OlaM Napisano 26 Października 2008 Zgłoś Napisano 26 Października 2008 Mam pytanie. W zeszłym roku pracowałam w Stanach i miałam otwarte konto w Bank of America. Nie zamknęłam go przed wyjazdem bo mój pracodawca przesyłał mi na nie ostatnią wypłatę, którą następnie wypłaciłam w banku w Polsce, za pomocą karty. Niestety zaraz po tym wypożyczalnia samochodów ściągnęła mi pieniądze za wynajęcie samochodu i zrobił mi się debet na 117$. Od tego czasu minęło już sporo, a ja nie załatwiałam tej sprawy, aż znajomi zaczęli mnie straszyć że dług może urosnąć do dużych sum i będę musiała spłacić dużo dużo więcej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie konsekwencję mi grożą za niespłacenie. A może ktoś zna najlepszy sposób na wpłatę pieniędzy z Polski prosto na konto, by wyzerować stan konta. Czy jeśli mam znajomych w USA to mogę ich poprosić by mi wpłacili na konto te pieniądze. Dzięki bardzo wszystkim którzy mogą pomóc bo naprawdę miewam niezłego stresa jak sobie o tej sprawie pomyślę!!!
pat Napisano 26 Października 2008 Zgłoś Napisano 26 Października 2008 najlatwiej aby ktos wplacil ci pieniadze na konto ale nie sadze abys mogla zamknac konto przez tel albo przez maila! jak ja chcialam kiedys w wells fargo zamknac z polski to powiedzieli mi, ze tylko osobiscie! nalepiej poczytaj na stronie albo zadzwon p.
OlaM Napisano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 26 Października 2008 a orientujesz się może czy gdyby ktoś mi w Stanach mógł wpłacić to wystarczy moje imię i nazwisko i nr konta? swoją drogą jeśli będę miała stan zerowy na koncie (po wpłacie debetu) albo np 15 $ na plusie i nie uda mi się zamknąć konta przez telefon to pobierając np opłaty za prowadzenie konta (a takie mogą być) mogą znowu doprowadzić mi do debetu i krąg się zamyka! paranoja
Jakub K Napisano 26 Października 2008 Zgłoś Napisano 26 Października 2008 Coz mi pozostaje napisac to ze mialem taka sama sytuacje, mialem -2 $ i debet bylo na koncie -22$ Doliczyli 20$ za to ze mialem minusową kwote na koncie. Naszczescie kolega wracal pozniej odemnie wiec wplacil te 22$ na konto i mam juz wyzerowane. Takze mam konto w Bank Of America i za prowadzenie nie pobierali/pobieraja oplat, nawet jednego centa. Wiec troche sie dziwie dlaczego masz inaczej niz ja i zapewne wielu innych ludzi. Byl temat kiedys na forum co zrobic kiedy po powrocie okazalo sie ze ma sie debet na koncie. W tamtym temacie bylo opisane szczeglowo co i jak zrobic aby przelac pieniedze. Polecam wiec wyszukiwanie.
pat Napisano 26 Października 2008 Zgłoś Napisano 26 Października 2008 a orientujesz się może czy gdyby ktoś mi w Stanach mógł wpłacić to wystarczy moje imię i nazwisko i nr konta? swoją drogą jeśli będę miała stan zerowy na koncie (po wpłacie debetu) albo np 15 $ na plusie i nie uda mi się zamknąć konta przez telefon to pobierając np opłaty za prowadzenie konta (a takie mogą być) mogą znowu doprowadzić mi do debetu i krąg się zamyka! paranoja ola...wystarczy twoje imie i nazwisko i nr konta...moga tez zrobi przelew z konta na konto i tyle... ile pamietam w BoA sa jakies oplaty..wiec musisz sie dowiedziec co i jak! bo na bank sa jakies metody aby nie placic za utrzymanie konta
Snoopy Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 Takze mam konto w Bank Of America i za prowadzenie nie pobierali/pobieraja oplat, nawet jednego centa. Wiec troche sie dziwie dlaczego masz inaczej niz ja i zapewne wielu innych ludzi.Byl temat kiedys na forum co zrobic kiedy po powrocie okazalo sie ze ma sie debet na koncie. W tamtym temacie bylo opisane szczeglowo co i jak zrobic aby przelac pieniedze. Polecam wiec wyszukiwanie. BOA pobiera opłaty, zależy jaki masz rodzaj konta, to za które nie pobiera musi się wykazać jakąś średnią kwotą miesięczną powyżej $1000, nie pamiętam dokładnie ile. Miesięcznie za prowadzenie rachunku było chyba $5.99. Jeśli masz debet to za każdą operację na "-" BOA dolicza $20. Reasumując, masz niewystarczającą ilość pieniędzy, robisz operację np. $2 to BOA dolicza $20. Raz udało mi się wywalczyć zwrot tej kwoty na podstawie wydruku z bankomatu, który pokazał że mam wystarczającą ilość środków a komputer w domu wręcz przeciwnie. Jedyne zabezpieczenie to karta kredytowa w BOA powiązana z kontem. Co ciekawe inne banki nie autoryzują operacji debetowych na "checking" a BOA z uśmiechem autoryzuje wszystko, tyle że kasuje Ciebie za to słono. Jeśli chodzi o zamknięcie, to zamykałem osobiście ale przed tą operacją trzeba wypłacić wszystkie środki i stan musi być "0", pracownik sprawdza ID i zajmuje mu to jakieś 2-ie minuty. Wpłaty jak pisali poprzednicy może zrobić każdy mając nr konta i nazwisko właściciela. Zamiast gdybać najlepiej może zatelefonować i wyjaśnić całą sprawę, może uda się jakoś korespondencyjnie pozamykać : http://www.bankofamerica.com/contact/?stat...ck=NY&page=
Jakub K Napisano 27 Października 2008 Zgłoś Napisano 27 Października 2008 BOA pobiera opłaty, zależy jaki masz rodzaj konta, to za które nie pobiera musi się wykazać jakąś średnią kwotą miesięczną powyżej $1000, nie pamiętam dokładnie ile. Miesięcznie za prowadzenie rachunku było chyba $5.99. Mam teraz kase na koncie i przez rok jak byla tak stoi, nic nie odejmowali. Konto mam jako checking accounts.
OlaM Napisano 27 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 27 Października 2008 Dzięki Wszystkim za rady! Próbuję właśnie skontaktować się z bankiem, niestety bezskutecznie bo wciąż jest zajęte! Spróbuję załatwić te sprawę chociaż kontaktowałam się ze znajomymi którzy jak się okazało mają debety od kilku lat, nic z tym nie zrolbili i wracali do Stanów i jedyne co ich w związku z tym spotkało to nie mogli założyć konto w tym samym banku. Strasznie to wszystko skomplikowane;)
OlaM Napisano 27 Października 2008 Autor Zgłoś Napisano 27 Października 2008 Właśnie jestem po telefonie do BoA. Kobieta mi powiedziała że moje konto jest zamknięte i że mam debet 163.62$ czyli coś urosło. Powiedziała że w tej sprawie mam się kontaktować z Client Services Inc. Czy ktoś wie co to? Czy to ten rejestr dłużników??? Ale powiedziała też że ma mi ktoś wpłacić te pieniądze gotówką na moje konto żeby je wyzerować i sprawa załatwiona. Myślicie, że powinnam za jakiś czas zadzwonić do tego Client... żeby się upewnić że już mnie nie ma u nich w rejestrze?
gal Napisano 28 Października 2008 Zgłoś Napisano 28 Października 2008 tak to moze byc Collection Agency
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.