waldek81 Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Witam, w ostatnie lato bylem na programie Work&Travel i zarobilem Brutto $4,000. Od tego odciagnieto mi podatek $549.41. Tak wiec na reke dostalem $3,450.59. Teraz oczywiscie bede mial zwrot, wiec w sumie pewnie bede mial prawie $4000. I teraz pytanie. Czy musze te zarobki zawrzec w PITcie? Jestem studentem i w zeszlym roku w Polsce nie zarobilem ani zlotowki. Jesli tak, to po jakim kursie? Prosze o szybkie odpowiedzi, gdyz do 2.5.2005 musze oddac PIT a teraz beda wolne dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flame of Udun Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Wedlug mnie nie rozliczaj sie wogole.. chyba ze za ta kase kupiles sobie dom w co raczej watpie. Urzad Skrabowy :killer: nie bedzie o twoich zarobkach wogole wiedzial.... F Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaya Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Myśle że u nas nie musisz się rozliczać. Bo po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
real23 Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Wogóle nie zgłaszaj tego w Polsce. ja mam podobną sytuacje, z jedną różnicą że mam przychody również w Polsce. I kiedy staram się w US dowiedzieć jak to rozliczyć dostaję różne odpowiedzi w zależności od urzędniczki na jaką natrafię. Kiedy trafiłem na znajomą powiedziała żebym dał sobie spokój bo przy moich dochodach i tak nie będą prosić rządu USA o przekazanie informacji o moim pobycie w USA. Pozdrowienia!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldek81 Posted April 29, 2005 Author Report Share Posted April 29, 2005 Ok, dzieki. Zalozmy, ze niebede mial tego w PITcie. Skoro nie mam zarobkow w Polsce, to w ogole musze oddac PIT???... Od paru lat mialem, bo zawsze cos tam bylo, a w tym roku nic w Polsce. To juz takie troche pytanie off topic, ale nie wiem gdzie sie dowiedziec. + Rozumiem, ze nie radzicie tego zawierac, ale zastanawiam sie co mowi prawo. Dla wlasnej wiadomosci tylko. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
real23 Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Jeśli chodzi o prawo to powinienes to umieścić w PICie jednak i tak byś nie płacił od tego podatku (Ustawa o podwójnym opodatkowaniu) miało by to jedynie charakter informacyjny - statystyczny dla US. Co najwyżej, interpretacja innej osoby zaliczając to jako twój przychód, mogłoby zmienić stawke podatku z 19% na 30%, jednak po piewrsze nie sądze żeby nam sudentom to groziło po drugie piszesz że i tak nie masz nic więcej do rozliczenia. Jeśli nic nie zarobiłeś w tym roku nie składasz PITa do US !!!!!!!!! I nie zawracasz sobie głowy podatkiem z USA co najwyżej czekasz na czek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szprotka Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Miałam podobny dylemat i dlatego założyłam ten wątek: Rozliczenie z polskim fiskusem :idea: Link to comment Share on other sites More sharing options...
real23 Posted April 29, 2005 Report Share Posted April 29, 2005 Jeśli chodzi obowiązek płacenie czegoś polskiemu fiskusowi (byłat taka sugestia w podzruconym temacie - Wyszło mi pięknie, że musiałabym zapłacić 1000zł i przyznam, że mnie to bardzo boli) jestem pewien na 100% że chroni cię "Ustawa o podwójnym opodatkowaniu" Ten podatek ty już zapłaciłaś, a ściślej mówiąc twój pracodawca w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.