Skocz do zawartości

Książki O Usa

insania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ochotę przeczytać jakąś książkę o kulturze/historii Stanów Zjednoczonych, jednak nie wiem dokładnie, na którą się zdecydować. Będę niezmiernie wdzięczna, jeśli polecicie mi jakieś wartościowe tytuły :)

Napisano

Guy Sorman "Made in USA"

Alexis de Tocqueville "O demokracji w Ameryce"

Te dwie książki czytałem, i te dwie Ci mogę polecić. Pierwsza zajmuje się czasami współczesnymi, druga - XIX-wiecznymi, aczkolwiek wydała mi się aktualna również i dzisiaj.

Tyle ja znam, ale pewnie jest również wiele innych pozycji.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja polecam:

Amerykańscy bogowie - Neil Gaiman

W drodze - Jack Kerouac

Nie tylko Ameryka- Aleksandra Ziółkowska

Mariusz Max Kolonko Odkrywanie Ameryki

Za chlebem - Sienkiewicz ;) stare ale jare

• 3 miesiące później...
Napisano

Polecam bardzo serdecznie American Century Świetnie zilustrowana książka, z której na pewno dużo się dowiecie. Najlepiej poszukać sobie na amerykańskich stronach bezpośrednio. Kiedyś miałam okazję przebywać we Włoszech. Poznałam tam pewnego Amerykanina, który opiwiedział mi chyba więcej niż we wszystkich książkach razem wziętych. Byłam na wakacjach z rodziną i właścicielem wynajętego przez nas domu był ów Amerykanin. Tak się złożyło, że w trakcie jak my byliśmy przyjechał sobie na kontrole. Był w Europie trzy razy w roku i chciał zobaczyć czy jego domej stoi. Naturalnie przeprosił nas za najście ale wcale nie byliśmy źli. Wręcz przeciwnie. Zaprosiliśmy go nawet na kawę. Opowiadał o sztuczności Las Vegas i całego południowo-zachodniego wybrzeża. Poza tym opowiedział nam historię Nowego Yorku i w ogóle. To był najprzyjemniejszy wieczór podczas tych wakacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...