... Napisano 8 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 Witam. Mam 16 Lat, w nieługim terminie zamierzam umówic się na rozmowe. Otóż jestem uczniem Liceum Ogólnokształcącego, profil Humanistyczny z oparciem o zaawansowany J. Angielski, po liceum zamierzam studiować Anglistykę, posiadam juz zaswiadczenie ze jestem uczniem, zaswiadczenie ze jestem pilkarzem w klubie. Moi rodzice pracują, oboje legalnie w Polsce, mama ma firme łożyskową, tata zakłada klimatyzacje samochodowe. Zamierzam leciec do USA, na Wakacje od ok. 1 Lipca do 30 Sierpnia, płynnośc finansową zapewnia mi Wujek Chrzestny (lece do rodziny od strony taty, brata i jego zony oraz kuzyna i kuzynki). Wyżywienie, wszystkie transporty, opieke oraz mieszkanie mam zapewnione, dodam iż jest to miasto Beverly kolo Bostonu w Stanie Massachusetts. Zaproszenie od wujka juz posiadam, oraz wyciągi z jego kont, wszystkie potwierdzenia z jego strony. Jezeli zostane zapytany co będe tam robił odpowiem, ze mamy zamiar wraz z wujkiem zwiedzić Boston (Koncerty Orkiestry Bostońskiej itp), Cambridge i wszystkie uczelnie jakie tam są, NOWY JORK (Manhattan, Central Park, Brooklyn, Wall Street itp. pozostałosci po WTC, chce sobie pojezdzic po slynnych Autostradach w USA , Ocean Atlantycki, Rhode Island, Philadelphia, New Jersey, Maryland, Delaware, Portland, Pennsylvania, Pittsburgh. Myslicie ze jezeli ubiore się w biała koszule, schludnie, garnitur to chyba przesada, nie krzykliwie to podziała na + ? Mam zamiar nawiązac rozmowe z konsulem po Angielsku myslicie ze to cos da? Postaram sie mówic pewnie, ale nie za duzo, odpowiadac tylko na pytania zadane przez konsula, ładnie się usmiechac itp. Z gory dziękuje.
Bloosik Napisano 8 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 I tak jak tutaj napisałeś, tak też powiesz konsulowi podczas rozmowy i przedstawisz posiadane przy sobie dokumenty ALE tylko wtedy, jeśli Cię o to poprosi a jestem w 95% pewien, że nie będzie tego chciał. Będą się dla niego liczyły Twoje odpowiedzi na jego pytania, nigdy nie mów więcej niż Cię konsul zapyta. Jeśli chodzi o garnitur, to... powiem tyle, że ja także byłem w garniturze, więc warto wyglądać schludnie aczkolwiek znowu nie przesadzać. Rozmowa zwykle odbywa się w języku polskim, w końcu to konsul ma umieć polski a nie ty angielski skoro lecisz tam w celach turystycznych, raczej nic to nie da czy rozmawiasz w tym języku czy w tym, ale jeśli naprawdę chcesz w j. ang to możesz zaproponować, choć osobiście sensu nie widzę tym bardziej, że jesteś uczniem szkoły średniej a nie studentem czy coś w tym stylu.. no i lecisz turystycznie.. i tak wystarczy to, że będziesz miał rozmowę w j. ang tam w USA, na lotnisku z urzędnikiem imigracyjnym i tam już nie będziesz miał możliwości wyboru języka rozmowy bo raczej w j. polskim nie będzie on umiał choć podobno zdarza się... nie wiem, dopiero się przekonam bo lecę w marcu do NYC. Postaram sie mówic pewnie, ale nie za duzo, odpowiadac tylko na pytania zadane przez konsula, ładnie się usmiechac itp. no i o to chodzi Nie pokazuj zbytnio, że Ci tak bardzo zależy na tej wizie.. W sumie sam sobie na wszystko odpowiedziałeś w swoim poście, można tak powiedzieć... Zrób dokładnie tak, jak to nam opisałeś.. powiesz prawdę, co chcesz zwiedzać, dokąd i do kogo lecisz itp. powodzenia P.S. Poczytaj forum, dużo było podobnych i ciekawych wątków..
... Napisano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 dzięki mam nadzieje ze sie uda, zwlaszcza ze ta wizyta jest zwiazana z moim mam nadzieje późniejszym wykształceniem
gal Napisano 8 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 Witam. Mam 16 Lat, w nieługim terminie zamierzam umówic się na rozmowe. Otóż jestem uczniem Liceum Ogólnokształcącego, profil Humanistyczny z oparciem o zaawansowany J. Angielski, po liceum zamierzam studiować Anglistykę, posiadam juz zaswiadczenie ze jestem uczniem, zaswiadczenie ze jestem pilkarzem w klubie. Moi rodzice pracują, oboje legalnie w Polsce, mama ma firme łożyskową, tata zakłada klimatyzacje samochodowe. Zamierzam leciec do USA, na Wakacje od ok. 1 Lipca do 30 Sierpnia, płynnośc finansową zapewnia mi Wujek Chrzestny (lece do rodziny od strony taty, brata i jego zony oraz kuzyna i kuzynki). Wyżywienie, wszystkie transporty, opieke oraz mieszkanie mam zapewnione, dodam iż jest to miasto Beverly kolo Bostonu w Stanie Massachusetts. Zaproszenie od wujka juz posiadam, oraz wyciągi z jego kont, wszystkie potwierdzenia z jego strony. Jezeli zostane zapytany co będe tam robił odpowiem, ze mamy zamiar wraz z wujkiem zwiedzić Boston (Koncerty Orkiestry Bostońskiej itp), Cambridge i wszystkie uczelnie jakie tam są, NOWY JORK (Manhattan, Central Park, Brooklyn, Wall Street itp. pozostałosci po WTC, chce sobie pojezdzic po slynnych Autostradach w USA , Ocean Atlantycki, Rhode Island, Philadelphia, New Jersey, Maryland, Delaware, Portland, Pennsylvania, Pittsburgh. Myslicie ze jezeli ubiore się w biała koszule, schludnie, garnitur to chyba przesada, nie krzykliwie to podziała na + ? Mam zamiar nawiązac rozmowe z konsulem po Angielsku myslicie ze to cos da? Postaram sie mówic pewnie, ale nie za duzo, odpowiadac tylko na pytania zadane przez konsula, ładnie się usmiechac itp. Z gory dziękuje. Tak mlody czlowieku nie musisz zakladac bialej koszuli ale dobrze myslisz zeby wygladac schludnie, wazne tez abys jak bedziesz rozmawial brzmial wiarygodnie czyli badz swobodny i prawdomowny a na pewno bedziesz zalatwiony pozytywnie. Mozesz dodac ze mozesz rozmawiac z nim po angielsku Zycze powodzenia
danik Napisano 8 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 jak zaczniesz wymieniać to wszystko co masz zamiar zobaczyć to ci czasu zabraknie wystarczy powiedzieć, jak by co, że chcesz zobaczyć Boston, Nowy Jork i może coś jeszcze, poza tym spokój i pełen luz, nie ma się co spinać powodzenia, bo widzę, że masz już plany więc szkoda było by ich nie zrealizować
... Napisano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Lutego 2010 nom mniej więcej mam, staram się miec wszystko pod kontrolą. myśle ze wymieniać aż tak nie będe, najwazniejsze zebym nabrał luzu i się nie stresował
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.