Skocz do zawartości

Co Tansze W Usa Jak W Polsce

qazxsw282

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Saka a no racja z tymi perfumami

Odnosnie perfum to tez mozna sie nadziac. Ja kupilam w tym roku w czerwcu na JFK thierry mugler alien sunessence za 75 dolarow a na Okeciu byl za jakies 64 dolary. Podobnie bylo ze wszystkimi truciznami Diora.

I ogolnie jesli sprowadza sie legalnie na sprzedaz to trzeba liczyc sie z oplatami celnymi na wjezdzie do Polski. Jak do laptopow dodamy transport, podatki i oplaty celne to tez nie ma zadnej wielkiej przebitki a gwarancja niestety czesto przysluguje na rynku amerykanskim, badz jest ciezko egzekwowalna w europie. Jak sie wiezie cos dla siebie w ilosci sztuk 1 to mozna uniknac tych oplat ale przy wiekszych ilosciach to nie bedzie juz takie proste.

Mysle, ze mozna siedziec na ebayu i szukac okazji, jak np. ekspresy Ascaso dream, ktore mozna kupic nawet za 300usd, jako towar pochodzacy z wystawy np. w starbucksie. U nas trzeba dac za taki ekspres 1000zl wiecej. Mozna kupic kurtki okazyjnie The North Face, ale nie byle jakie tylko np. z serii triclimate. Ale to trzeba miec konkretnego klienta i konkretne zamowienie.

Napisano
paprak co mozna jeszcze

Nie wiem co ciebie interesuje. Ja kupuje tutaj rzeczy na wlasny domowy uzytek, na ktore nie stac mnie w Polsce. Generalnie produkty amerykanskich firm sa u nas drozsze i odwrotnie, w Stanach importowane z Eurpoy dobra osiagaja zawrotne ceny.

Legendarny mikser planetarny Artisan firmy Kitchen Aid, kosztuje w Stanach okolo 300USD z transportem i podatkami a w Polsce to minimum 2000zl. Ponadto trzeba zwrocic uwage, ze w Polsce miksery chromowane np. sa duzo drozsze bo juz 3000zl a w Stanach kolor czy rodzaj materialu uzytego do produkcji nie ma znaczenia dla cen np. w Amazonie. Idac tym tropem duze akcesoria kuchenne firm Kitchen Aid i Quisinart osiagaja w Polsce ceny zaporowe w tu mozna kupic choppery, itp za jakies 150-200USD. Sprawdz polskie strony dla porownania.

Wyspecjalizowana odziez sportowa The North Face bedzie w Stanach tansza. Obuwie mozna kupic na wyprzedazach po 40-70USD w zaleznosci od wysokosci buta trekkingowego czy multisport (do kostki i powyzej). Porownaj ceny w polskim sklepie np. 8a, ktory ma chyba najkorzystniejsze ceny wg mojego rozeznania. O kurtkach juz pisalam. Nie nalezy brac wszystkiego hurtem a zorientowac sie w temacie i nastawic na sporty trekingowe, odziez oddychajaca i wiatroszczelna, odprowadzajaca wilgoc i nieprzemakajaca. Buty z goretexem i na vibramie. Bo za te dodatki placimy a nie za napis The North Face.

Z drobiazgow to bardzo tanie sa tutaj hinduskie kosmetyki, np. firmy Dabur (seria Vatika, itp.), mydla i srodki dezynfekujace Dettol, henny do malowania wlosow i kremy konserwowane zlotem. Nasze rodzime firmy rozprowadzajace te kosmetyki (np. Helfy.pl) zycza sobie juz ciut mniej za te kosmetyki ale wczesniej przebitka byla 2 i 3 krotnie wieksza.

Walizki Victorinox, mozna tu kupic na wyprzedazy za 100-190USD a ich cena w Polsce osiaga pulap tysiaca zlotych w zaleznosci od wielkosci, przeznaczenia itp.

Mam nadzieje, ze Ci pomoglam. Wydaje mi sie, ze warto sie nastawic na produkty ze sredniej i wyzszej polki aby zarobic cos na pojedynczej sprzedazy i uniknac szerokiej konkurencji.

Napisano
zawrotne ceny? mozna jakis przyklad?

Wszelkie dobra w sieci sklepow Pier1 z importowanymi rzeczami z Wloch (rzeczy sa nie najlepszej jakosci a drogie w porownaniu z amerykanskimi). Odziez sportowa firm takich jak np. Technica, akcersoria trekkingowe Swix. Oczywiscie ceny nie musza porazac, kwestia porownania z cena produktu jaka mozna pozyskac w Europie. Skorzane wloskie obuwie. Oliwa z oliwek extra virgin pochodzaca z Wloch, a nie wyprodukowana dla Trade Fair, czy podobnych sieciowek.

Napisano
Wszelkie dobra w sieci sklepow Pier1 z importowanymi rzeczami z Wloch (rzeczy sa nie najlepszej jakosci a drogie w porownaniu z amerykanskimi). Odziez sportowa firm takich jak np. Technica, akcersoria trekkingowe Swix. Oczywiscie ceny nie musza porazac, kwestia porownania z cena produktu jaka mozna pozyskac w Europie. Skorzane wloskie obuwie. Oliwa z oliwek extra virgin pochodzaca z Wloch, a nie wyprodukowana dla Trade Fair, czy podobnych sieciowek.

Co do oliwy to butelke 0.75 l przyzwoitej wloskiej extra virgin mozna kupic za $30-$40 wiec cena zaporowa nie jest.

Co do Pier1 - nie ma tam niczego co byloby mi niezbedne do zycia.

Problemem nie sa ceny produktow z Europy ale raczej ich skromny wybor, zwlaszcza na rynkach niszowych.

Przyklad: W Polsce przez lata chodzilem po gorach w butach Scarpy i Salomona - tutaj wybor modeli w sklepach jest wiecej niz mizerny, mozna niby kupic wszystko on line, niemniej jednak nic nie zastapi porzadnej przymiary buta na zywo, zwlaszcza, ze modeli ktore znam z autopsji juz nie produkuja.

Cena natomiast takiej Scarpy Manta jest w USA porownywalna z europejska.

Napisano
zawrotne ceny? mozna jakis przyklad?

Ok, ostatnio w polskim sklepie napatoczylam sie na serek danio, ktory kosztowal prawie $3 za pudeleczko. Orginalna cena na opakowaniu to 1 zl 20 groszy

Rozboj w bialy dzien! :)

Napisano
Ok, ostatnio w polskim sklepie napatoczylam sie na serek danio, ktory kosztowal prawie $3 za pudeleczko. Orginalna cena na opakowaniu to 1 zl 20 groszy

Rozboj w bialy dzien! :lol:

Spozywcze rzeczy maja nieraz takie ceny, ze mozna zemdlec. Do dzis pamietam jak za 1 korzen pietruszki z natka zaplacilam 1,47 USD :) Sery dojrzewajace francuskie tez sa bardzo drogie. Ponad 5USD za chleb na zakwasie i moj przeboj czyli twarog w cenie ponad 4usd za opakowanie jakies 200g :)

edit: wybacz autorze/autorko za off top. Juz nie kontynuuje :)

Napisano

Rozboj w bialy dzien! :)

Kiedyś w jednym ze sklepów na Greenpoint widziałem ocet z Polski w cenie $ 2,50 -)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...