Inka91 Posted December 9, 2013 Report Posted December 9, 2013 Witam Za miesiąc wylatuję do USA na kurs angielskiego. Wszystko jest załatwione, czekam tylko na wylot. Po zakończonym kursie chciałabym zacząć tam studia i z tym związane jest właśnie moje pytanie. Zgodnie z informacją uzyskaną w Ambasadzie w Warszawie, po odbyciu kursu muszę wrócić do Polski aby starać się o nowe I-20 oraz nową wizę na jego podstawie. Z drugiej strony czytałam na tym forum, że ludzie zmieniają status z turystycznego na studencki, zmieniają szkoły, przedłużają status, ktoś też napisał w którymś z wątków, że kurs językowy a potem zostanie na studia jest dosyć częstą praktyką i, jak podejrzewam, odbywa się to wszystko tam, na miejscu. Więc jak to w końcu jest? Czy będę miała problem z zapisaniem się do college'u bez potrzeby powrotu do Polski i starania się o nową wizę? I tak mam w planach odwiedzenie szkół i porozmawianie na ten temat z odpowiednią osobą, ale pomyślałam, że może już teraz ktoś z własnego doświadczenia mógłby powiedzieć jak to rzeczywiście jest z tym przechodzeniem ze szkoły językowej do college'u/na uniwersytet.
KaeR Posted December 9, 2013 Report Posted December 9, 2013 Mogę Ci tylko powiedzieć z doświadczenia (nie znam żadnych podstaw prawnych), że zmiana szkół i przechodzenie z ESL do szkoły zdarza się bez żadnych wyjazdów. Mój znajomy, który przyjechał do USA sto lat temu miał BSc z Korei, poszedł na ESL bo po angielsku sobie zbytnio nie radził i po roku poszedł na MSc a potem na PhD. Nie miał żadnych kłopotów. Ludzie idą po BSc na MSc i z MSc na PhD bez żadnego wracania do kraju. I-20 można dostac na miejscu.
Inka91 Posted December 9, 2013 Author Report Posted December 9, 2013 Mogę Ci tylko powiedzieć z doświadczenia (nie znam żadnych podstaw prawnych), że zmiana szkół i przechodzenie z ESL do szkoły zdarza się bez żadnych wyjazdów. Mój znajomy, który przyjechał do USA sto lat temu miał BSc z Korei, poszedł na ESL bo po angielsku sobie zbytnio nie radził i po roku poszedł na MSc a potem na PhD. Nie miał żadnych kłopotów. Ludzie idą po BSc na MSc i z MSc na PhD bez żadnego wracania do kraju. I-20 można dostac na miejscu. No właśnie, uzyskana przeze mnie informacja wydała mi się cokolwiek dziwna, tym bardziej, że kłóci się z tym, co znalazłam chociażby na stronie USCIS. Ale że taką wiadomość przekazał mi pracownik ambasady a nie przypadkowa osoba z ulicy, chciałam zapytać tutaj czy i jakie macie doświadczenia w tym temacie. Bardzo dziękuję za odpowiedź
kibicsoccera Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Nie ma problemu z przechodzeniem. A gdzie sie wybierasz do ESL?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.