Skocz do zawartości

Credit Score W Kanadzie

americanbart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie odnosnie ustanowienia Credit Score w Kanadzie

W Kanadzie jak wiem, każdy ma swoją ocene zdolności kredytowej od 300 do 900. (Jak mniemam system nieco zblizony do Amerykanskiego) I teraz moje pytanie jaką ocene dostaje nowy imigrant zaraz po przyjeździe na pobyt stały. Czy istnieje jakiś sposób na przeniesienie swojej wiarygodności kredytowej z Polski. Jesli np zaproponowano mi jakąś tam line kredytową w banku w Polsce i mam jeszcze złotą karte kredytową Visa to czy jakoś to pomoże by dostać wyższy Credit Score w Kanadzie. Czy potrzebuje jakieś dokumenty z Banku, albo Biura Informacji Kredytowej, co by mogły poświadczyć moją wiarygodność.

Napisano

nie wiem jak to wyglada z Polski ale powiem Ci, ze np. historia kredytowa z USA nic nie zdzialasz chocby byla nawet bardzo dobra, a niby te kraje sa takie podobne

co do wyrobenia historii w kanadzie jako nowy imigrant proponuje otworzyc dwie karty kredytowe po 500$ w roznych bankach (do otwarcia kazdej z nich wymagany jest depozyt $500) i czesto uzywac :-)

Napisano

Rademedes a ty jesteś rezydentem Kanadyjskim, bo z tego co mówisz to wynika że rezydujesz w "The garden state" Może jest jakaś procedura ustanawiania credit score dla nowych imigrantów. A ty mówisz ze nie chcieli ci dać karty kredytowej. Może dla tego że tam nie rezydujesz. Bo tak na zdrowy rozsądek to te Credit Score mogliby jakoś przeliczać nawet 1:1 Więc może jakbyś sie przeprowadził z USA do Kanady to by ci credit score przeliczyli.

Wie ktoś jak to jest?

Napisano
probowalem otworzyc karte kredytowa w kanadzie majac karty z USA, bez powodzenia

To nie jest zaden dowod ze nie liczy sie historia kredytowa.

wikipedia mowi ze dane kredytowe pochodza z tych samych agend

wiec kwestia nie jest do konca taka jak mowisz.

The system of credit reports and scores in Canada is very similar to that in the United States, with the same three reporting agencies active in the country: Equifax, TransUnion, and North Credit Bureaus (an Experian company). There are, however, some key differences. One such difference is that, unlike the United States, where a consumer is allowed only one free copy of their credit report a year, in Canada, the consumer may order a free copy of their credit report any number of times in a year, as long as the request is made in writing, and as long as the consumer asks for a printed copy to be delivered by mail.[1][2] This request by the consumer is noted in the credit report, but it has no effect on their credit score. According to Equifax's ScorePower Report, FICO scores range between 300 and 900.

The Government of Canada offers a free publication called Understanding Your Credit Report and Credit Score.[3] This publication provides sample credit report and credit score documents, with explanations of the notations and codes that are used. It also contains general information on how to build or improve credit history, and how to check for signs that identity theft has occurred. The publication is available online at the Financial Consumer Agency of Canada. Paper copies can also be ordered at no charge for residents of Canada.

Musle ze w przypadku przeprowadzki jestes w stanie przeniesc swoja historie do Kanady

ale chetnie poslucham dowodow na Tak i NIE. temat jest ciekawy, bo gdybym chcial kupic nieruchomosc w Kanadzie moze

przydalyby sie info.

Napisano

jednak trzeba uscislic ;-)

tak, rezyduje w kanadzie i tez wydawalo mi sie ze punkty z historii kredytowej z USA bedzie mozna przeniesc do kanady, do tej pory otworzylem w USA kilka kart kredytowych (z pierwsza tez oczywiscie byl problem), niestety zadna z moich kart kredytowych (USA) nie przyczynila sie do otwarcia najzwyklejszej karty kredytowej w kanadzie (w gre wchodzily tylko te "secured" o ktorych wspomnialem wczesniej), rozmawialem tez ze znajomymi, ktorzy przeniesli sie z USA wczesniej i mieli podobny problem,

@gal - to, ze systemy sa indentyczne nie znaczy ze w gre wchodza jakiekolwiek transfery punktow, a wikipedia moim zdaniem to nie jest dobre zrodlo informacji ;-)

Napisano

Jak masz AMEX, to latwo dostaniesz karte w Kanadzie. Wystarczy wyslac faxem lub listownie forme AMEXA i dadza w kraju docelowym tez AMEXA z takim samym limitem i historia sie nakreca. Zadna historia kredytowa nie przenosi sie z zadnego kraju.

Napisano

Czy wasze domysly sa podparte konkretnym zrodlem

szkoda

ze sie troche nie pofatygujecie zanim dacie odpowiedz

oto jedna z nich

* You'll receive your new account number within three working days and your cards and chequebooks within ten working days.

* Your very own HSBC Premier Relationship Manager will take care of your banking needs and offer local guidance.

* We can transfer your credit history so that you can enjoy similar credit levels in your new country.

http://www.hsbc.co.in/1/2/hsbcpremier/worldwide-assistance

And Happy Thanksgiving to everyone!!!

Napisano

Na stronie jednego z czołowych Kanadyjskich banków RBC (Miałem w nim konto będąc w USA, RBC Centura to sie tam nazywało i wszystko OK było więc pewnie tam założe konto jak już wyemigruje) znalazłem coś takiego

http://rbc.com/canada/financial/cards/history.html

For people who are new to Canada, one of the easiest, most effective ways to start building a credit history is to get a Canadian credit card such as an RBC Royal Bank Visa card.

As you use your credit card and make regular payments, you will create a credit history. When you need more credit later on, your good credit history will help you achieve a more favourable credit score.

It can take up to 18 months or more to establish a good credit score, so it’s important that you start the process as soon as possible.

Czyli by wynikało że mogą karte kredytową przyznać nowemu imigrantowi, pod warunkiem że się ją zabezpieczy wpłacając kaucje

The Secured RBC Royal Bank Visa Card

A good credit history is an essential element in achieving financial success. A credit card helps you build a credit history while providing a convenient way to shop.

If you are new to the country, or don’t have the information needed to complete a RBC Royal Bank Visa* application, you can still obtain a Canadian credit card by applying for a secured RBC Royal Bank Visa card.

Jak myślicie czy dało by sie zrobić np tak że jak bank w Polsce dał mi złotą Vise na 12000 zł (ca. 5000 C$) to isc do banku Kanadyjskiego zeby dał mi karte kredytową np na C$2000 i poręczyć za tą kartę Polską Visą tak żeby kaucji nie płacić? i wtedy już można zacząć historie budować

Przeszło by cos takiego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...