Skocz do zawartości

czy ktos ostatnio po J1?

kajko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej czy ktoś z was ostatnio ubiegał się o J1 ...bo jestem ciekawa ile faktycznie czeka się na rozmowę w ambasadzie w Warszawie (wiem że na ich stronie jest mowa o 3 dniach, ale ciekawe jak to wygląda w praktyce)

dzieki za info

justyna

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Na w&T trwa to zwykle koło 10 dni... - na internshipa... nie wiem:)

wiem że interesuje Cię ta druga wersja wizy J1- może ktoś się zgłosi kto taką już dostał:lol::)

Pozdrawiam Bożka

Napisano

Hej, ja na wizyte czekalam 4 dni robocze. Takze z tym nie ma problemu, mnie babka chciala umowic juz po 2 dniach, ale nie dalam sie :D Ok, pozdrawiamm :D

Napisano

Wlasciwie z dnia na dzien, wizyty w ambasadzie byly w poniedzialki i srody wtedy, kiedy ja sie staralam o J1. A to bylo w sierpniu zeszlego roku.

pozdrawiam z San Francisco,

dagmarcia

Napisano

Hej,

a masz juz DSa? Bo jesli tak - to powinna to byc kwestia kilku dni. Jesli nie, to musisz uzbroic sie w cierpliwosc i czekac na DSa.

Co mowi biuro? Jaki podaje powod tak dlugiego czasu oczekiwania na wizyte a ambasadzie?

dagmarcia

Napisano

DSa mam już dawno. Złożyłam wnioski w marcu, a o wizycie ani widu ani słychu. Koleżanka, która złożyła papiery dzień po mnie jedzie w czwartek (a dowiedziała się o tym dzisiaj - miała szczęście, że zdążyła odebrać indeks bo w środy dziekanat nieczynny). Zadzwoniłam do biura, pani powiedziała, że nie wie dlaczego tyle czekam. Poprosiłam, żeby zadzwoniła do centrali i się dowiedziała, z bólem w głosie się zgodziła. Jeszcze nie mam odpowiedzi. Pewnie zgubili dokumenty albo cos w tym stylu. Za każdym razem czuję się jak intruz i upierdliwa kilentka kiedy się chcę czegos dowiedzieć.

Aha, ja jadę na W&T i nie spojrzałam na tytuł działu, ale wiza w sumie ta sama, więc może nikt na mnie nie nakrzyczy :D

Napisano

Jesli masz DSa to naprawde dziwne...

A musisz umawiac sie przez biuro? Nie mozesz sama zadzwonic do ambasady i umowic wizyty?

Jesli nie, to nie czuj sie jak intruz, placisz spore pieniadze (jak sie domyslam) za program, ich obowiazkiem jest dopilnowanie wszystkiego i obsluzenie Cie jak nalezy.

dagmarcia

Napisano

Pani zadzwoniła i idę w piątek (pewnie gdybym nie zadzwoniła to bym się dowiedziałą w czwartek). Niestety nie mogłam sama się umówić i wiem, że wtedy to na pewno krócej by trwało. Dobrze, że to dopiero kwiecień, bo jakby było bliżej wyjazdu to dopiero bym panikowała.

Napisano

hej własnie wróciłam z ambasady i dostałam wizę. Strasznie długo czekałam tam bo teraz W&T dużo jest....a wogóle to mój przypadaek jest o tyle szczególny że wcześniej byłam na J1 i zostałam zaliczona pod sekcje 212e does apply....a pomimo to dostałam teraz wize na rok na internshipa

nie ma sie czego bać i wymyslać ...wszystko bardzo rutynowo wyglądało, czysta formalnośc..... a do okienka podeszłam razem z moją koleżanką która wyjeżdza ze mną w to sao miejsce ...więc było nam rażniej i jakoś tak potraktował nas konsul bardziej jako ksiązkowy przypadek.

pozdrawiam pa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...