JakubGem Napisano 23 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Z tego co widzę to z tymi parkami jest różnie. Jedni piszą, że jest okej a drudzy całkowicie odradzają. I jak tu znaleźć obiektywną opinię ;p Rysios jakie były całkowite koszty poczatkowe (łącznie z biletami, kieszonkowym itp.), zwiedzałeś coś jeszcze ? Jaki właściwie wychodzi bilans po tym co się wpłaci oraz po tym co się zarobi. Pozdrawiam.
rysios Napisano 24 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 wpakowałem w wyjazd 7 klocków: koszty, wiza, bilet, dojazdy do amby, kieszonkowe - tu wziałem 800 dolków i to był błąd bo wydałem ten hajc na picie, 200 by mi stykneło zwiedzałem tylko nyc i dc, więc słabo, tutaj od razu rada ja kończyłem kontrakt 27 wrze i to jest za późno, łatwiej mają ci cxo jadą 5 czerwca i po 3 mcach się zwijają, ja siedziałem od 27 cze, to za późno na przyjazd biland u mnie: kasę na wyjazd pożyczyłem, spłacałem ją z paychecków i to jest masakraa bo przelew kosztował mnie każdy 100 dolków, więc po ok 2 paycheckach byłem na czysto, z tych 7 kafli częśc dali starzy, częśc zarobiłem, część pożyczyłem i to co pożyczyłem to se spłaciłem będąc w usa więc nie wracałem z długiem i teraz tak ja - spałem, mieszkałem, pracowałem, piłem, piłem tak że wrzucali mnie pod prysznici nie mogli doprowadzić do porządku, raczej korzystałem z wyjazdu, zakupy - laptop, buty, ciuchym gifty - dwei walizki wtedy były gotówki zostało mi 400 dolców więc tyle co nic, ale kupiłem bardoz dużo rzeczy materialnych, przepiłem setki dolców, nigdy nie kupujcie drinów w knajapach - lepiej zbombić się w hotelu/koledżu wrażenie: bezcenne, tak tęsknie że masakra a teraz to mam mieszkanie iwęc kasę pcham w chatę, bo aby jechać do usa jako nie sttudent musisz mieć z 10k gotówki i sobie to odłożyć w trakcie roku, a jest ciężko więc macie jechac do usa póki możecie i tyle, potem jest ciężko - ja sobie co roku planuje wakacje w usa i nie wychodzą bo coś tam bo coś tam, dorosłe życie to rodzina, kredyt i praca niestety
piotrek_gda Napisano 28 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2012 rysios byłeś na targach pracy i tam dostaleś pracę w Dorney Park? każdy dostaje prace na targach? dlaczego wybrałeś dorney park?
rysios Napisano 28 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2012 już to dziś pisałem, byłem raz w usa tam i było ok, z tego co wiem od znajimych cedar siętym rózni że jest mniej godzin i housing jest inny, ale to treż zależy od roboty, za to imprezy codziennie, a w dorneyu tak często nie było targi to pic - jedziesz, masz robotę, tak jest co roku - rok temu jak znajomi byli i do cedara jechali też tak było - jedziesz, masz robotę, więc tak każdy ma robotę na targach, dlaczego dp - zobacz se filmy na yt z rideów i sam się przekonaj ocb
czypar Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 ja jechalam z Almaturu, bylam bardzo zadowolona...osobiscie wybralam prace w hotelach w virgini, ale wiem ze byl tez dostepny park - Bush Gardens w Williamsburgu, VA okolo 3 godziny na poludnie od Waszyngtonu, okolo 1 godziny na wschod do wybrzeza i dosc przyzwoitej plazy osobiscie nie pracowalam w tym parku ale pare razy bylam jako turystka, mialam tez znajomych ktorzy pracowali w tym parku... rzeczywiscie jezeli rozwazasz park musisz przyjechac najpozniej na poczatku czerwca, pamietaj ze Rosjanie zaczynaja wakacje juz w maju wiec oni beda jako jedni z pierwszych naplywac do stanow, wiem ze mozesz pracowac ile godzin chcesz nawet 60, prace rozne od sprzatania do sprzedawania itd z tego co sie orientuje placili miedzy $ 8 a $9 dolarow na godzine latem 2012, wydaje sie ze nieduzo , ale pamietaj ze minimalna placa w stanach na dzien dzisiejszy wynosi $ 7.25/hr, i bardzo czesto pracodawcy pracownikom sezonowym oferuja wlasnie prace minimalna. wiem ze park zatrudnia na lato okolo 2000 sezonowych pracownikow, i wiem ze przedstawiciele tego parku przyjezdzaja na targi do polski i biora praktycznie wszystkich, macie chyba grupowa rozmowe z przedstawicielami. park zapewnia mieszkanie i odciaga z wyplaty, nie wiem jakie sa warunki i jak z wyzywieniem, ale moge popytac znajomych ktorzy pracowali w tym parku
JakubGem Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 Rysios to widzę, że dobry melanżownik jesteś ) pozytywnie. Ja będę mógł lecieć do USA pod sam koniec czerwca a zostać chce do samego końca października , więc z tego co widzę to lepiej znaleźć coś innego niż park. Dobrze gadam ? Czypar i jak oceniasz Almatur bo zastanawiam się nad tym biurem? (myślę jeszcze o CCUSA oraz BTC). Ty sama znalazłaś ofertę czy czekałaś na ofertę od nich ? Ile godzin dziennie mniej więcej pracowałaś ? Dzięki za pomoc
rysios Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 pacz moim zdaniem jak lecisz do parku jakiegokolwiek pod konie czerwca to: - dają ci mało godzin, bo w lipcu jest najwięcej internationali - od sierpnia nie ma amerykanów i południowców, więc w lipcu godzin nie jest bardzo dużo - jest ruch pod koniec cze więc nie ma czasu aby ciebie szkolić, możesz czekać parę dni aż ktoś ci zrobi szkolenie, nie warto takm siedzieć i nic nie robić - musisz wrócić do 1 października pamiętaj o tym coś innego tak - park narodowy, resort, knajpa, w parku narodowym jest dużo roboty tak do początku września, potem ejst mniej godzin Almatur jest drogi, BTC się nie znam to się nie wypowiem, ccusa ma dobre ceny ale wszędzie wyjazd stoi z 6 klocków, ja ci biuro mówi że u nich za wyjazd płacisz 2000 to ściema to dolicz do tego wiza 500, insurance 500, bilet 2500 - i się robi 6 tysi
JakubGem Napisano 30 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 W kosztach to się orientuje. Cenowo najdroższy jest Almatur ale dzisiaj byłem w biurze i wydaje mi się najbardziej profesjonalny z tych trzech. Do tego całkiem ciekawe oferty pracy mają. No raczej bede sie starał do jakiegoś resortu czy knajpy iść.
czypar Napisano 30 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 osobiscie wspominam Almatur bardzo dobrze, pracownicy mi dawali rady itd, bo sami wczesniej uczesniczyli w programach W&T . mialam znajoma ktora przyjechala z biura BLT i miala jakies problemy z praca (obie miszkalysmy razem w usa) i BLT nie za bardzo chcialo jej pomoc ani poradzic...ale chyba wszystko zalezy od ludzi, a nie od biura! ja osobiscie pracowalam 40 godzin tygodniowo, ale jak wspomnialam ja pracowalam w hotelarstwie, i prace mialam od poczatku czerwca do konca wrzesnia. osobiscie pracowalam tylko 40 godz bo taki byl moj wybor, wiem ze nie mozna bylo pracowac nadgodzin w mojej pracy , ale mozna bylo spokojnie znalezc dodatkowa prace w skepiku turystycznym itd. zalezy wszystko od miejsca i szczescia ahh ja bralam prace od almaturu, bo nie chcialam jechac pierwszy raz w ciemno, za drugim razem juz nie bralam od nich oferty , tylko sama szukalam pracy pamietam ze byla op[cja , ze jak znalazles tanszy bilet lotniczy niz biuro ci zaoferowalo to mogles sam sobie kupic bilet, nie wiem czy jeszcze tak oferuja
czypar Napisano 30 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 oj za drugim razem juz pracowalam troche wiecej, mialam 2 prace...jedna w hotelarstwie, a jedna wypozyczalam rowery ciezko ci bedzie znalezc prace po tzw labor weekend...czyli chyba pierwszym poniedzialku wrzesnia , dzieciaki wracaja do szkol w stanach i jest o wiele mniej turystow, wiec zarobki drastycznie spadna w dol , jezeli bedziesz utrzymywal sie z napiwkow a nie placone bedziesz mial na godzine, zreszta i tak moga zaczac obcinac ci godziny, zalezy wszystko od szczescia i w jakiej branzy pracujesz jednym wielkim plusem jest to ze Rosjanie , ukraincy itd zaczna wyjezdzac pod koniec sierpnia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.