Tyczka Napisano 14 Maja 2005 Zgłoś Napisano 14 Maja 2005 Witam, W tym roku jade po raz pierwszy do USA na WAT...praktycznie czeka mnie jeszcze tylko wizyta w ambasadzie... Ale nie to mnie przeraża, a mianowicie: Będę pracowała za 6$ za godzinę :cry: w jakimś turystycznym resorcie. Strasznie sie boję, że jak nie znajde drugiej pracy to nawet mi się nie zwróci (nie mówiąc o przywiezieniu pieniędzy) Z tego względu mam pare pytań: 1. Nie wiecie może czy w okolicach Sandysky, Port Clinton, Merblehead (Ohio nad jeziorem Erie), mozna znaleść jakąś dobrze płatną prace... 2. Jak w ogóle jej szukać tzn, czy jak ktoś oferuje mi jakąś prace za powiedzmy 8$/h to czy to jest już maks na co moge liczyć szukając sama dodatkowej pracy 3.Pocieszcie mnie troche Pozdrawiam
gabrielangel Napisano 14 Maja 2005 Zgłoś Napisano 14 Maja 2005 nie slyszalem o osobach na WT ktore nie odrobily tego co zainwestowaly (musisz miec okropnego pecha - np ze zdrowiem etc ze nie mozesz pracowac). albo wyladowac na srodku pustyni bez perspektyw ale fakt za 6$ to srednio (nawet jesli pozniej beda dawali ci duzo godzin, co zazwyczaj w polowie lipca/sierpnia robia) to i tak fortuny nie zarobisz(chyba ze nadgodziny beda 1.5 stawki platne albo bedziesz rowne 4 miesiace pracowac). 1. w sandusky nie ma problemow z praca. to w miare duze miasto nastawione na turystyke (cedar point wszystko nakreca). port clinton jest mniejsze ale stamtad odplywaja statki na put-in-bay i inne wyspy z tego co pamietam wiec tez turystow w miare powinno byc. a jesli chodzi o w miare dobrze platna prace to oczywiscie zakrec sie jako kelnerka. 2. jak szukac ? najlepiej miec samochod i jezdzic i sie pytac. w wal-martach, searsach, knajpach, restauracjach, hotelach. bo bez samochodu jest to prawie niemozliwe w nieduzych amerykanskich miastach. bo na piechote pokonywac te kilomtery sie nie da - mozna rowerem jeszcze jako tako. co do stawek, to roznie bywa. ale na pewno mozna dostac wiecej niz 8$ za godz. (choc te 8 to tez nie malo). 3. wszystko bedzie ok pozdro
Tyczka Napisano 14 Maja 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2005 Dzięki wielkie za porady... A swoją droga mam jeszcze pytanie w sprawie kupna samochodu w Stanach... Tak więc lece do Chicago i tam mogłabym już kupić samochów (na spółkę z moim chlopakiem, z którym jadę)... ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać... Bo nie wiem czy to taka prosta sprawa...po prostu wybieram samochod, płace (gotówką) i jade?? czy muszę się jeszcze bawić w jakieś rejestrowanie samochodu, ubezpieczenie itd?? Ile to czasu zajmuje?? Ile dodatkowo musze zapłacić?? czy wyrobie się w jeden dzień?? Czy w ogóle mogę płacić gotówką czy musze kartą kredytową?? Z góry dziękuje za informacje od osób doświadczonych
anyz Napisano 22 Maja 2005 Zgłoś Napisano 22 Maja 2005 doobre pytanie zadałaś odnośnie tego samochodu również czekam na odpowiedź
anyz Napisano 22 Maja 2005 Zgłoś Napisano 22 Maja 2005 http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=1931 -zobacz tu
jadzia Napisano 27 Maja 2005 Zgłoś Napisano 27 Maja 2005 a ja w tamtym roku spotkalam duzo osob, ktore nie odrobily tego co wlozyly w program. firma wystawila im za pozno DS :? i przez to za pozno wjechali do USA
kulka82 Napisano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2005 Nie strasz mnie, moja firma tez wystawila pozno Ds i caly czas czekam na wize :? tez mam robote za 6$/h ale pracodawca gwarantuje mi podjecie dodatkowej pracy na terenie resortui minimum 480$ zarobku tygodniowo, przy czym nie musze płacic za wyzywienie i i mieszkanie..ale i tak sie obawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.