Skocz do zawartości

Grafik Komputerowy/fotograf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

stosunkowo niedawno zaczęłam myśleć o emigracji za ocean - w końcu dlaczego nie. :)

Mam takie pytanie: jakie są szanse na znalezienie pracy w wyżej wymienionym zawodzie? (myślałam o NJ lub innym dużym mieście) Jak wyglądają warunki finansowe w przypadku tej profesji?

Jeśli za jakiś czas powróci loteria wizowa, na pewno spróbuję szczęścia - jeśli się nie uda - hmmm - jakie mam jeszcze opcje do wyboru? (przepraszam - ale jestem jeszcze dość zielona w tych kwestiach) Co z pozwoleniem na pracę i dłuższy pobyt w USA? (w przypadku niewylosowania GC - do losowania dla Polaków też zresztą zdaje się daleko...)

Dodam, że został mi jeszcze rok (zaocznych) studiów (to drugie, pierwsze - dzienne właśnie kończę) - może tędy droga, aby jakoś zacząć to wszystko załatwiać (student)?

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie! :)

Napisano

zalezy Ci na pracy w zawodzie dla amerykanskiej firmy? czy zalezy Ci rowniez na tym, zeby mieszkac w USA?

jesli chodzi o ta pierwsza mozliwosc to projekty graficzne (stron WWW, ulotek, wizytowek) mozna robic bedac w Polsce, a zarabiac w $, kontakt z pracodawca jest wtedy przez Internet, odpadaja oczywiscie rozne koszty, moze warto tak sprobowac zanim sie wyjedzie, zarobki sa niezle nawet na poczatku, trudniej jest co prawda znalezc prace bedac w Polsce, ale wiem ze warto

Napisano

Szczerze mówiąc - zależy mi również na tym by troche tam pomieszkać. Przynajmniej narazie nie nastawiam się na opcję stałego pobytu - ale kilka lat byłoby ok.

W kwestii zarabiania $ zdalnie - siedząc w Polsce - to może byc całkiem niezły pomysł - do czasu wznowienia loterii GC :) - nie myślałam o tym w ten sposób. Tylko jak się do tego zabrać? Gdzie szukać kontaktów do potencjalnych zleceniodawców? :)

Napisano

hmm po pierwsze trzeba pokazac siebie, jesli jeszcze nie masz stworz strone www ze swoimi pracami (fotografie, projekty stron www itp.) powiem tak, niewiele tresci, wiecej grafiki ;-) malo komu chce sie czytac, jak ktos chce cos wiedziec wiecej to na ogol i tak dzwoni ;-) dobrze tez wykupic sobie jakis wlasna domene, (com, lub net) to nie sa duze pieniadze a warto ;-)

druga sprawa: zestaw sobie amerykanski numer telefoniczny, nadal mozna to zrobic za darmo, jak bedziesz potrzebowala to Ci powiem dokladniej co i jak, ulatwi to kontakt z Toba potencjalnym pracodawcom,

PS. jesli jestes zainteresowana projektami stron WWW to moze uda mi sie podeslac Ci kilku chetnych

Pamietaj, ze poczatki sa trudne, ale skoro i ta trzymaja Cie studia, to nie masz nic do stracenia poza swoim wolnym czasem :-)

Napisano

Niestety nie zajmuje się projektowaniem stron www (no - jedynie dla zabawy) - typowo projektowanie - ulotki, wizytówki, plakaty, loga, foldery reklamowe etc. - no i fotografia - jak wspomniałam. :)

Strona www jest - jednak narazie wyłącznie z pracami fotograficznymi - i zaraz po obronie dyplomu będzie całkowicie przebudowana, zmieniona graficznie - no i wtedy dojdzie też galeria z projektami graficznymi.

Z tym telefonem - będę wdzięczna za podpowiedź - najlepiej na PW. :)

Napisano

telefon opisze jutro na PW,

a co do strony to nie czekaj do obrony, :) uwierz mi malo kto pyta o to jakie sie ma wyksztalcenie, zrob stronke z projektami graficznymi o ktorych wspmnialas ;-) zapewnij latwy kontakt z Toba a potem juz tylko sie skutecznie reklamowac :-)

Napisano

Dzięki!!! Czekam w takim razie na PW. :)

a obrona już za miesiąc - także nie jest tak źle - już bardzo niedługo hehe (z odświeżeniem tej mojej www - nie czekam aż do obrony ze względu na "papier" jaki po tym otrzymam - ale ze względu na notoryczny brak czasu na cokolwiek innego niż sam dyplom i praca mgr. których to mam bronić już w czerwcu - sic! :) - do tego czasu muszę niestety www odpuścić.)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jakim rodzajem fotografii sie zajmujesz?

Tu masz kilka drog do wyboru....i do wszystich potrzebne ci bedzie jakies doswiadczenie i ciekawe portfolio.

Mozesz starac sie o zatrudnienie w jakiejs lokalnej gazecie jako fotograf. Da sie z tego zyc ale wiecej niz 2-3 tys miesiecznie raczej nie wyciagniesz.

Mozesz tez sprzedawac zdjecia do gazet i magazynow jako wolny strzelec..ale to trudny kawalek chleba w ktorym jest ogromna konkurencja. Jesli juz uda ci sie sprzedac cos ciekawego to na poczatku jesli nie jestes znany to na wiecej niz $500 od zdjecia nie mozesz liczyc. Ale zeby dostac sie na jakies ciekawe wyarzenia jako fotograf potrzebujesz doswiadczenia popartego publikacjami tu na miejscu.

Kolejna opcja jest wlasne studio i robienie wesel, przyjec itp. Do tego mozesz robic zdjecia dzieciakow na jakis lokalnych zawodach, podczas zakonczen roku szkolnego, imprez szkolnych itp. Z tego jest nawet fajna kasa. Jesli jestes dobry w tym co robisz to za kilka godzin na weselu spokojnie mozesz dostac kilka tys. Za sesje portretowa w szkole okolo $150 za godzine. Do tego zdjecia z zawodow... jesli dobre to sprzedasz po kilkadziesiat dolcow od sztuki...tutaj rodzice luba miec takie pamiatki.

Jesli fotografujesz przyrode...widoczki itp to wez pod uwage wystawianie swoich prac w galeriach ktore sprzedaja oprawione duze zdjecia. Za jedna fotke w takim przypadku dostaniesz okolo $1000. Mozesz tez sprzedawac fotki bezposrednio z wlasnej strony..jest kilka firm ktore w tym posrednicza i z tego tez mozna miec dobry dochod.

Aha...i nie jechal bym na twoim miejscu do zbyt duzego miasta..raczej szukaj mniejszych ale turystycznych miast. Tam jest sporo galerii, lokalna gazeta i turysci bioracy sluby....i co najwazniejsza mniejsza konkurencja.

Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo....najlepiej na PW.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...