bercikos Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczow. To jest moj pierwszy post. Obecnie jestem w Passaic (NJ). W Polsce otrzymalem czeki na kwote ponad 5 tys $ z banku WELLS FARGO. Dopiero na miejscu dowiedzialem sie ze ani W NJ ani w NY nie bede w stanie ich zrealizowac gdyz w tych miejscach nie ma ani jednej placowki WELLS FARGO BANK ktora mi to umozliwi (pomimo wielu biur etc.). Stad rodzi sie pytanie gdzie najtatniej i najszybciej moge spieniezyc owe czeki, mam dosyc bliska osobe ktora ma staly pobyt oraz konto w amerykanskim banku (moze ona moglaby mi jakos pomoc?). Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz szczegolnie na temat firm ktore umozliwia mi realizacje czeku w New York, New Jersey itd. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cavscout Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Masz 2 opcje. Pierwsza to zalozyc konto wplacic czek i poczekac pare dni i wyplacic pieniadze (musisz czekac az czek "clears"). Druga opcja to wplacic na czyjes konto i rowniez czekac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercikos Posted September 27, 2008 Author Report Share Posted September 27, 2008 A nie ma jakis miejsc gdzie mozna je od razu spieniezyc w zamian za jakas prowizje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaudek Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 w miejscach "check cashed" albo sproboj w Walmarcie (musisz miec swoj paszport etc) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercikos Posted September 27, 2008 Author Report Share Posted September 27, 2008 Ok sprobuje i napisze jak poszlo. Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek-J Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Mi zdarzyla sie ostatnio nietypowa sytuacja i nawet nie spodziewalbym sie, ze ktos moze zrobic cos tak glupiego - napisze na wszelki wypadek pare zdan o tym, zeby uczulic Cie na potencjalny problem (a w razie zniszczenia czeku z Polski masz powazniejszy klopot). Czesto banki lub agencje oznaczaja czeki na swoj sposob (pieczatka/podpis) gdy otrzymuja je do realizacji. Niedawno oddalem do realizacji czek, z ktorym - jak sie na koniec okazalo - wybrana agencja nie mogla niz zrobic. Rzecz w tym, ze najpierw oznaczyli czek swoja pieczatka (wbili tekst mowiacy, w wolnym tlumaczeniu, "tylko my mozemy teraz realizowac ten czek"), a dopiero potem sprawdzili czy maja szanse uzyskac za niego pieniadze. W efekcie - zaden bank, ani agencja nie chcial przyjac czeku do realizacji (chociaz mogliby go zrealizowac), a agencja nie chciala wyplacic pieniedzy (bo oni nie moga go zrealizowac). Po dluzszej rozmowie przyjeli w koncu nieszczesny czek zakladajac, ze w razie czego beda na nim stratni 400 (i tak powinno byc, bo to ewidentnie ich blad). Wystarczy trafic w banku lub w agencji na osla i problem murowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercikos Posted October 6, 2008 Author Report Share Posted October 6, 2008 Witam ponownie. Dziekuje za wszystkie rady. Zalozylem konto w Polskim banku w NJ (nie posiadam Social Security) i tam wplacilem czeki na konto. Czeki zostaly spieniezone. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.