Karol Orzeł Napisano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2008 Witam! Jestem pracownikiem zdalnym dla firmy z USA, z którą wiąże mnie kontrakt. Pracuje wykonujac szablony stron i wysyłające wyniki swoich prac pocztą lub na serwer. Pracuje oczywiscie w domu w Polsce. Ostatnio pracodawca zaprosił mnie na krótki pobyt w usa, w celach integracyjno - zawodowych czyli poznanie reszty ludzi itd. Pobyt byłby krótki - jakies 5 dni. Większośc kosztów pokrywa pracodawca. Teraz pytanie.O jaką wizę mam sie ubiegać ? . Za wszelkie odpowiedzi bardzo bardzo dziękuje. Pozdrawiam,
Karol Orzeł Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2008 Dzwoniłem dzisiaj na infolinię do konsulatu, powiedziano mi że absolutnie nie mogę ubiegać się o wizę B1, że jade w celach rekreacyjnych i musze ubiegać sie o wize turystyczną. Ehh Przypuśćmy jednak że jestem w stanie uzyskać list od mojego pracodawcy, w którym napisałby mi że jest to szkolenie, spotkanie zawodowe, jakaś negocjacja kontraktu. Czy to wystarczy ? Wszędzie jest opisane że potrzebuje jeszcze delegacje od firmy polskiej wysyłajacej na szkolenie.
Rademedes Napisano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2008 wiza turystyczna obejmuje sporo 'powodow' wyjazdowych, jesli dostaniesz wize np. na 10 lat to raczej na pewno bedzie to B1/B2. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...aw_tourism.html nie ma co kombinowac, tylko ubiegajac sie o wize podaj cel turystyczny i nie ukrywaj ze jedziesz na zaproszenie swojego pracodawcy, jesli Twoj pracodawca pokrywa koszty wyjazdu to mozna to zaznaczyc w odpowiednim polu formularza DS-156. Byloby dobrze, gdyby firma napisala dla Ciebie oficjalne zaproszenie na papierze firmowym. O ile wczesniej nie odmowiono Ci wizy za klamstwo lub przedstawienie falszywych dokumentow, nie powinienes miec problemu z otrzymaniem wizy. Powodzenia!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.