Luko Napisano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2013 Witajcie !! Przeprowadziłem się w końcu do USA niedługo rozpocznę pracę -za jakieś 2 tygodnie, no i teraz postanowiłem rozwiązać jeszcze kilka spraw związanych z opuszczeniem kraju i dlatego zwracam się do Was o poradę ewentualnie o jakieś spostrzeżenia, doświadczenia. W Polsce posiadam kredyt hipoteczny, który spłacam co miesiąc, do tego zamierzam odwiedzać kraj przynajmniej raz lub dwa razy w roku. No i tu pojawia się pytanie czy można się wymeldować z kraju jeśli ma się takie zobowiązanie jak ja i czy w ogóle opłaca się wymeldowywać, a może przenieść tylko ośrodek interesów życiowych ? Jasnym jest, że co miesiąc muszę wysyłać pieniądze z USA na moje Polskie konto w celu opłacenia kredytu i rachunków. Nie wiem jakie rozwiązanie jest najbardziej korzystne? Jest ktoś w podobnej sytuacji ? Pozdrawiam serdecznie
Wolf Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Zameldowanie to administracyjne stwierdzenie zamieszkiwania pod określonym adresem. Zgodnie z literą ustawy, wręcz musisz się wymeldować, jeśli wyjeżdżasz za granicę z zamiarem pobytu stałego. Ośrodek interesów życiowych to pojęcie cywilistyczne, a więc zupełnie co innego. Kredyt hipoteczny również inna sprawa - tu reguluje umowa między Tobą a bankiem kwestie spłaty. Pzdr.
Gucio Napisano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2013 No tak, ale ja bym sie nie wymeldowywal dopuki masz konto w polsce i kredyt.
Wolf Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Czemu nie? Jedno na drugie nie ma wpływu, dopóki bank wie, gdzie delikwenta szukać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.