Ami Napisano 18 Września 2008 Zgłoś Napisano 18 Września 2008 Witam, jestem w trakcie otwierania platformy handlowej, przeznaczonej dla osób mieszkających w USA i chciałbym dowiedzieć sie czy w serwisach aukcyjnych np. eBay doliczany jest podatek VAT ? Pozdrawiam.
Hexa2222 Napisano 18 Września 2008 Zgłoś Napisano 18 Września 2008 Na Ebay, tak jak i w polskim Allegro, obowiązują ceny takie jakie są podane przez sprzedającego lub wylicytowane przez kupujących , nie potrzeba do nich doliczać VAT, tak jak to się robi w sklepach w USA /np.jeśli cena jest 10$ to tyle sie płaci a nie 10$ + VAT/. Sprawdziłam już kilkakrotnie!
FUGAZI Napisano 21 Września 2008 Zgłoś Napisano 21 Września 2008 W US w ogóle nie ma VATu, jest tylko podatek od sprzedaży, w wysokości średnio 3-7%. Poza tym, przeciwnie niż na Allegro, podatek ten może być doliczony do zakupionego na amerykańskim eBay'u produktu (to zależy od stanu do jakiego będzie wysłany towar), w opisie produktu jest na ogół wzmianka o tym jeżeli jakiś stan wymaga naliczenia podatku od danego zakupu.
automotive Napisano 31 Października 2008 Zgłoś Napisano 31 Października 2008 prosze mi powiedzieć czym się różni VAT od TAX?? NICZYM!! TO I TO JEST PODATKIEM OD SPRZEDAŻY OKREŚLONYM PROCENTOWO W ZALEŻNOŚCI OD KRAJU/STANU
Xmen Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Niestety rozni sie i to zasadniczo, proponuje sprawdzic sobie np na wikipedii czym sie rozni podatek obrotowy (bo taki jest wlasnie w USA) od podatku od wartosci dodanej (VATu). O ile dobrze kojarze najnizszy TAX jest w Delware i Oregon - 0% Natomiast co do zakupow aukcyjnych - wedlug regulacji krajowych cena produktu na Allegro (jezeli sprzedawca znajduje sie na terenie UE) powinna zawierac wliczone oplaty (clo, akcyze) i podatek VAT (czyli tak jak przy zakupach w zwyklym sklepie). Z zakupami na ebay i w sklepach internetowych w USA jest roznie - moga wyliczac lub nie podatek stanowy w zaleznosci od stanu przeznaczenia i fizycznej lokacji sklepu. Z reguly jednak sklepy nie doliczaja podatku stanowego - wyjatek stan NY, co nie znaczy ze przynajmniej w teorii nie powinnien go zaplacic kupujacy vide np. regulacje w Illinois. Przy transakcjach miedzynarodowych (gdy sprzedawca jest podmiot zagraniczny a wysylka wchodzi na teren UE) odpowiedzialnosc za oplaty i VAT przechodzi na kupujacego. Pozdrawiam
automotive Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Xmen tutaj jestem skłony przyznac Ci racje, mój błąd. http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_obrotowy Natomiast zwykłemu śmiertelnikowi który nie musi tego wiedzieć pozostaje zaplaci podatek - obojetne czy jest on obrotowy czy od wartości dodanej, także nie ma co filzofować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.