mi0706 Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Dołączę się do pytania o kartę. O co konkretnie chodzi z tą pre paidową kartą w dolarach ? Co ona daje i gdzie ją mogę dostać ? Do USA zabieram głównie gotówkę, czy będę tam mogła wszędzie płacić gotówką? Wiem jedynie że karta jest potrzebna przy wynajęciu auta i aby zapłacić. Jakiej karty wtedy potrzebuje ? Czy wystarczy zwykła z Polski Mastercard bądź Visa ? I czy to że złotówki będą przeliczane na $ będzie bardzo bolesne dla mojego konta, duże prowizje są pobierane przy takich transakcjach polską kartą w USA? I jakiej karty mogę użyć by np. wypłacić gotówkę w takim ATM ? Do wypożyczenia auta musisz mieć normalną kartę kredytową. W Hertzu była taka informacja, że prepaidowa odpada. W sumie to nie boli aż tak mocno. Dla przykładu gdy ja płaciłem za samochód to kurs waut w kantorze był 3,30 a na karcie w moim banku 3,36. Sprawdź w swoim banku po jakim kursie jest przeliczana transakcja. W moim banku (Citi) nie pobiera się prowizji. Jakbyś miał konto w Citi to wystarczy przełączyć kartę na infolinii na konto walutowe w USD i już. Masz wypłaty z bankomatu za free. Musisz jednak pamiętać, że to tylko dotyczy wypłat gotówki, płatności w sklepach czy restauracjach realizowane są z konta złotówkowego.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Do wypożyczenia auta musisz mieć normalną kartę kredytową. W Hertzu była taka informacja, że prepaidowa odpada. Hmmm, w USA można też na debetowej chyba. Zabezpieczają tylko na niej $500.
mi0706 Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 chodziło mi Kaer, że jeśli chodzi o kredytowe to prepaid odpada.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 chodziło mi Kaer, że jeśli chodzi o kredytowe to prepaid odpada. Ale ma debet mówił i chyba kredytówkę.
gal Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Tak więc nakupie ile się da na duty free a potem resztę w Cleveland ;d Wybierzemy chyba opcję autobusem z racji ceny. Pozdrawiam Nie mozesz tak zrobic bo ci ocla to co bedzie naddatkiem musisz wiedziec ile mozesz wwiezc z EU. Co do autobusów spróbuj jeszcze znaleźć bilety na Magabus.com Jechałem nim ostatnio z NYC do Bostonu i za podróż tam i z powortem zapłaciłem 15 USD/osobę!!! a możesz i trafić bilety za 1USD. Megabus to chinska firma i kursuje w okreslonych revirach. Nie wiem czy OH do nich nalezy.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Megabus to chinska firma i kursuje w okreslonych revirach. Nie wiem czy OH do nich nalezy. http://us.megabus.com/routemap.aspx
mi0706 Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Megabus to chinska firma i kursuje w okreslonych revirach. Nie wiem czy OH do nich nalezy. Spójrz na mapę. Te określone rewiry to połowa kraju. OH też tam jest! A co to ma być za informacja, że to chińska firma? Co jakaś gorsza, czy lepsza?
gal Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Spójrz na mapę. Te określone rewiry to połowa kraju. OH też tam jest! A co to ma być za informacja, że to chińska firma? Co jakaś gorsza, czy lepsza? Jest ich kilka, maja bardzo zla reputacje jesli idzie o zdolnosc prowadzenia pojazdu jakim jest autobus. Kilka ostatnio DOT zamknelo za "fatalny rekord jazdy"
mi0706 Napisano 1 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2013 Aaaa, to rozumiem. Ja jechałem tylko raz, było super i na czas. Nie mogę narzekać na trasę NYC-BOS. Zamierzam to powtórzyć raz jeszcze w styczniu, chyba, ze tańszy będzie bilet na samolot. Zobaczymy.
misiaq Napisano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Października 2013 wrociliśmy prawie 2tyg temu i chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za pomoc ! wyjazd udał się mega ! nie zapomne go nigdy klm,airfrance,delta zawaliły na całej długości, jak mi się uda to zarzucę dosyć obszernym wątkiem nt naszych lotów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.