Zeelof Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 Witam! Za kilka lat mam zamiar wyprowadzić się na stałe do Stanów jednak już teraz chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy na ten temat... Zauważyłem że na forum posługujecie się wieloma skrótami takimi jak np. H1 czy F-1 oczywiście to tylko dwa przykłady z całej masy jakie można tutaj spotkać. Mnie interesuje legalny wyjazd do USA na stałe oraz staranie się o obywatelstwo tego kraju oczywiście za pewne jakaś praca i tego typu sprawy jakie na co dzień spotyka większość ludzi. Piszę ten temat ponieważ chciałbym byście mi wytłumaczyli mniej więcej jak wygląda sprawa legalnej emigracji i czy jest to proces trudny i długotrwały. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do google czy innych linków ponieważ tam spotkać się można z nieznanymi mi jeszcze terminami i skrótami... P.S. Prosił bym jeszcze o jakieś informacje na temat środków pieniężnych jakie musiał bym posiadać podczas wyjazdu do USA oraz do jakiego stanu aktualnie najbardziej się opłaca wyjechać (pod wpływem zarobków/pracy oraz życia)
kopan Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 Te F-1 i inne to rodzaje wiz. Jednak odesle Cie do google, albo innych działów. Kazda z tych wiz opisana jest na stronie głównej. Jesli nie masz rodziny, ktora ma prawo zlozyc na Ciebie petycje emigracyjna, nie masz szansy na STAŁY, LEGALNY pobyt. Jezli jestes w takiej wlasnie sytuacji, ze nikt nie moze tego zrobic (co trwa przeważnie lata) jedynym wyjsciem dla ciebie jest slub z Amerykanką. Przynajmniej ja widze tylko taka opcje, ale pewnie odezwie sie sly6, który obawiam sie potwierdzi to co napsialem. Ale zycze powodzenia.
Rademedes Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 kilka lat to moze byc sporo czasu, w tym czasie przepisy wizowe i immigracyjne moga sie zmienic, wiec trudno bedzie Ci dzis planowac cos konkretnego
Zeelof Napisano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 kopan, czy mam przez twoją wypowiedź rozumieć że aktualnie nie mam szans na legalny pobyt w USA? :/
Freya Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 Ja polecam tę stronę: http://www.prawoimigracyjneusa.com/ Znajdziesz podstawowe informacje i wyjaśnienia do tych wszystkich skrótów. Oczywiście należy pamiętać, że prawo zmienia się dość często i informacje zamieszczone "dzisiaj" nie koniecznie będą obowiązywać "jutro". Powodzenia w poszukiwaniach drogi...
kopan Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 kopan, czy mam przez twoją wypowiedź rozumieć że aktualnie nie mam szans na legalny pobyt w USA? :/ nie jestem az takim znawca w temacie prawa, ale z teo co znalazlem na forum, to nie majac tam nikogo, kto moglby to zrobic dla ciebie, czyli mama, tata, siostra, brat (chyba tylko te opcje wchodza w gre w przypadku sponsorów) to raczej nie masz szans. Slub a obywatelem rozwiazuje sprawe, albo znajdziesz kogos kto zdecyduje sie Cie sponsorowac w pracy, ale nie wiem czy taka opcja w przyszlosci da Ci Green Card, a poza tym o to chyba tez jest ciezko. Ale tak jak mowie poczekaj az wypowie sie ktos kto na 200% bedzie pewien. Ja jestem w bardzo podobnej sytuacji, tez wyjezdzam w wakacje, bede staral sie o pobyt poprzez studia, z tym ze to chwilowe rozwiazanie, no ale ja w za 2-3 lata mam w perspektywie to ze zona dostanie obywatelstwo wiec mm punkt zaczepienia. Pozdraiwam
Paper Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 kilka lat to moze byc sporo czasu, w tym czasie przepisy wizowe i immigracyjne moga sie zmienic, wiec trudno bedzie Ci dzis planowac cos konkretnego Wlasnie...to jest bardzo duza racja. Chcac wyjechac do USA , szczegolnie chcac byc tu legalnie, nie Mozesz zaplanowac dokladnie jak to bedzie wygladac za kilka lat. Szykuje sie Reforma Imigracyjna, albo jak kto woli Amnestia dla nielegalnych imigrantow, ktora zmieni prawo imigracyjne calkowicie. Sledze wiadomosci w tej sprawie na biezaco i przewaza opinia, ze debate zaczna jeszcze w tym roku, w okolicach jesieni, wiec prawo moze sie zmienic w 2010 roku i pewnie duzo zasad otrzymania wiz i stalego pobytu sie zmieni. Jak powiedzieli forumowicze, jesli nie Masz tu zadnej bliskiej rodziny, to jedyna droga dla Ciebie do legalnego pobytu jest slub z Amerykanka albo oczekiwanie na powrot Polski do programu losowania Zielonych Kart, co pewnie szybko nie nastapi. Mozesz jeszcze zainewstowac $ 500.000 w amerykanska gospodarke (jesli zlozysz aplikacje w urzedzie imigracyjnym na sponsorowanie poprzez investment), otrzymasz wtedy liste instytucji, gdzie bezposrednio mozesz zainwestowac te $ 500.000. Po tym, jak wplacisz pieniadze, w ciagu kilku tygodni otrzymasz tzw. conditional permanent resident, czyli warunkowa Zielona Karte. Z tego co wiem, duzo ludzi tak zrobilo w zeszlym roku, byli to przede wszystkim biznesmeni z UK oraz Indii. Nie przejmuj sie i glowa do gory...szukaj fajnej amerykanskiej laski..i wszystko bedzie dobrze....Wiem po sobie, bo juz prawie drugi rok mieszkam z cudowna Amerykanka i zabujany jestem po uszy...
Zeelof Napisano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 Paper, niezły pomysł ale zauważ że najpierw trzeba taką Amerykankę poznać po czym pokochać a z Polski na pewno to się nie uda ;P Freya, dzięki za lekturę ;P Poczytam na pewno ;P
kubons34 Napisano 26 Marca 2009 Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 a jesli ktos ma rodzine w USA?i kto to musi byc czy tylko matka ojciec brat czy siostra czy moze byc np wujek lub cos w tym stylu??
Zeelof Napisano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2009 Z powyższych wypowiedzi oraz z tekstu zawartego na tej witrynie wynika że tylko najbliższa rodzina. Pozwolę sobie przytoczyć znaleziony na tej witrynie fragment: 1. Immediate Relatives - najbliżsi krewni, zaliczamy do tej grupy między innymi: współmałżonków obywateli USA; niezamężne/nieżonate dzieci obywateli USA, gdy nie ukończyły jeszcze 21 lat; rodziców obywatela USA, jeżeli ukończył już 21. rok życia; wdowy/wdowców po obywatelach USA, o ile małżeństwo trwało minimum 2 lata. Liczba tych wiz jest nieograniczona. 2. First Preference - osoby niezamężne/nieżonate w każdym wieku, których przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem USA; 3. Second Preference - współmałżonkowie rezydentów oraz niezamężne/nieżonate dzieci w wieku do 21 lat; niezamężne córki oraz nieżonaci synowie (w wieku powyżej 21 lat), których przynajmniej jedno z rodziców ma Green Card; 4. Third Preference - zamężne/żonate osoby w dowolnym wieku, których przynajmniej jedno z rodziców ma obywatelstwo amerykańskie; 5. Fourth Preference - siostry oraz bracia obywateli Stanów Zjednoczonych, przy czym obywatel musi mieć ponad 21 lat aby moc zacząć sponsorować; Liczba wiz przyznawanych na podstawie wspomnianych preferencji jest ograniczona. Proszę o jeszcze jakieś informacje na temat legalnej imigracji o ile ktoś coś ma...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.