Teddy Napisano 6 Marca 2009 Zgłoś Napisano 6 Marca 2009 Witam, Niedawno byłem na rozmowie o wize H1B w konsulacie w Warszawie. Oto moje doświadczenia, mam nadzieję że przyda się to komuś. Pracuję w jednej firmie komputerowej a druga firma zasponsorowała moją wizę. Na rozmowę umówiłem się z 2 tygodniowym wyprzedzeniem po otrzymaniu wszystkich dokumentów od firmy sponsora: I-797, I-129, Labor Condition Application (LCA), Education Evaluation Certificates, Offer Letter, Contract, Company Brochure. W ciągu tych dwóch tygodni ćwiczyłem odpowiedzi na różne pytania jakie mogą być zadawane po angielsku. W konsulacie przyjmowało trzech VO (Visa officer): - facet z kitką w okularach - wszystkim dawał wizy - łysy facet - przepytywał wszystkich długo i jednemu odrzucił wizę - kobieta - trzymała każdego najdłużej Ja trafiłem do kobiety, oto rozmowa: VO: Dzień dobry! Ja: Good morning! VO: Please pass your documents Ja: (dałem jej paszport i wszystkie wnioski) VO: Please put your left middle finger on the scaner. Ja: (położyłem) VO: Ok, good VO: So you work for AAAA company Ja: Yes madam VO: So it is sending you on delegation, right? Ja: No, madam I am going to work for BBBB company VO: Oh, so you are chaging your employer? Ja: Yes VO: Why do you want to change? Ja: BBBB company offered me better conditions, I will be working for some big names in the USA like CCCC, DDDD, EEEE. These companies are BBBB clients. I want to gain international exposure and work on big projects solving complex problems. Besides they offered me better salary. VO: Oh, how much did they offer you? Ja: XX$ per year VO: And how much do you earn here? Ja: XXzł per month VO: Yes that is much more, especially now, considering the exchange rate. Ja: Yes VO: Sir, I am issuing you a visa, in five working days a courier will bring you your passort, here is the confirmation. Ja: That is all? VO: Yes Ja: Thank you Moje rady: - trzeba koniecznie prowadzić rozmowę po angielsku. H1B to wiza pracownicza, applikant chce pracować w stanach więc chyba musi umieć mówić po angielsku. - ubrać się w strój biznesowy - garnitur (ja byłem w garniturze). Applikant H1B jest profesjonalistą których w stanach brakuje dlatego są sprowadzani na wizach H1B. Trzeba więc wyglądać jak profesjonalista. - przygotować się do rozmowy ćwicząc możliwe pytania i odpowiedzi. Wiz H1B niechętnie się udziela. Przećwiczyć pytania ktore są na stronach http://www.immihelp.com/visas/ i http://path2usa.com/ - poczytać strony wyżej wymienione i mieć wszystkie dokumenty tam podane, które potwierdzają wykształcenie, doświadczenie i umiejętności aplikanta mimo że na stronie ambasady nie będzie napisane że takie dokumenty są potrzebne. - być pewnym siebie, odpowiadać na pytania jasno i precyzyjnie i sprawiać wrażenie osoby która jest tym profesjonalistą, który jest niezbędny w stanach. Powodzenia.
egifford Napisano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2009 Wielkie dzieki, krotko i tresciwie - bardzo cenne wskazowki!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.