Skocz do zawartości

Duuuuużo Pytań !

misiaq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dołączę się do pytania o kartę. O co konkretnie chodzi z tą pre paidową kartą w dolarach ? Co ona daje i gdzie ją mogę dostać ? Do USA zabieram głównie gotówkę, czy będę tam mogła wszędzie płacić gotówką? Wiem jedynie że karta jest potrzebna przy wynajęciu auta i aby zapłacić. Jakiej karty wtedy potrzebuje ? Czy wystarczy zwykła z Polski Mastercard bądź Visa ? I czy to że złotówki będą przeliczane na $ będzie bardzo bolesne dla mojego konta, duże prowizje są pobierane przy takich transakcjach polską kartą w USA? I jakiej karty mogę użyć by np. wypłacić gotówkę w takim ATM ?

Do wypożyczenia auta musisz mieć normalną kartę kredytową. W Hertzu była taka informacja, że prepaidowa odpada.

W sumie to nie boli aż tak mocno. Dla przykładu gdy ja płaciłem za samochód to kurs waut w kantorze był 3,30 a na karcie w moim banku 3,36.

Sprawdź w swoim banku po jakim kursie jest przeliczana transakcja. W moim banku (Citi) nie pobiera się prowizji.

Jakbyś miał konto w Citi to wystarczy przełączyć kartę na infolinii na konto walutowe w USD i już. Masz wypłaty z bankomatu za free. Musisz jednak pamiętać, że to tylko dotyczy wypłat gotówki, płatności w sklepach czy restauracjach realizowane są z konta złotówkowego.

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Do wypożyczenia auta musisz mieć normalną kartę kredytową. W Hertzu była taka informacja, że prepaidowa odpada.

Hmmm, w USA można też na debetowej chyba. Zabezpieczają tylko na niej $500.

Napisano

Tak więc nakupie ile się da na duty free a potem resztę w Cleveland ;d Wybierzemy chyba opcję autobusem z racji ceny.

Pozdrawiam

Nie mozesz tak zrobic bo ci ocla to co bedzie naddatkiem musisz wiedziec ile mozesz wwiezc z EU.

Co do autobusów spróbuj jeszcze znaleźć bilety na Magabus.com

Jechałem nim ostatnio z NYC do Bostonu i za podróż tam i z powortem zapłaciłem 15 USD/osobę!!! a możesz i trafić bilety za 1USD.

Megabus to chinska firma i kursuje w okreslonych revirach. Nie wiem czy OH do nich nalezy.

Napisano

Megabus to chinska firma i kursuje w okreslonych revirach. Nie wiem czy OH do nich nalezy.

Spójrz na mapę. Te określone rewiry to połowa kraju. OH też tam jest!

A co to ma być za informacja, że to chińska firma? Co jakaś gorsza, czy lepsza?

Napisano

Spójrz na mapę. Te określone rewiry to połowa kraju. OH też tam jest!

A co to ma być za informacja, że to chińska firma? Co jakaś gorsza, czy lepsza?

Jest ich kilka, maja bardzo zla reputacje jesli idzie o zdolnosc prowadzenia pojazdu jakim jest autobus.

Kilka ostatnio DOT zamknelo za "fatalny rekord jazdy"

Napisano

Aaaa, to rozumiem.

Ja jechałem tylko raz, było super i na czas. Nie mogę narzekać na trasę NYC-BOS. Zamierzam to powtórzyć raz jeszcze w styczniu, chyba, ze tańszy będzie bilet na samolot. Zobaczymy.

• 3 miesiące później...
Napisano

wrociliśmy prawie 2tyg temu i chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za pomoc ! wyjazd udał się mega ! nie zapomne go nigdy :)

klm,airfrance,delta zawaliły na całej długości, jak mi się uda to zarzucę dosyć obszernym wątkiem nt naszych lotów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...