leniobec Napisano 8 Marca 2005 Zgłoś Napisano 8 Marca 2005 Cześa. Oboje z moją dziewczyną postanowiliśmy wyjechaa do usa. Mamy tam znajomego który ma w3asną firme budowlaną i obrotu nieruchomościami. Poprosiliśmy go o papiery do programu self-intership i je otrzymaliśmy. Jednak jest problem gdy? ja jestem informatykiem a ona studentką prawa i administracji. Plan praktyk nasz pracodawca oczywiście zaplanowa3 zgodnie z kierunkiem naszych studiów. Jednak w firmie budującej domy i obracającej nieruchomościami, jest ma3o wspólnego z administracją, prawem czy informatyką. Zawsze sie coś znajdzie ale obawiamy sie ?e jak w usa zaczną przyglądaa sie firmie i zobaczą ?e nie ma ona nic wspólnego z informatyką czy administracją, to nie dadzą nam pozwolenia na wyjazd. Chcia3em zaczerpnąa waszej rady czy wiecie na jakiej zasadzie przyznawane są te pozwolenia tam w usa? Czy to ?e firma z której mamy papiery nie ma wiele wspólnego z naszymi kierunkami (mimo ?e mamy plan praktyk wype3niony zgodnie z kierunkiem naszych studiów) wp3ynie negatywnie na pozwolenie z organizacji w usa na nasz wyjazd? Strasznie nas martwi ta myśl, a bardzo chcemy pojechaa na 12 miesiecy. Prosze o ka?dą opinie. Z góry dziekuje.
weronika1608 Napisano 9 Marca 2005 Zgłoś Napisano 9 Marca 2005 Hej! Moim zdaniem nie masz o co sie martwic. Po prostu sprobuj. Przedstaw program praktyk, ktory masz no i zobaczysz czy bedzie on zaakceptowany. Nic nie ryzykujesz a poza tym nie wydaje mi sie, ze oni (Council w USA) sprawdzaja firmy, no jedynie co to moga zadzwonic do firmy i sprawdzic czy rzeczywiscie firma zna Ciebie i zaoferowala Ci program praktyk. Piszesz, ze Twoja dziewczyna studiowala prawo, ja mysle, ze rynek obrotu nieruchomosci ma duzo do czynienia z prawem, a Ty informatyk- w dzisiejszych czasach kazdy biznes jest skomputeryzowany i nawet w firmie budowlanej, ktora np. moze miec plany budowlane roznych obiektow opracowywane na kopach, tez sie przydasz:) Mysle, ze masz bardzo duze szanse na to, ze zaakceptuja Twoj program praktyk i sie nie beda czepiali. Powodzenia
leniobec Napisano 10 Marca 2005 Autor Zgłoś Napisano 10 Marca 2005 Fajnie. Pocieszylas mnie. Bardzo zalezymi na tej wizie i wylocie do usa. Nigdy tam nie bylem i chce jechac. Przy okazji cos zarobic.
meya Napisano 22 Marca 2005 Zgłoś Napisano 22 Marca 2005 Ja zalatwialam wyjazd przez CHI i jego przedstawiciele zanim zaakceptowali program moich praktyk dzwonili do pracodawcy w USA zeby go zweryfikowac. Warto przygotowac tego znajomego na taki telefon, bo mozliwe, ze Council tez bedzie dzwonil...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.