ksobota Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Witam Wybieram się do USA do NY na zwiedzanie ze znajomymi. Dzieci męczą mnie o Iphony i Ipady Pytanie moje do forumowiczów. W Usa telefony i ipady podobno głównie sprzedawane są z umowami abonamentowymi. Ja chciałbym kupić oczywiście bez tego. I słyszałem ,że bardzo trzeba uważać, by kupując telefon lub ipad z 3G w europie nie mieć problemów- gdyż większość sprzętów jest w standardzie stosowanym tylko w USA. Czy ktoś mógłby mi poradzić 1) jakie oznaczenia miałby mieć sprzęt , który będzie działał w europie (standard sieci gsm) 2) gdzie najlepiej szukać takich sprzętów (on line) Z góry dziękuję za czas poświęcony na odpowiedź na mojego posta.
Dragony Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Zarówno iPady jak i iPhony działają bez problemu w Europie. Jedyna rzecz to LTE, ktorego w Polsce zwyczajnie nie ma (a jak juz sie pojawia to tez pożal sie Boże) - w Europie są inne częstotliwości LTE, ale to nie jest żaden problem - wszystkie funkcje telefonu oraz internet (czyli EDGE i 3G) działają bezproblemowo. Telefon jak i tablet bez umowy kupisz w Apple Store np na Fifth Avenue. Mam oba sprzęty z USA i działają bez zadnych problemów. Pamiętaj ze do ceny podanej na stronie Apple jak i w samym sklepie musisz doliczyć tax, ktory w NY wynosi: City Sales Tax 4,5%, + NY State Sales and Use Tax 4%, + Metropolitan Commuter Transportation District Surcharge 0,375% co razem wszystko daje 8,875% TAX do ceny.
c4r0 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Co do LTE: http://www.apple.com/iphone/LTE/
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.