waszer Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 W 2005 roku w polowie grudnia przyjechalem do USA na wizie H2B. Opuscilem kraj w pazdzierniku 2006 i od 2007 roku staram sie odzyskac podatek za 2006 rok (niestety za pomoca pewnej firmy, ktorej nazwy nie bede wspominac). Jak na razie z negatywnym skutkiem. Otoz bylem tam z kilkoma znajomymi i dostali oni zwrot podatku juz w 2007, czy na poczatku 2008 roku (mieli identyczna sytuacje jak moja). Ja z moim pechem nie moge go jednak odzyskac. Otoz IRS, z ktorym prowadze korespondencje od 2 lat w tej sprawie twierdzi, ze: "H1B visa holders in the US longer than 182 days become Resident Aliens and cannot claim Tax Treaty benifits" (pisownia oryginalna). Swiadczy to o ich wielkim niedoksztalceniu, gdyz nie wspomne o literowce, ale i niepoprawnym rodzaju wizy. Od tych dwoch lat i tego pisma, mniej wiecej co 2 miesiace dostaje pisma od nich na przemian albo z informacja, ze nie udalo im sie rozwiklac mojej kwestii i potrzebuja na to kolejne 45 dni albo, ze wisze im kase plus rosnace odsetki. Sprawdzilem o co chodzi z tymi 182 dniami i Resident Alien (chcialoby sie napisac Resident Evil) i by stac sie Resident Alien trzeba zrobic Substantial Presence Test, ktory mowi ze musisz spedzic w usa: 1. 31 days during the current year, and 2. 183 days during the 3-year period that includes the current year and the 2 years immediately before that, counting: All the days you were present in the current year, and 1/3 of the days you were present in the first year before the current year, and 1/6 of the days you were present in the second year before the current year. Moj pech jest taki, ze w 2004 roku bylem w USA na WAT (wiza J1) od czerwca do wrzesnia, czyli de facto podchodze pod kategorie Resident Alien (wspomne, ze wyzej wspomniani znajomi byli rowniez ze mna w 2004 roku na wizie J1 i za resident alien nie zostali uznani). Ale z drugiej strony od mojego wyjazdu z USA w 2006 roku, moja stopa na amerykanskiej ziemi nawet nie postala minuty i nie mam z USA juz nic wspolnego i tzw "closer connection" mam z Polska. I teraz pytanie. Czy ktos z was mial lub slyszal o podobnej sytuacji? Czy mam miec jeszcze nadzieje na odzyskanie zwrotu podatku czy po prostu pogodzic sie z moim pechem? Nie bede ukrywal, ze otrzymac zwrot w wysokosci $2165 jest lepsze niz dokonanie oplaty w wysokosci $81,93 (plus odsetki, co na dzien ostatniego listu od IRS sprzed miesiaca stanowi kwote $103)... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
TommiMalina Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 U mnie sprawa wyglada tak ze bylem w 2004 i 2006 na J1 (po 120 dni). W 2007 bylem 180dni na H2B. Na poczatku 2008r. dostalem zwrot prawie wszystkich podatkow, po czym na poczatku 2010r. otrzymalem pismo z IRS ze mam oddac 70% tego podatku ktory mi zwrocili poniewaz wyslalem im deklaracje zbyt wielu podatków i one nie sa do zwrotu. Wg. nich dop zrotu jest tylko federal. Co dziwne jak jeździlem na J1 to otrzymywalem zwrot i federal i state. Inni na H2B tez dostali zwrot obydwoch podatkow. Co najdziwniejsze w rozmowie telefonicznej IRS podkreslał ze wedlug ich infomracji ja jestem Citizen-obywatelem USA. Z informacji od IRS wynika ze rozliczalem sie przy uzyciu formularza 1040ez-a wg.nich to jest dokuemnt dla citizen. -Czy ktos z was sie orientuje o co chodzi i gdzie popelnielem bład? -Jakim papierem powinnismy sie rozliczyc po H2B? -Jakie podatki są do zwrotu po H2B? -Czy 100% podatku jest do zwrotu? -Dlaczego oni mysla ze jestem obywatelem? Będę wdzieczny za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.