Husky Napisano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam! Planuje dluzsza (jesli nie trwala) przygode z USA, rozpoczynajac od wyjazdu na studia (informatyka, college). Nie ukrywam, ze chcialbym probowac zaczepic sie w regionie ktory moglby docelowo byc moim domem na reszte zycia. Dlatego starannie rozwazam wybior regionu. Czesc Forumowiczow podzielila sie ze mna swoimi opiniami na temat wybranych miast (dzial o studiach) - za co dziekuje. Bylbym wdzieczny teraz takze za opinie wszystkich, ktorzy mieli do czynienia z tymi miastami - czy jako turysci, studenci,emigracji itp. Na co zwracac uwage? Co przeszkadza, co ulatwia zycie? Co mile/zle Was tam zaskoczylo ? Jacy sa ludzie? Jak z praca, kosztami zycia? Dlaczego polecacie/odradzacie Prosze o indywidualne opinie, zyciowe, w pelni subiektywne Piszcie o tym co dla Was bylo wazne (niezaleznie od moich kryteriow, nie chce sugerowac). A te oto regiony mam na oku: 1. Miami, FL 2. Orlando, FL 3. Sacramento, CA 4. Raleigh, NC 5. Phoenix, AZ Z gory dziekuje za Wasze wnioski, opinie i wywody
bigguy Napisano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2010 Orlando - to dobre miejsce na rozpoczecie przygody z USA
Husky Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2010 Jak kazde z tej piatki Z jakimi opiniami sie spotkales? Czy tak moze rozpoczela sie Twoja przygoda (w Orlando)? Z tego co ja slyszalem jest bardzo wysoka przestepczosc a ceny poszly w gore... Poza tym wiele licznych zalet
bigguy Napisano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2010 moja przygoda zaczela sie od Orlando zalety: - latwiej znalezc prace na nielegalu (przynajmniej w moim przypadku, otarlem sie o Nowy Jork i bylo mi trudniej znalezc prace tam i wrocilem do Orlando) - miasto nowoczesne z przewaga ludzi mlodych - mozliwosci szybszego opanowania jezyka gdyz jest malo Polakow i jestes zmuszony komunikowac sie po angielsku - ciekawszy wybor prac z najnizszej polki , (np: po co pracowac na budowie w NY za 10/h jak mozna zarobic to samo bedac ratownikiem i sie nie narobic) - lepsze warunki mieszkaniowe za porownywalne ceny z np: NY czy Chicago - tansze koszty zycia np w porownaniu z California i NY - nie mozna sie nudzic , w Orlando zawsze znajdzie sie impreza albo ciekawe miejsce na spedzenie czasu wsrod ludzi wady: - komunikacja miejska , bez samochodu ciezko - ciezej o prace z lepszymi perspektywami i za wieksze pieniadze bo wszystko kreci sie wokol turystyki i uslug - brak znajomosci jezyka w stopniu komunikatywnym moze uniemozliwic funkcjonowanie - przestepczosc - to fakt w ostatnich latach znacznie wzrosla ze wzgledu na naplyw nieciekawego towarzystwa z Miami ceny wszedzie ida w gore ze wzgledu inflacje kreowana przez rzad USA , ceny nieruchomosci aczkolwiek dostaly ladnie po d...e to taka moja opinia , ja tam zaczalem i bylem zadowolony
Nick Napisano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2010 Z tych pieciu wymienionych przez ciebie to chyba tylko te 2 pierwsze czyli Miami i Orlando sie nadaja bo pozostale na tej liscie to dziury, w ktorych zbyt wiele to sie nie dzieje hehe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.