marc81 Napisano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 od jutra zaczynam procedure rozliczenia zaległego podatku. Dziękuję za wszystkie informacje. Będę na bierząco informował o postępach. Dziękuje i pozdrawiam marc81. więc ktoś w moim imieniu zadzwonil do usa do SSO i zapytał jak mogę uzyskać SSN. Tylko i wyłącznie w ambasadzie amerykańskiej w Polsce. (jeśli nie u nich na miejscu) Jeśli chodzi o Warszawę to w godzinach 9 30 - 12 00 od pn do pt. Zadzwonię do nich w środę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezowma Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 witam, nareszcie znalazłem wątek, który sam założyłem. Więc sprawa z moim podatkiem na dzień dzisiejszy wygląda tak. Okazało się, że zostałem zatrudniony na podstawie selfemployed i obowiązuje mnie 1099-MISC form, a nie jak myślałem W-2. Gdzieś w necie znalazłem osobe która coś na ten temat wie. Napisałem tak: " witaj Henry, przeczytałem Twój artykuł nt. podatków. Ja osobiście mam problem z rozliczeniem się wynikający ze słabej znajomości języka angielskiego. Byłem na W&T w 2008 roku. Nie rozliczyłem się z podatku. Odwlekałem sprawę, a teraz okazało się, że byłem pracownikem na kontrakt. Dostałem formularz 1099-misc i nie wiem za bardzo jakie mam podjąć dalsze kroki w kierunku uregulowania należności wobec IRS. Może znasz osoby, instytucje które mogłyby pomóc w załatwieniu wszelkich formalności. Oczywiście mam na myśli fachową odpłatną pomoc. Pozdrawiam." dostałem odpowiedź taką: " Osobiscie nie znam, a zatem nie bede polecal zadnej firmy co rozlicza zalegle podatki. W zwiazku z tym ze nie znasz dobrze jezyka angielskiego musisz poszukac za jakas firma w polsce co sie tym zajmuje. Odrazu uprzedzam ze moze byc to kosztowne w ramach oplat. Dodatkowo z 1099-MISC bedziesz musial sie rozliczyc jako tak zwany self-employed co wiaze sie z dotatkowym podatkiem (self- employment tax). Oprocz tego napewno bedziesz musial zaplacic kary i odsetki za spoznione rozliczenie. W kazdym badz razie kwota ktora bedziesz musial zaplacic do IRS moze byc wysoka. Zasadnicze pytanie jest, jaka kwota jest wykazana na formularzu 1099-MISC. Jesli zarobiles mniej niz $8950 (w 2008) nie jest wymagane aby sie rozliczac. Wiecej na ten temat: http://podatekdochodowy.com/article.php?article_id=5&language=pl Jednak jesli starasz sie o staly pobyt to radzil bym sie rozliczyc zeby nie miec klopotow w tym zakresie. A takze, czy rozliczales sie z podatku w nastepujacych latach? Do usluszenia" Do czego zmierzam? Zna ktoś może w Polsce osoby, instytucje zajmujące się takimi sprawami zawodowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkb Napisano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A to można być self-employed na J? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezowma Napisano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 najwidoczniej tak. Mam druk 1099-MISC z IRS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkb Napisano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Pytanie, czy w zgodzie z prawem imigracyjnym... to sie nijak nie ma do IRS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezowma Napisano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Z powodu takich nieścisłości chciałbym oddać moją sprawe osobom, które się tym zawodowo zajmują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.