sandraa Napisano 6 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2010 Na pewno fajne i ciekawe byłyby ruskie,ale robienie ich zajmuje sporo czasu. No zresztą jak każde gotowanie.. Podaję wam kilka przepisów,co prawda nie typowo polskie ale może się przydadzą 1. Murzynek (ciasto) *1 eggs *1/4 kostki margaryny (taka jak nasza Kasia) - roztopić i ostudzić (musi być zimna) *3/4 cup of sugar *2,5 cup of flour (pszenna) *1 opakowanie vanilla sugar *1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *2 płaskie łyżki sody *1 cup pf milk *2 łyżki kakao Wszystko mieszamy,przekładamy na blachę,pieczemy 45min w 356 F 2. Krówkowe szyszki (idealne dla dzieci,na przyjęcie,jako słodka przekąska) *1/2kg krówek (ciągnących się) lub gotowej masy krówkowej *1/2 kostki margaryny *2 łyżki kakao lub czekolady gorzkiej *torebka prażonego (preparowanego) ryżu Wszystko rozpuszczamy na jednolitą masę,dodajemy ryż i formujemy kulki. 3. Sałatka warstwowa 1) kroimy w kostkę białą część pora 2) 2 puszki kukurydzy 3) 40dag szynki konserwowej lub mielonki 4) sos majonezowo-jogurtowy (na całą sałatkę-duży jogurt naturalny+3 łyżki majonezu) 5) puszka ananasów pokrojonych w kostkę 6) 6 ugotowanych na twardo jajek pokrojonych w kostkę 7) słoik selera (wiórki) konserwowego 8) sos majonezowo-jogurtowy Sałatkę robimy tak jak napisałam warstwami (por na dnie kończąc na sosie na wierzchu), osobom lubiącym kukurydzę na pewno posmakuje, przypominam tylko,aby odcisnąć wodę z kukurydzy,ananasa i selera Możecie też zrobić zupę pomidorową/kapuśniak/krupnik/grochówkę,ale w czym ona miałaby być podawana? Chyba,że w kubeczkach bo raczej nie w talerzu głębokim. Ciekawe też będą śledzie-te w śmietanie jak i oleju. Naleśniki na słodko lub z nadzieniem mięsnym/warzywnym;placki ziemniaczane;gulasz z kaszą gryczaną.. Nie wiem,czy dostaniecie akurat składniki na takie potrawy,ale może komuś się przyda Pozdrawiam
kara_kc Napisano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Listopada 2010 WOW dzięki za przepisy! te szyszki wyglądają bardzo ciekawie (mysle ze moglyby smakowa cmoim znajomym, ktory mi ostatnio wyjawili, ze jedza smazony bekon z syropem klonowym!) placki ziemniaczane sa zarabiste!tylko problem z podaniem na cieplo.. (zimne sa paskudne fee) od lsedzi mnie sama odrzuca wiec sie nie odwaze tego zaserwowac ale generalnie wydaje mi sie to dobrym pomyslem. jak macie jeszcze jakies fajne sprawdzone przepisy to piszcie! (szczegolnie jesli np wiecie jak upiec indyka chcociaz to totalnie inny temat)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.