dwazet Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 W tym roku w sierpniu kończy mi się wiza turystyczna do USA. Wizę otrzymałem ok.10lat temu w Warszawie, podlegam jednak pod Konsulat w Krakowie. Jestem seniorem (65lat). Gdzie i od kiedy mogę rozpocząć starania o "prolongatę" wizy? Czy muszę w konsulacie być osobiście? Czy trzeba się umawiać na jakiś termin? Czy wnoszę opłatę wizową? Jakie dokumenty muszę przedstawić-aktualną wizę mam w starym paszporcie - nowy paszport mam bez wizy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Nie ma czegos takiego jak prolongata wizy. Musisz ubiegac sie o nowa wize niestety osobiscie. Teraz podlegasz pod Krakow i tam sie musisz ubiegac o wize. Dla USA nie jestes seniorem i sporo Ci jeszcze brakuje do seniora ;-) Ponizej szczegoly: Osoby zwolnione z rozmowy z konsulemOsoby powyżej 80-tego roku życia, o ile w ciągu ostatnich dwóch lat nie otrzymały odmowy wydania wizy. Osoby, które spełniają wszystkie niżej wymienione warunki: Miały wizę wydaną po 10 grudnia 2007. Ubiegają się o nową wizę tej samej kategorii jak poprzednia, wydana po 10 grudnia 2007. O nową wizę ubiegają się w przeciągu 12 miesięcy od daty wygaśnięcia poprzedniej. Ubiegają się w placówce konsularnej wskazanej dla ich miejsca zamieszkania. Szczegoly krok po kroku wraz z wymaganiami dotyczacymi dokumentow, fotografii i oplat znajdziesz tutaj: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...w_to_apply.html Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.