Lyoto Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Cześć wszystkim mam dzisiaj do was takie pytanie jak się dostać z JFK na manhattan? a dokładnie amsterdam ave upper manhattan Chodzi mi przede wszystkim o ekonomiczną i bezpieczną wersję Z tego co udało mi się znaleźć na necie to air trainem do jamaica a tam kierunek penn station , poźniej metro . Wszystko ok tylko cos czytalem ,że trzeba mieć jakąś kartę specjalną na air train i metro . Air train jest darmowy? Mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z tą kartą? Ile kosztowałby taki przejazd? Z stacji jamaica jakim pociągiem do penn station i , później którą linią metra na manhattan? Może macie inne pomysły jak się tam dostać ? znalazłem jeszcze http://www.supershuttle.com/%C2'>
KaeR Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Masz airtran za $5 do metra, potem metro na manhattan. Większej filozofii nie ma. Automaty z kartami są na większości stacji.
Lyoto Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 czyli za 5 $ wsiadam na JFK przesiadam sie na jamaica , wysiadam na penn station i ide na metro ? i w metro kupuje bilet ? Na JFK gdzieś na lotnisku kupię tą kartę czy na stacji odjazdu air train ?
KaeR Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Metro jeździ z Jamaica Przesiadasz się z airtram do metra. Jest lirr do Penn ale lirr nie jeździłem. A tak w ogóle to jest biliard stron na ten temat w internecie.
Top-Notch Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Może dodam, że z Jamaica station prześiadasz się w E train, żeby dostać się na Penn Station. Tu masz link do mapy metra NY: http://www.mta.info/maps/submap.html
mi0706 Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Ostatnio własnie korzystałem z tego połączenia, i: - na lotnisku wsiadasz w airtrain, który jest oznaczony na tablicy peronowej jako Jamajca, - dojeżdżasz do końca i wysiadasz, po przejściu korytarzem dochodzisz do bramek-kołowrotków. Przy nich masz automaty oraz kiosk. Możesz kartę kupić w kiosku prościej, bo nie trzeba zmagać się z automatem. - kupujesz "MetroCard" za 5 USD. Ja byłem z żoną i kupiłem trzy karty. Po jednej żeby wyjść ze stacji Airtrain i jedną na metro (jedna za 5 usd na dwie osoby, bo cena metra to 2,50USD/os.). Poprostu przeciągasz ją dwa razy przez czytnik. - przechodzisz przez bramkę i kierujesz się znakami do metra - linia niebieska z literką E. Zauważ na mapie NYC, że jest kilka niebieskich linii, jeżdżą one w różnych kierunkach. - stacja metra jest na końcu całego kompleksu komunikacyjnego na Jamajca. Nie ma możliwości, żeby się zgubić. - co do czasu - przejazd trwał ok. 40 minut, ale nie liczyłem dokładnie. Napewno nie była to godzina jak podają przzewodniki. Moim zdaniem to super opcja niskobudżetowej podróży z JFK na Manhattan.
Lyoto Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Ostatnio własnie korzystałem z tego połączenia, i: - na lotnisku wsiadasz w airtrain, który jest oznaczony na tablicy peronowej jako Jamajca, - dojeżdżasz do końca i wysiadasz, po przejściu korytarzem dochodzisz do bramek-kołowrotków. Przy nich masz automaty oraz kiosk. Możesz kartę kupić w kiosku prościej, bo nie trzeba zmagać się z automatem. - kupujesz "MetroCard" za 5 USD. Ja byłem z żoną i kupiłem trzy karty. Po jednej żeby wyjść ze stacji Airtrain i jedną na metro (jedna za 5 usd na dwie osoby, bo cena metra to 2,50USD/os.). Poprostu przeciągasz ją dwa razy przez czytnik. - przechodzisz przez bramkę i kierujesz się znakami do metra - linia niebieska z literką E. Zauważ na mapie NYC, że jest kilka niebieskich linii, jeżdżą one w różnych kierunkach. - stacja metra jest na końcu całego kompleksu komunikacyjnego na Jamajca. Nie ma możliwości, żeby się zgubić. - co do czasu - przejazd trwał ok. 40 minut, ale nie liczyłem dokładnie. Napewno nie była to godzina jak podają przzewodniki. Moim zdaniem to super opcja niskobudżetowej podróży z JFK na Manhattan. Dzięki wielkie o coś takiego mi chodziło Jeszcze tylko pytanie jadąc metrem wyswietla się gdzieś w środku gdzie aktualnie jestem? Z tego co widzę na mapie muszę wysiąść na 7av zaraz pod central parkiem .
tapeta999 Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Takie żółte samochody z napisem TAXI dowiozą Cię pod sam Hotel
Lyoto Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Takie żółte samochody z napisem TAXI dowiozą Cię pod sam Hotel Pisałem ,że szukam taniego transportu nie taxi za 60-70$ ;p Generalnie temat chyba do zamknięcia bo otrzymałem wszystkie interesujące mnie odpowiedzi:)
tapeta999 Napisano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2013 Pisałem ,że szukam taniego transportu nie taxi za 60-70$ ;p Generalnie temat chyba do zamknięcia bo otrzymałem wszystkie interesujące mnie odpowiedzi:) Teraz na poważnie. Dwa razy korzystałem z tej strony. Z JFK pod same drzwi na Manhattanie zawieziony podwiezione za około 20 dolarów. http://www.goairlinkshuttle.com/ Według mnie najlepsza opcja bez kombinowania, przesiadania, targania bagażów itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.