Presses Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Witam. Wlasnie wczoraj otrzymalem paszport i okazalo sie ze moja wiza J1 jest wazna do 26 kwietnia 2014 roku. Co to oznacza z czym to sie je i na co mi to bedzie pozwalac. Jest to dla mnie o tyle dziwne ze nawet nie bylem w ambasadzie na rozmowie bo okazalo sie ze jesli bylem w zeszlym roku na WAT to jadac w tym roku na WAT nie musze jechac do ambasady. POzdrawiam Presses Link to comment Share on other sites More sharing options...
neltilia Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 ooo prosze;)) Mialam dokladnie taka sama sytuacje! Bedac au pair (visa J1) przedluzylam program o rok przylatujac w 2006 roku do kraju po nowa wize i dostalam na 5 lat (wazna do 2011)! wszyscy sie dziwili (w tym i ja!) z jakiej racji na 5 lat, skoro visa J1 idzie w parze z forma DS2019. Tym samym skoro DS2019 mialam wazny kolejny rok, czyli 12 miesiecy to po uplywie tego czasu wiza J1 sama w sobie nie jest wazna. Po skonczonym programie wrocilam do polski, by skonczyc studia i teraz chce wyjechac na program w&t/camp i w biurze (pytalam w kilku biurach) mowili mi, ze musze od nowa starac sie o wize J1. A przeciez mam wbita wize w paszporcie J1 wazna do 2011!? ..skoro wiec i Ty masz wbita na 5 lat to moze wszystko jest ok? i wjezdzajac na J1 do stanow musisz miec jedynie waznego DSa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 poprostu sie pomylili, nie pierwszy raz zreszta ;-) dla pewnosci mozna do nich zadzwonic i zapytac, jeden z moich znajomych mial taka sytuacje i co roku lecac na WAT potrzebowal jedynie nowego DS'a nie musial starac sie o nowa wize ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Presses Posted May 5, 2009 Author Report Share Posted May 5, 2009 Nie sadze zeby sie pomylili, moja kolezanka z Bosni w zeszlym roku jadac na WAT dostala wize J1 na 2 lata, siedziala w stanach do konca pazdziernika, czyli na normalnej wizie teoretycznie przedluzyla podyb. W tym roku starajac sie o WAT nie miala zadnych problemow i leci - nie rozmawialem z nia tylko czy dostala nowa wize ale widze ze musze sie zapytac. Juz mysalem ze to przez to ze ubiegalem sie o J1 jako student w australii - ichniej uczelni - i to jest powodem tego zajscia Pozdro Presses Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 to ze przedluzyla pobyt nie jest jeszcze niczym strasznym w przypadku J1, mam wielu znajomych, ktorzy siedzieli dluzej niz 30 dni (na zwiedzaniu) i rok w rok sa w USA na WAT trudno gdybac czy nikt tego nie sprawdza, czy poprostu nie przywiazuja do tego takiej wagi, w koncu jesli ktos staje po kolejna wize za rok to widza ze dana osoba wrocila ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.