem jak sprawa ma sie z F1, ale skoro na J1 na WAT jest 30 dni na podrozowanie i jest to juz po terminie waznosci wizy, wiec z F1 powinno byc analogicznie

jak to jest z tym F1 tam tez w gre wchodzi jakis DS okreslajacy dlugosc pobytu ?

Zachowaj swoje karty pokladowe z powrotu i wez ze soba przy kolejnej wizycie po wize lub wyjazdu do USA (bo nie sprecyzowalas czy masz juz nowa wize czy nie)

Dzięki temu co napisałeś udało mi się w końcu znaleźć potrzebną informację, dowiedziałam się, że na F-1 nie ma DS... na szczęście...

Nowej wizy jeszcze nie posiadam... Tym razem mam się ubiegać o turystyczną ponieważ nie mam pełnego wymiaru godzin, aby otrzymać studencką...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...